Może się komuś przyda moja droga do poprawnego espresso:
1. Najpierw dużo czytałem o kawie, młynkach żarnowych, ekspresach kolbowych na forach w Polsce i poza nią.
2. Zbierałem na młynek, by w końcu kupić za 2000 (pewnie są dobre i tańsze, WOK pomoże w wyborze)
3. Następnie rozejrzałem się za porządnej firmy kolbą używaną i nowe akcesoria: sita IMS, PF i NPF Bezzera, tampery, etc.
4. Oczywiście kawa musi być tylko ziarnista świeżo palona.
5. Robię powtarzalne piękne i smaczne shoty.
6. Epilog: obecnie wpadło trochę grosza (dalej bym używał sprzętu, z którego byłem w pełni usatysfakcjonowany), więc w weekend wszystko bez problemu sprzedałem bez straty: na młynie i akcesoriach straciłem, zaś na starej kolbie zyskałem. Różne są nasze finansowe możliwości, ja przeznaczyłem na sprzęt sporo (oczywiście można i więcej). W Coffeesite dostałem godziwy rabat na ECM classika II PID, a Ceado E37S wezmę od
@Antonio, jak się dogadamy. To mój absolutny szczyt marzeń i ich spełnienie w dziedzinie espresso. Sądzę, że przy odpowiednim serwisie Ceado & ECM posłużą mi długie lata i będę raz za razem pił perfekcyjnie podwójne espresso z rana i potem z chęcią wracał z roboty do domu, by celebrować i delektować się moim espresso (poza domem nie piję, bo niestety nie mam takich zwariowanych (pozytywnie) w kwestii kawy przyjaciół, którzy wpadają do mnie na czarny nektar). Uwielbiam przyrządzać kawkę i czyścić potem z pietyzmem sprzęt.
To się rozpisałem