Autor Wątek: progres młynków  (Przeczytany 10526 razy)

Offline Domes Mężczyzna

  • Wiadomości: 153
  • Ekspres: Gaggia Classic, V60, Phin, Aeropress
  • Młynek: Kinu M47, Iberital Challenge
Odp: progres młynków
« Odpowiedź #30 dnia: 19 Sierpień 2020, 23:14:21 »
Z opisu Akvo wynika, że regulowany jest tylko bypass dzięki czemu możemy ustawić sobie poziom ppm- to tylko jednak połowa historii, bo jak rozumiem w tym systemie nie mamy żadnego wpływu na pożądany rozkład minerałów. W związku z czym skład wody na wyjściu będzie różny w zależności od wody wejściowej. Chyba, że ktoś ma dane na obalenie tej tezy, bo inaczej wątpię czy efekt finalny będzie (znacząco) lepszy od np Brity C150.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: progres młynków
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Sierpień 2020, 00:14:36 »
Akvo miesza wodę filtrowaną i po odwróconej osmozie z wodą tylko filtrowaną. Brita z kolei to tylko filtr (zdaje się że trójskładnikowy -  sedymentacyjny, węglowy i żywica jonowymienna) - przede wszystkim obniża twardość węglanową wody. Tak mi się wydaje, że woda po żywicy jonowymiennej może mieć jednak inny smak niż woda po RO. Pytanie, który smak lepszy?

A tu cytat ze strony Akvo:
Cytuj (zaznaczone)
Our assumption was to filtrate water in such a way so as not to change its chemical composition, what happens in case of ions interchangers. Interference into chemical composition of water strongly influence taste of the beverage itself. Water used to prepare coffee cannot have too many HCO3 –ions, however the worst enemies of coffee machine, kier or kettle are calcium ions.

W żywicy jonowymiennej jony magnezu i wapnia są zastępowane jonami sodu. To może mieć spory wpływ na smak wody.
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpień 2020, 00:29:19 wysłana przez Krakus »

Offline pytlakos

  • Wiadomości: 330
  • Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
Odp: progres młynków
« Odpowiedź #32 dnia: 20 Sierpień 2020, 00:37:35 »
No dobra, a jaka jest twardość wody z akvo? Taka sama jak na wejściu?

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: progres młynków
« Odpowiedź #33 dnia: 20 Sierpień 2020, 08:58:44 »
Taka sama jak na wejściu?
Nie, niższa. TDS wody do kawy ma mieć 120 - 160. Jeśli TDS wody z kranu wynosi np. 300, to Akvo będzie go obniżać mniej więcej o połowę. Czyli twardość będzie też spadać o połowę.

Offline Domes Mężczyzna

  • Wiadomości: 153
  • Ekspres: Gaggia Classic, V60, Phin, Aeropress
  • Młynek: Kinu M47, Iberital Challenge
Odp: progres młynków
« Odpowiedź #34 dnia: 20 Sierpień 2020, 09:40:21 »
Tego chyba dokładnie nie wiemy, spadnie TDS ale nie mamy informacji ile i czego zostało. Za twardość z tego co wiem odpowiada stężenie wapnia i magnezu. TDS czy ppm nie mówi ile i czego się znajduje, tylko mamy sumaryczną wartość. W skrajnym, abstrakcyjnym przypadku może być np 150ppm samego wapnia. Dostaniemy na wyjściu Akvo zakładaną liczbę cząstek ale nie wiemy jakich, w jakich proporcjach i najprawdopodobniej zupełnie inną dla różnych wód na wejściu.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: progres młynków
« Odpowiedź #35 dnia: 20 Sierpień 2020, 10:33:58 »
spadnie TDS ale nie mamy informacji ile i czego zostało
Mamy. Z zasady działania mieszamy wodę „z kranu” (dokładnie po filtrze sedymentacyjnym i węglowym, TDS tak około 300) z wodą po RO (TDS około 6). Rozcieńczamy wszystko po równo. Gorzej z Britą - tam rzeczywiście nie wiemy.

Offline Domes Mężczyzna

  • Wiadomości: 153
  • Ekspres: Gaggia Classic, V60, Phin, Aeropress
  • Młynek: Kinu M47, Iberital Challenge
Odp: progres młynków
« Odpowiedź #36 dnia: 20 Sierpień 2020, 10:59:43 »
No tak, TDS masz na poziomie dwukrotnie niższym ale nie wiesz ile zostało magnezu i wapnia, więc nie wiesz jaka jest twardość wody i ile i w jakich proporcjach jest pozostałych składników. Wiesz tylko w przypadku ppm, że na milion cząsteczek wody masz 150 cząstek 'czegoś'. Na pewno w praktyce będzie bardziej miękka ale szczegółów nie znamy i nie wiemy czy zestaw i proporcje minerałów na wyjściu są optymalne do porządanych przy parzeniu kawy. Żeby wiedzieć, to trzeba by to zmierzyć i każdy musi zrobić to sam, bo z opisu działania systemu rozumiemy, że dla innej wody na wejściu, wyjściowa będzie różna. Możliwe, że dla jakiejś części, może nawet większości ludzi będzie bliska optimum ale bądźmy precyzyjni i przejrzyście oceniajmy system, żeby każdy mógł dokonać świadomego wyboru.

Online kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1492
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: progres młynków
« Odpowiedź #37 dnia: 20 Sierpień 2020, 11:26:51 »
Jedynie dodawanie samemu minerałów do wody RO będzie obiektywne.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: progres młynków
« Odpowiedź #38 dnia: 20 Sierpień 2020, 11:27:11 »
ale nie wiesz ile zostało magnezu i wapnia
Wiesz (przynajmniej w dobrym przybliżeniu). Rzuć sobie okiem tutaj. Jedyne jony, które są słabo odrzucane przez RO (powyżej 50%) to jony boru - co jest zresztą na chłopski rozum zrozumiałe - w końcu bor jest na samym początku tabeli Mendelejewa. Reszta około 90% i lepiej.
Można przyjąć, że RO usuwa około 90% wszytkich związków.

Offline Domes Mężczyzna

  • Wiadomości: 153
  • Ekspres: Gaggia Classic, V60, Phin, Aeropress
  • Młynek: Kinu M47, Iberital Challenge
Odp: progres młynków
« Odpowiedź #39 dnia: 20 Sierpień 2020, 14:48:45 »
Jeżeli więc Akvo to typowy zestaw RO z mieszaniem, to czy ktoś wie czym (jeśli w ogóle) odóżnia się zatem od popularnych zestawów 5 razy tańszych?

Online kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1492
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: progres młynków
« Odpowiedź #40 dnia: 20 Sierpień 2020, 14:56:06 »
Obstawiam że tym, że to mieszanie jest automatyczne, na poziomie który sam ustawisz. Tzn nie że zakładasz sobie 20% mieszanie, tylko że ustawiasz 100ppm, a układ sam dobiera ile ma mieszać żeby tak wyszło.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: progres młynków
« Odpowiedź #41 dnia: 20 Sierpień 2020, 19:43:40 »
zestawów 5 razy tańszych?
Byłbym ostrożny. Akvo ma wydajność 1l/min i trzy membrany - wychodzi mi, że każda z membran ma 50 GPD (znalazłem na stronie producenta, że 75 GPD) - minimum 50 zł sztuka. Dodatkowo pompa (przy tej wydajności jakieś 350 zł), sterowanie i obudowa. A jeśli jest tak, jak pisał przedpiśca, to sterowanie może być dość drogie.

Offline Domes Mężczyzna

  • Wiadomości: 153
  • Ekspres: Gaggia Classic, V60, Phin, Aeropress
  • Młynek: Kinu M47, Iberital Challenge
Odp: progres młynków
« Odpowiedź #42 dnia: 20 Sierpień 2020, 20:40:24 »
Wiesz (przynajmniej w dobrym przybliżeniu). Rzuć sobie okiem tutaj. Jedyne jony, które są słabo odrzucane przez RO (powyżej 50%) to jony boru - co jest zresztą na chłopski rozum zrozumiałe - w końcu bor jest na samym początku tabeli Mendelejewa. Reszta około 90% i lepiej.

Oczywiście, że nie wiesz- pozostałe 10% z dużej ilości w wodzie wejściowej może dramatycznie zmieniać sprawę. Jeśli miałbyś 1000ppm wapnia na wejściu, to na wyjściu już tylko tego pierwiastka masz 100 plus dodatek z bypassu. Plus nie masz pojęcia z jakim składem wejściowym mieszasz. Wynik to dla mnie tutaj loteria.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: progres młynków
« Odpowiedź #43 dnia: 20 Sierpień 2020, 22:05:04 »
pozostałe 10% z dużej ilości w wodzie wejściowej może dramatycznie zmieniać sprawę.
Żeby dramatycznie zmieniło sprawę, to współczynnik odrzucania wapnia musiałby wynosić 50%, a magnezu 99%. Tymczasem wszystko jest (mniej więcej) redukowane o tyle samo - do 10%.

Jeśli miałbyś 1000ppm wapnia na wejściu
Mając 1000 ppm wapnia, to woda po osmozie (bez mieszania) będzie miała te 100 ppm. Czyli z pomysłu na mieszanie raczej nici.

Offline Domes Mężczyzna

  • Wiadomości: 153
  • Ekspres: Gaggia Classic, V60, Phin, Aeropress
  • Młynek: Kinu M47, Iberital Challenge
Odp: progres młynków
« Odpowiedź #44 dnia: 20 Sierpień 2020, 22:26:08 »
Tymczasem wszystko jest (mniej więcej) redukowane o tyle samo - do 10%.
I co z tego? Wciąż na wyjściu mamy losowy rozkład minerałów, a tego nie chcemy... 10% z 1000, to co innego niż 10% ze 100. Na jednej wodzie będziesz miał z tego zestawu np 100 Mg, a na innej 50 albo 10... Każdy ustawi sobie 150ppm i mają zupełnie inny skład wody. Dobra, nie ciągnę już dalej wątku, każdy niech sobie sam wyciągnie wnioski.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi