Autor Wątek: ECM Casa - kanałowanie  (Przeczytany 10546 razy)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3165
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
ECM Casa - kanałowanie
« dnia: 25 Czerwiec 2019, 10:25:29 »
Mam dziwny nieco problem. Prawie nowy ekspres mi silnie kanałuje - ewidentnie trzy strugi wody wypływają przez zagłębienia w uszczelce grupy i robią dołki rozłożone co 120* na samym brzegu sitka. Po rozbiórce grupy wszystko w normie - oring uszczelniający pierścień dyspersyjny OK.

Offline pytlakos

  • Wiadomości: 330
  • Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
Odp: ECM Casa - kanałowanie
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Czerwiec 2019, 11:02:33 »
Może za duży przepływ wody? Sprawdź ile wody przelatuje w 10 s.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: ECM Casa - kanałowanie
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Czerwiec 2019, 00:11:24 »
Wrzucisz film, zdjęcie? Bo jakoś ciężko mi to sobie zwizualizować.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3165
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: ECM Casa - kanałowanie
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Czerwiec 2019, 11:52:37 »
zdjęcie?
Proszę bardzo:

Doskonale widać dwa kanały (u dołu i z lewej u góry) - z prawej u góry jest widoczny trochę mniej. Przy użyciu sitka pojedynczego (TheSingle IMS) wygląda to dramatycznie.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: ECM Casa - kanałowanie
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Czerwiec 2019, 12:01:52 »
Ciężko ocenić tak ze zdjęcia ale jak na mój gust trochę za grubo zmielone.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3165
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: ECM Casa - kanałowanie
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Czerwiec 2019, 12:04:08 »
trochę za grubo zmielone.
Nie, ale to nie jest problemem - problemem są trzy dołki rozłożone co 120*.
Nie jest zmielone za grubo, bo ekstrakcja trwa blisko 30 sekund.

PS. Taki sam przemiał na Ascaso daje też 30 sekund ekstrakcji i oczywiście brak tych dołków.
PS2. Dołki są dokładnie pod pionowymi rowkami w uszczelce (obrazek ze strony Rogera):
« Ostatnia zmiana: 26 Czerwiec 2019, 12:18:14 wysłana przez Krakus »

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: ECM Casa - kanałowanie
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Czerwiec 2019, 12:09:50 »
Zdjęcia nie widzę, ale nic to :).

Czyli woda leci nierozproszona przez prysznic, tylko bokiem, pomiędzy prysznicem a uszczelką?


Masz możliwość zmniejszenia ciśnienia z 9 bar (zakładam, że tak sobie ustawiłeś) na 7-8 bar?

Próbowałeś z nową uszczelką grupy i prysznicem?

Ja bierzesz prysznic pod światło nie ma np. zatkanych otworów przez jakiś smar silikonowy?

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3165
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: ECM Casa - kanałowanie
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Czerwiec 2019, 12:22:26 »
Zdjęcia nie widzę, ale nic to
Spróbuj jeszcze raz - może teraz zobaczysz zdjęcie.
Woda jak najbardziej leci przez prysznic - widać to, jak zdejmę portafilter. Bokiem teoretycznie nie ma szans iść, bo między dyskiem dyspersyjnym a grupą jest oring silikonowy. Generalnie nie rozumiem, co się dzieje.

PS. Przyszedł mi do głowy jeden szalony pomysł - za długa śruba przytrzymująca dysk dyspersyjny. Dokręcona do oporu, ale nie ściska oringu.
« Ostatnia zmiana: 26 Czerwiec 2019, 12:24:56 wysłana przez Krakus »

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: ECM Casa - kanałowanie
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Czerwiec 2019, 12:24:55 »
A jak z odległością prysznica od ciastka. Teraz na tym zdjęciu wygląda jak by było za dużo kawy. Chociaż podobnie jest po ekstrakcji, jak troch błotko powstanie.
Tak to wygląda jakby sitko prysznica było przytkane kawą i cała woda ucieka na boki.
Wydaje mi się, że można kupić uszczelkę bez tych rowków... Chyba:)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3165
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: ECM Casa - kanałowanie
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Czerwiec 2019, 12:26:57 »
uszczelkę bez tych rowków
Kurde, ale to jest uszczeka z Vitonu. Nota bene, oryginalna też ma rowki. Prysznic zatkany nie jest - założyłem chwilę temu nowy, IMS-CI35WM (ten ultra drobny) i jest dokładnie to samo.

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: ECM Casa - kanałowanie
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Czerwiec 2019, 12:29:20 »
Prysznic zatkany nie jest
Robiłeś test monety, aby upewnić się czy ubite ciastko nie blokuje prysznica?

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: ECM Casa - kanałowanie
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Czerwiec 2019, 12:46:07 »
Też bym spróbował zejść z dozą 1 gram. I ciśnienie -1 bar.

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 686
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: ECM Casa - kanałowanie
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Czerwiec 2019, 12:55:33 »
@Krakus
Moim zdaniem to trefna jest ta uszczelka. Wymieniałem w swoim je wielokrotnie i nigdy nie spotkałem się z takimi wycięciami.
Mam taki oto dwie w zapasie 8.5 i 9mm i żadna nie ma czegoś takiego
https://drive.google.com/open?id=1mCXT3c0_Lu6jSJrPcuZ6I7KD8OtO77XU
a w ekspresie siedzi teraz taka silikowa od Rogera:
https://akcesoriabaristy.pl/pl/p/CAFELAT-Silikonowa-uszczelka-do-grupy-E61-8%2C5-mm-niebieska/2433
też bez tych wycięć.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3165
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: ECM Casa - kanałowanie
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Czerwiec 2019, 13:27:40 »
Też bym spróbował zejść z dozą 1 gram. I ciśnienie -1 bar.
Testu monety nie robiłem, ale faktycznie mogę z dozą zejść. Ciśnienie mam 9 barów.

Moim zdaniem to trefna jest ta uszczelka.
Dziwne, bo oryginał (nie dam za to głowy, ale tak mi się wydaje) też miał rowki. Podstawowe pytanie, skąd tam woda pod dużym ciśnieniem?


Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 686
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: ECM Casa - kanałowanie
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Czerwiec 2019, 13:36:18 »
Woda po przejściu przez prysznic, tylko i wyłącznie pod ciśnieniem, powoduje tam takie lokalne wiry. Po prostu jest to dodatkowe miejsce gdzie woda pod ciśnieniem ma możliwość się wcisnąć.
To taka moja własna teoria.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi