Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1516729 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6150 dnia: 05 Grudzień 2019, 17:56:14 »
Wszystko co nie jest robustą ;). Sporo tego mamy.

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6151 dnia: 05 Grudzień 2019, 19:06:42 »
Trochę pytyjska odpowiedź  ;)
Poleć coś, u licha!

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6152 dnia: 05 Grudzień 2019, 19:25:57 »
Do espresso? Spróbuj mojej Kolumbii -- Tolima Rioblanco. Pachnie bardzo ładnie. Dwie Eli mieszanki do espresso będą lekkie i przyjemne. Etiopia Aricha Natural, Kolumbia La Claudina Natural też będą bardzo fajne.

Offline Jester

  • Wiadomości: 39
  • Ekspres: Nivona 779, Aeropress
  • Młynek: Hario Skerton
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6153 dnia: 05 Grudzień 2019, 22:05:14 »
Do espresso? Spróbuj mojej Kolumbii -- Tolima Rioblanco. Pachnie bardzo ładnie.
Potwierdzam, nie wiem jeszcze, jak smakuje, ale mam nadzieję, że z mlekiem również sobie poradzi ;-)

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6154 dnia: 05 Grudzień 2019, 22:12:11 »
@Antonio
dzienks, będę "paczył".

Offline gacekthebat

  • Wiadomości: 147
  • Ekspres: Kazak Rota, Bialetti Venus 2tz, AP, V60, FP
  • Młynek: Ceado E37s, Kazak Tura Alt.
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6155 dnia: 05 Grudzień 2019, 22:24:52 »
@rapoh Aktualnie kręcę w Rocie Sweet Espresso na przemian ze Stormy Weather i obie mieszanki, choć zdecydowanie odmienne, to dalekie są od przysłowiowej siekiery, dlatego zdecydowanie polecam jako te mniej otwierające oczy :)

Offline dario199109

  • Wiadomości: 62
  • Ekspres: Ascaso Dream PID
  • Młynek: Eureka mignon specialita
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6156 dnia: 06 Grudzień 2019, 12:18:12 »
@Antonio Jakie ratio, czas parzenia, temperaturę rekomendujesz dla kawy:
Ariadna
Kolumbia Tolima Rioblanco FW


Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6157 dnia: 06 Grudzień 2019, 12:40:22 »
Raczej nigdy tego już nie sprawdzam. Bardziej mnie interesują zależności między zmianami a efektami. Działam jak ujemne sprzężenie zwrotne. Zaparzam kawę, testuję/smakuję. Jeśli coś nie jest OK, to zmieniam parametry i idę na początek. Na początek można spróbować tak:
  • temperatura zaparzania: 90-92 stopnie Celsjusza
  • masa kawy: 16-17g
  • masa espresso: 34-38g
  • czas zaparzania: 26-28s

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6158 dnia: 06 Grudzień 2019, 18:45:34 »
Mniej więcej za tydzień-dwa do naszego sklepu wpadną medalowe czekolady od Michasi z Pragi. Sam nie mogę się doczekać...  :pycha:

Michaela swoimi czekoladami zdobyła chyba tuzin medali na czekoladowych tastingach. Jest autorką trzeciej już u nas goszczącej, fantastycznej, czeskiej czekoladowej marki:

  https://misinacokolada.cz/o-nas/

Spotykając się kiedyś z Jordis i Ajala, nie spodziewałem się, że zapukam i do Pragi... Jak to jest, że taka prawdziwa, uczciwa czekolada może powstać i się sprzedać w sąsiednim kraju?
« Ostatnia zmiana: 06 Grudzień 2019, 18:53:48 wysłana przez Antonio »

Offline JarekB

  • Wiadomości: 262
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6159 dnia: 06 Grudzień 2019, 22:03:06 »
Czyli będzie można odebrać kalendarz, kupić kawę oraz czekoladę za jedną wysyłka?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6160 dnia: 06 Grudzień 2019, 22:14:52 »
Chyba tak :). Jeśli wszystko zdąży na czas.

Offline Koziołek

  • Wiadomości: 1008
  • Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6161 dnia: 07 Grudzień 2019, 18:48:54 »
Dla wielbicieli CW pojawił się nowy pretendent do czekoladowego tronu ;). Drugi już weekend piję E3 i upijam się w jej czekoladowości. Gdybym miał porównać mieszanki to E3 jest dużo słodsze w swej czekoladowości jakby czekolada o mniejszej zawartości kakao, a większej cukru choć jej kwasowość jest dużo bardziej wyczuwalna i przez to balans jest jak dla mnie zdecydowanie bardziej przyjemny. Crema w E3 jest zdecydowanie większa, bardziej gęsta i tłusta. Pięknie oblepia łyżeczkę podczas mieszania. Zarówno CW jak i E3 wykonuje przy 18g dozie i ratio 1:25 w czasie 28-30 sekund. Kto nie pił i zastanawia się niech czym prędzej składa zamówienie. Antonio dziękuję za te wspaniałe doznania.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6162 dnia: 07 Grudzień 2019, 19:02:11 »
Zdaje się, ż już nie ma tej kompozycji, ale w połowie taki skład ma teraz Stormy Weather.

Offline Koziołek

  • Wiadomości: 1008
  • Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6163 dnia: 07 Grudzień 2019, 19:28:56 »
Na paczce E3 mam BR/GT palenie 22.11.2019. To już żałuję że nie wziąlem więcej.

Stormy Weather mam z 3 ziaren Brazylia/Panama/Gwatemala i wpada do młynka następne jak tylko skonczy się paczka E3. Czyli rozumiem, że dodatkowa Panama.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6164 dnia: 08 Grudzień 2019, 08:58:43 »
E3 to była (i będzie) prosta mieszanka Brazylii Cerrado i Gwatemali Jalapa, natomiast Stormy Weather miało dość burzliwe zmiany ostatnimi czasy. Akurat Gwatemala pozostała w składzie przez cały czas, ale dawniej była Panama, ostatnio Rwanda Mahembe a teraz mamy Meksyk Chiapas. Myślę, że z tym najnowszym składem poprzestaniemy przez dłuższy czas: -->> Stormy Weather.
« Ostatnia zmiana: 08 Grudzień 2019, 09:02:42 wysłana przez Antonio »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi