Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1525138 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6105 dnia: 26 Listopad 2019, 09:37:38 »
kolejne palenia Etiopii Kercha Keloo Honey?

Jest to miodzio :). Faktycznie bardzo dobra to kawa. Właśnie popijam. Po przetestowaniu dwudziestu paru espressi, taki lekki napar to po prostu relaks: brzoskwinie, bergamotka, czekolada; jak to się mówi, kompleksowa kompozycja aromatyczna.

Z moich testów espresso wynika, że Espresso #2 z Meksykiem zamiast Brazylii jest w porządku, w moim stylu, raczej czekoladowe. Espresso #2 Eli jest w jej stylu, bardziej owocowe i mało gorzkie.
« Ostatnia zmiana: 26 Listopad 2019, 09:44:20 wysłana przez Antonio »

Offline Aretzky

  • Wiadomości: 7
  • Ekspres: Gaggia Classic 2019, V60, Aeropress + Fellow Prismo, Bialetti Moka
  • Młynek: C40 Nitro Blade (Red Clix)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6106 dnia: 27 Listopad 2019, 05:39:06 »
Jest to miodzio

Już stoi na kuchennej szafce i czeka na swoją kolej, ziarna jeszcze ciepłe. Dziękuje za mały afrykański bonus, będzie starcie gigantów Etiopia vs Kenia

Offline Koziołek

  • Wiadomości: 1008
  • Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6107 dnia: 27 Listopad 2019, 18:44:04 »
Ja nie wytrzymałem i mimo iż jeszcze kończę inną paczke dzisiaj zrobiłem dripa z Etiopii Kercha Keloo Honey. Potwierdzam słowa Antonio. Super słodziutka, przyjemna czekoladowość ale z nosem troche jak herbata z lekkim muśnięciem cytryny/lemonki. Pyszności.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6108 dnia: 28 Listopad 2019, 15:33:54 »
Do końca jutrzejszego dnia -- wszystkie kawy co najmniej o 10% taniej: -->> https://mastroantonio.pl/Kawy-c26

Wybór jest spory jak zwykle. Z moich ziarenek, znowu jest "Lucy i Kawa" czyli mieszanka Etiopia Yirgacheffe i Burundi Bururi. Nowością jest podobnie, średnio palona do espresso Kolumbia z Granja La Esperanza.
« Ostatnia zmiana: 28 Listopad 2019, 15:36:45 wysłana przez Antonio »

Offline wasku

  • Wiadomości: 321
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6109 dnia: 28 Listopad 2019, 16:22:47 »
Dobra, namówiłeś  ;)
Teraz trzeba coś wybrać do przelewania.
Kenia standardowo, El Papal, myślałem nad Esperanzą i Crystaliną, ale też ciągnie mnie w stronę kaw z Etiopii.
Chcę wybrać 3-4 paczki, ale za duży masz wybór  :)
¯\_(ツ)_/¯

Offline Rusek Mężczyzna

  • Wiadomości: 80
  • Ekspres: VBM Domobar Junior Super HX GR1
  • Młynek: Macap MC4T (R-C18
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6110 dnia: 28 Listopad 2019, 19:16:38 »
Do końca jutrzejszego dnia -- wszystkie kawy co najmniej o 10% taniej

Zamówienie złożone :)

Offline picasso83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 502
  • Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind, PeDe, Dienes
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6111 dnia: 28 Listopad 2019, 19:38:25 »
Właśnie kończę Lucy i Kawa jako espresso i zdecydowanie jest to pyszna kawa. Bardzo lubię owocowo-kwaskowate kawy w espresso, pod warunkiem że ta kwaskowatość nie jest przesadna. W Lucy jest dla mnie super balans kwaskowatości. Do przelewu z obecnego repertuaru Synestezji najbardziej mi smakuje Kolumbia La Cristalina (obie wersje, ale ze wskazaniem na Pink Bourbon) i Etiopia Aricha FW. Oczywiście pozostałe kawy również trzymają bardzo wysoki poziom, ale te wymienione są dla mnie the best of the best

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6112 dnia: 01 Grudzień 2019, 21:31:35 »
Lucy i Kawa to dwie słodkie kawy. Niekoniecznie jakieś bardzo wybitne, ale fajne i całkiem zgrane. W podobnym stylu i naprawdę słodko smakuje espresso z mojej nowej Kolumbii z Granja la Esperanza. Bardzo polecam -- ma wszystko czego można chcieć w espresso. Fajne aromaty i równowagę między gorzkim a kwaśnym smakiem. Ziarna są palone średnio. -->> Granja la Esperanza.

Do przelewek bardzo polecam Kolumbię Eli -->> La Esperanza. Te "myte" ziarna mają dużo uroku i wigoru. Naturale jak La Claudina/La Cristalina albo La Cristalina Bourbon Honey to już inna kategoria ze względu na obróbkę. Zgadzam się, że obie Cristaliny są wyjątkowo dobre, a Pink Bourbon... Dziś kolejna partia została przez Elę wypalona. Dziś córka pomagała Eli przy paleniu, a ja gdy na koniec przyszedłem, to wyzbierałem i wyjadłem chyba wszystkie porzucone ziarenka tego Pink Bourbona. Gdy się je rozgryza, czuje się całą ich słodycz...

Ze wspomnianych przez @picasso83 ziarenek, Aricha "myta" zasługuje na osobny komentarz. Któryś tam raz go powtórzę: nie kumam czemu takie fantastyczne kawy nie cieszą się takim powodzeniem jak "naturale"? Aricha naturalna jest doskonała, ale to ta myta ma na worku wydrukowaną nazwę "Lot #1". Aricha natural to "Lot #2".

Dzisiaj też została wypalona Kenia Gicherori AA -- jak pewnie się domyślacie też bardzo słodka ale inaczej ;).

A na koniec dnia wypaliłem w naszym piecu 6kg robusty. Tak nietypowo mało, bo na specjalne zamówienie. Robusta też jest słodka i mega gorzka. Jest też aromatyczna i mega przykra -- na tle wszystkich tych wcześniej wspomnianych kaw.
« Ostatnia zmiana: 01 Grudzień 2019, 21:34:28 wysłana przez Antonio »

Offline Sala Mężczyzna

  • Wiadomości: 378
  • Ekspres: ASCASO ARC; Chemex, Aeropress; Drip V01;02; Phin
  • Młynek: Mahlkonig Tanzania; MKIII
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6113 dnia: 01 Grudzień 2019, 21:45:00 »
Na jutro planujesz jakieś promocje?

Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka


Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6114 dnia: 01 Grudzień 2019, 21:46:41 »
Cyber coś tam? Aj... jutro się zastanowimy i może coś tam zrobimy.

Offline Sala Mężczyzna

  • Wiadomości: 378
  • Ekspres: ASCASO ARC; Chemex, Aeropress; Drip V01;02; Phin
  • Młynek: Mahlkonig Tanzania; MKIII
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6115 dnia: 01 Grudzień 2019, 21:49:39 »
To czekam z zakupami do jutra [emoji106][emoji106][emoji106]

Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka


Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 683
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6116 dnia: 02 Grudzień 2019, 00:43:29 »
@Antonio tej robusty będzie można spróbować?

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6117 dnia: 02 Grudzień 2019, 08:46:11 »
Jak to brazylijska Conillon - to polecam. Mimo, że robusta to fajnie się ją pije.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6118 dnia: 02 Grudzień 2019, 09:55:58 »
Tak jest, to Conilon, ale nie wiem jeszcze jak smakuje -->> Brazylia robusta.

@Sala, kod rabatowy, do północy ważny: "cyber", -10%  :szampan:
« Ostatnia zmiana: 02 Grudzień 2019, 10:20:40 wysłana przez Antonio »

Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 683
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6119 dnia: 02 Grudzień 2019, 11:38:26 »
Tak jest, to Conilon, ale nie wiem jeszcze jak smakuje -->> Brazylia robusta.

@Sala, kod rabatowy, do północy ważny: "cyber", -10%  :szampan:

Super. Czy można zamówić, nawet zapłacić :) ale z wysyłka poczekać na kalendarze? Tylko w sumie nie wiem kiedy będą. Zależy mi na skosztowaniu tej robusty bo poprzednia Kongo od Ciebie była pyszna.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi