Autor Wątek: Peru HB  (Przeczytany 5109 razy)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Peru HB
« dnia: 25 Kwiecień 2013, 07:29:46 »
Źródło: Palarnia Agifa (Tarnów)
Palenie: własne
Metoda przygotowania: aeropress
Wygląd: ziarna równe, niewielkie, napar z z aeropressa z jasną i obfitą pianką.
Aromaty: Mielone ziarno to wyraźny aromat deserowej czekolady z orzechami laskowymi, lekko kwiatowy. Zaparzona kawa to przede wszystkich czekolada i orzechy, trochę pomarańczy.
Smak: intensywny, lekko kwaskowaty, praktycznie bez goryczki. Brakuje mi w nim akcentu przewodniego, owszem jest sporo czekolady ale... no własnie, jakby trochę brakowało równowagi. Może wyższa temperatura wydobędzie jakieś dopełnienie smaku.
Podsumowanie: Kawa przyjemna, mocno czekoladowa z odrobiną kwasków i bez goryczki. Dla mnie mimo intensywności jest jednak bez wyrazu, taka niepełna. Być może w ekspresie będzie ciekawsza bo na razie po prostu nudno...
Metoda przygotowania: ekspres
Wygląd: Obfita crema z pięknymi cętkami. Utrzymuje się dosyć długo i stanowi niezłą bazę do malowania mlekiem.
Smak: W ekspresie zdecydowanie dominuje czekolada i karmel.
Podsumowanie: Muszę nieco zmienić moja opinię na jej temat. Napar z ekspresu jest zdecydowanie czekoladowo-karmelowy, dzięki temu ostatniemu pojawiło się to czego mi brakowało - takiego dopełnienia. Świetna kawa do cappu.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi