Costa Rica Hermosa Honey – palarnia kawy Euro Cafe
Arabika odmiany Red Catuai, sposób obróbki – Honey, palenie jasne, z przeznaczeniem do alternatywnych metod parzenia kawy. Ziarenka są ładne, niepołamane i równo palone. Mają aromat słodkich cytrusów z kwiatowymi nutami i orzechowym akcentem. W przemiale dominują słodkie cytrusy (mandarynki).
Sposób przygotowania: dripper Tiamo V60-01, białe filtry Hario i młynek Fiorenzato F6 Drogheria. Doza standardowa 6 g kawy na 100 g wody, temperatura wody 95°C, czas parzenia nieco ponad 2,5 minuty. Preinfuzja 30 sekund, w stosunku dwa gramy wody na gram kawy, w czasie preinfuzji mieszanie łyżeczką. Później polewanie w czterech porcjach co 30 sekund, dwie ostatnie mniejsze, 2/3 i 1/3 w porównaniu do początkowych. Po dwóch pierwszych zalaniach mieszanie przez kołysanie dripperem. W aromacie dripa są jasne owoce i słodkie cytrusy z nutą przypieczonej skórki chleba. Po spróbowaniu delikatna kwaskowatość jasnych owoców (na początku z dominacją słodkich cytrusów, później także z akcentami słodkich jabłek i delikatnymi orzechowymi nutami. Drip jest zdecydowanie dobry. Delikatnie kwaskowaty, z dużą ilością słodyczy, jak na metodę obróbki Honey przystało, bez goryczki. Dobrze zbalansowany, intensywny, równy w smaku, owocowo - słodki. Posmak podobny, miły i trwały, z czasem przechodzący w orzechowo – czekoladowy. Przy wyższej temperaturze parzenia i dłuższym czasie parzenia w naparze pojawiało się więcej orzechowych akcentów. Wrażenia były dobre, ale wolałem dripy bardziej owocowe.
Sposób przygotowania: aeropress, filtr metalowy, młynek Mahlkönig Vario Home. Metoda odwrócona, doza 7 g kawy na 100 g wody, temperatura wody 90°C, bez preinfuzji, czas parzenia – 120 sekund, przemiał dosyć drobny. Wrażenia podobne do dripa, dominujące słodkie cytrusy, ale z większą ilością orzechów. Napar dobry, odpowiednio słodki, intensywny i wyrazisty, z długim i trwałym przyjemnym posmakiem.
Costa Rica Hermosa Honey to dobre ziarenka do metod alternatywnych, gwarantujące miłe wrażenia w filiżance. Dają owocowy, słodki napar, złożony w smaku, pozbawiony goryczki. Jeżeli ktoś lubi "naturalnie" słodką kawę, na dodatek pochodzącą z ojczyzny obróbki Honey, na pewno będzie z niej zadowolony.