Autor Wątek: Preinfuzja  (Przeczytany 46436 razy)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #30 dnia: 06 Styczeń 2017, 19:36:30 »
Definicja to jest definicja, więc nie może być nieaktualna, nawet odrobinę.
Może. Zobacz sobie, jak z czasem zmieniała się definicja metra.

A tak na koniec:
Cytat: LaMarzoccoUSA link=https://home.lamarzoccousa.com/brew-ratios-around-world
We’re redefining what espresso is

@Krakus ja pisałem do grexa, wiec chyba osoby pomyliłeś :) Ale zrobił się offtop, przepraszam.
Ja też. A odpowiedziałem Tobie, przepraszam.
« Ostatnia zmiana: 06 Styczeń 2017, 19:55:34 wysłana przez Krakus »

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #31 dnia: 06 Styczeń 2017, 20:56:25 »
Cytat: WS w Dzisiaj o 16:11:27
Definicja to jest definicja, więc nie może być nieaktualna, nawet odrobinę.
Może. Zobacz sobie, jak z czasem zmieniała się definicja metra.

Może  :smiech:. Dyskutujemy o konkretnym przypadku, w którym właścicielem definicji Inei jest firma/instytucja Inei. I tylko ten Instytut może tę definicję zmienić, bo to ich własność. A pozostali chętni do takiej zmiany, mogą ich co najwyżej w pompę (rotacyjna/wibracyjna według uznania), cmoknąć.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #32 dnia: 07 Styczeń 2017, 00:52:54 »
Dyskutujemy o konkretnym przypadku, w którym właścicielem definicji Inei jest firma/instytucja Inei.
No tak, zapomniałem. Czemu tylko nie piszemy "espresso®" albo "espresso©"?

Offline Cafigon

  • Wiadomości: 21
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #33 dnia: 07 Styczeń 2017, 10:13:58 »
A czy zawsze piszemy np. Pepsi® itp?

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #34 dnia: 07 Styczeń 2017, 10:37:08 »
A czy zawsze piszemy np. Pepsi® itp?
A nie wyczuwasz subtelnej różnicy? Espresso® brzmi dla mnie jak Oszczypek® (co akurat prawie, że miało miejsce, jak jeden z podhalańskich notabli po cichutku próbował oszczypek zarejestrować na swoje nazwisko). Espresso to nazwa handlowa zarejestrowana przez Inei? Jeśli tak, to gratuluję.

Cytat: Wikipedia
Espresso – nazwa sposobu przygotowywania kawy w specjalnym ekspresie

Offline Cafigon

  • Wiadomości: 21
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #35 dnia: 07 Styczeń 2017, 11:08:24 »
No dobra, z innej strony. Czy adidasy marki Nike mogę nazywać adidasami, czy nie?

Offline pawelradzio

  • Wiadomości: 101
  • Ekspres: Ascaso Dream, Bialetti Venus 4tz, Hario V60-02, Aero, Chemex
  • Młynek: Rhinowares, Baratza Vario
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #36 dnia: 07 Styczeń 2017, 11:19:54 »
No dobra, z innej strony. Czy adidasy marki Nike mogę nazywać adidasami, czy nie?

Zasadniczo nie :P

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #37 dnia: 07 Styczeń 2017, 12:35:29 »
No dobra, z innej strony. Czy adidasy marki Nike mogę nazywać adidasami, czy nie
Dotknąłeś ciekawego językoznawczo problemu, kiedy nazwa własna staje się nazwą pospolitą. Tylko, że to już totalny offtop.
« Ostatnia zmiana: 07 Styczeń 2017, 12:42:02 wysłana przez Krakus »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #38 dnia: 07 Styczeń 2017, 12:36:18 »
Czasem tak się dzieje w języku, że marka pierwszego popularnego produktu staje się nazwą przedmiotu i dzieje się tak w różnych językach. Może na adidasy dziś już nie wszyscy mówią adidasy, a raczej buty sportowe, snikersy, balansy, czy inne halówki, ale na rower nadal wszyscy mówią rower.

Tylko, że  to zupełnie inna rzecz, bo nikt tu nie chce nazywać espresso każdej kawy z ekspresu. Espresso jest specyficzne i ma swoje normy, ale te normy są różne, a sama nazwa nie jest zastrzeżona i nie ma ani R ani TM ani nic innego. Costa ma swoją normę, Starbucks swoją, WCE swoją. Która jest jedynie słuszna? W kawie tak zwanej wysokiej jakości prym wiedzie WCE i do tego dziś odnosi się większość ludzi z tej części branży mimo, iż od włoskich standardów jest to nieco dalej. Z tym, że nie przeszkadza to Włochom w tym uczestniczyć, nie przeszkadza włoskim firmom tworzyć ekspresy, które ważą każdy napar, nie przeszkadza to niezależnie obok INEI istnieć włoskiemu oddziałowi SCA, na koniec nie przeszkadza to włoskim baristom zajmować finałowe miejsca w zawodach.
Niestety wielu miejscom we Włoszech przeszkadza spełniać jakiekolwiek standardy czy to INEI czy zwykłych GHP.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #39 dnia: 07 Styczeń 2017, 12:37:43 »
Wracając do meritum wątku, z wcześniejszych wpisów rozumiem, że żaden z kolegów nie zauważył związku czasu preinfuzji z Brew Ratio?

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #40 dnia: 07 Styczeń 2017, 12:42:25 »
Niestety wielu miejscom we Włoszech przeszkadza spełniać jakiekolwiek standardy czy to INEI czy zwykłych GHP.
Wiesz, donkiszocie, zawsze zadziwiała mnie dezynwoltura, z jaką Włosi robią swoją kawę (raz, jak niedaleko szwajcarskiej granicy poprosiłem o szklaneczkę wody do zrobionego przed chwilą espresso, dostałem szklankę gorącej wody) i jak, średnio rzecz biorąc, dobre wyniki osiągają.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #41 dnia: 07 Styczeń 2017, 15:09:54 »
Wracając do meritum wątku, z wcześniejszych wpisów rozumiem, że żaden z kolegów nie zauważył związku czasu preinfuzji z Brew Ratio?

Ależ tak jest, jak to opisałeś. Jest to jednak zaletą a nie wadą preinfuzji. Ale może już straciłem wątek i nie wiem wszystkiego o Twoich doświadczeniach... ;)
« Ostatnia zmiana: 07 Styczeń 2017, 15:12:36 wysłana przez Antonio »

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #42 dnia: 07 Styczeń 2017, 15:27:07 »
Jest to jednak zaletą a nie wadą preinfuzji
Antonio!
Pozwól, że wyrażę swoje zdziwienie, bo już nic nie rozumiem. Jeśli bez preinfuzji (czyli tzw. dwell time = 3s) otrzymuję z 16g kawy 50ml naparu o wadze 32g w 25s, a z preinfuzją (dwell time = 25s) otrzymuję z 16g kawy 50ml naparu o wadze 48g w 25s to nie jest to niczym złym?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #43 dnia: 07 Styczeń 2017, 15:30:38 »
To pytanie należy skierować do Ciebie, bo tylko Ty mogłeś tych kaw spróbować.

Czy mógłbyś jeszcze raz, ale dokładniej to opisać? Czy w obu przypadkach czas zaparzania był taki sam?
« Ostatnia zmiana: 07 Styczeń 2017, 15:32:47 wysłana przez Antonio »

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #44 dnia: 07 Styczeń 2017, 15:41:41 »
To pytanie należy skierować do Ciebie, bo tylko Ty mogłeś tych kaw spróbować.
Wiesz, ja jak każdy facet rozróżniam tylko 16 kolorów. Nie bardzo mi zatem opowiadać o smakach, a w szczególności słodyczy kawy.

Czy mógłbyś jeszcze raz, ale dokładniej to opisać? Czy w obu przypadkach czas zaparzania był taki sam?
Pozwól, że żeby nie opowiadać herezji, poczekam na powrót ekspresu z serwisu i powtórzę swoje pomiary raz jeszcze z innym sitkiem prysznica (IMS). Generalnie tak było - im ciastko dłużej namaczane, tym cremy mniej (przy stałym czasie ekstrakcji / zmianie ustawień młynka) - piszę mniej, bo skoro waga naparu większa, to znaczy że cieczy było więcej.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi