Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10 Next
1
Ekspresy dźwigniowe / Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Miro Miro dnia Dzisiaj o 09:31:28 »
Pociągnę wątek.

Kombinując z podgrzewaniem, doszedłem do ciekawego sposobu na kawy ciemno palone (nie spalone) i ciemniejsze średnie. Ten sposób nawet z Lucaffe Classic w puszce, wypalanej w listopadzie 2022, zrobił smaczne i gładkie espresso.

1. Zalewamy Rotę wrzątkiem, podstawiamy pod prysznic pojemny stalowy kubek, dobrany tak, żeby wszedł prawie na styk. U mnie kubek termiczny.
2. Zajmujemy się kilka minut swoim sprawami, po czym spust wody do kubka i ponowne zalanie.
3. Znów zostawiamy na dobrych kilka minut.
4. Spust wody do kubka, zalewamy wrzątkiem 3 raz. Przygotowujemy kawę w sitku, tamper.
5. W tym czasie dolna komora zdąży się zauważalnie ogrzać poprzez ścianki od górnej komory i od ciepła idącego z kubka.
6. Opróżniamy kubek, ponownie opróżniamy Rotę. Zamykamy zawór, zakręcamy PF, wlewamy wrzątek. Podstawiamy nagrzaną szklaneczkę.
7. Otwieramy zawór, 30-40 sekund biernej preinfuzją grawitacyjnej.
8. Kręcimy dość wolno do ok. 8.5 bara, trzymamy ciśnienie parę sekund, po czym stopniowo schodzimy do od 4-5 barów. Całość kręcenia ok. 25 sekund, ratio 1:2 lub nieco większe.

Wynik świetny, wg mnie lepszy niż z nagrzewaniem PF z kawą. Wyczyszczenie smaku z mniej przyjemnych tonów i równiejszy przepływ wody podczas kręcenia.
Jeśli kawa po włosku b. ciemna, można opuścić drugie zalanie/niżej troszkę profilować ciśnienie.
2
Młynki / Odp: Wilfa uniform
« Ostatnia wiadomość wysłana przez pawel890 dnia 02 Maj 2024, 21:47:01 »
Każda kawa ma inne wymagania, zapoznaj się z kompasem kawowym.
3
Młynki / Odp: Wilfa uniform
« Ostatnia wiadomość wysłana przez MM’s dnia 02 Maj 2024, 19:10:49 »
Od wczoraj również jestem posiadaczem srebrnego Uniforma. Mam pytanie- na jakich ustawieniach mielicie ziarna do kawiarki? Ja na razie próbowałem  w zakresie 13-15, niby ok ale może być lepiej.
4
Przygotowanie kawy / Odp: Woda do kawy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez korea83 dnia 02 Maj 2024, 18:40:00 »
W Carrefour w CH Posnania ŻK oczywiście brak, ale za to w Selgros ŻK aktualnie w promocji, 3,99 netto 👍
5
Alternatywne urządzenia do parzenia kawy / Odp: Hario Switch vs Clever Dripper
« Ostatnia wiadomość wysłana przez korea83 dnia 02 Maj 2024, 18:38:03 »
Będę próbować 👍 Pamiętam, że wspominałeś w stosownym temacie ile to osób z czołówki korzystało właśnie ze Switcha, a skoro tak to raczej nie jest to przypadek 😊
6
Alternatywne urządzenia do parzenia kawy / Odp: Hario Switch vs Clever Dripper
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Szczympek dnia 02 Maj 2024, 16:45:17 »
Po długim czasie w końcu skusiłem się na promocję w jednym ze sklepów i kupiłem Switcha.

Teraz trochę żałuję, że tak późno 😉

Naprawdę dobre to ustrojstwo. Połączenie perkolacji i immersji faktycznie daje bardzo fajne efekty. Póki co kombinuję w okolicach przepisu Tetsu Kasuya (te okolice to brak zbijania temp i nieco dłuższy czas immersji). Pierwsze wrażenia takie, że ta metoda dość mocno wyciąga z kawy wszelkie nuty owocowe wyraźnie zaznaczając kwasowość.

Póki co jestem na tyle zadowolony, że gdyby ktoś kazał mi wybrać tylko jedno urządzenie do parzenia kawy to chyba bym wskazał właśnie na Switcha 👍

Sprobuj przepis z tegorocznego world brewers cup, chyba 2 albo 3 miejsce, podwójna immersja. Banalny przepis, bardzo smaczny.
7
Ekspresy kolbowe / Odp: La Marzocco Linea Micra
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Boby_brown dnia 02 Maj 2024, 11:38:53 »
Czy ktoś zetknął się? https://grafikus-coffeetec.de/produkt/linea-micra-nadelventil-kit/?attribute_stromanschluss=230V&attribute_pa_fluessigdichtmittel=nein&attribute_erweiterung=keine&attribute_pa_ventil=standard
Zestaw do robienia preinfuzji.
Tu jest pokazany montaż w Mini. Myślę, że tak samo wygląda to w przypadku Micry.
https://youtu.be/9bWOADe0_SE?si=2P0vXt51N77ZFnpZ
Koszt tego zestawu z wysyłką to jakieś 600 -700 € czyli 2500-3000 zł w zależności od wariantu. Przypuszczam, że mając techniczne pojęcie dałoby się to zrobić za 1/3 tej ceny.
8
Ekspresy kolbowe / Odp: Backflush - co zamiast ślepego sitka?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Tukidydes dnia 02 Maj 2024, 09:37:28 »
Więc jak wylatuje coś, to pod tackę. :picardpalm:

 [ Invalid Attachment ]


To nie 🙂‍↔️ to według mnie.
9
Przygotowanie kawy / Odp: Lelit Anna PL41EM - zbyt krótka ekstrakcja, niskie ciśnienie
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Tukidydes dnia 02 Maj 2024, 09:32:39 »
Na ślepym sitku powinno być około 12 barów w przypadku ekspresów Lelit, chyba, że ktoś go wyregulował (OPV) i zobaczysz 9. Ślepe sitko i tak musisz mieć, żeby móc robić co jakiś czas backflush.
10
Przygotowanie kawy / Odp: Lelit Anna PL41EM - zbyt krótka ekstrakcja, niskie ciśnienie
« Ostatnia wiadomość wysłana przez kawosz17 dnia 02 Maj 2024, 08:30:08 »
Załóż ślepe sitko i wtedy sprawdź ciśnienie. Wygląda na to, że młynek za grubo mieli.
Strony: [1] 2 3 ... 10 Next


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi