forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Ekspresy automatyczne => Wątek zaczęty przez: Dawid1144 w 23 Wrzesień 2023, 15:28:32

Tytuł: Dr. Coffee - ciekawa alternatywa na rynku ekspresów automatycznych
Wiadomość wysłana przez: Dawid1144 w 23 Wrzesień 2023, 15:28:32
Ostatnio miałem okazję testować ekspres automatyczny Dr Coffee H2 który udostępniło mi Konesso. Marka co prawda jest trochę no name jak dla większości osób, producent do tej pory produkował przede wszystkim duże urządzenia do gastronomii, hoteli. Teraz pojawiły się modele H1 i H2 które są przeznaczone do domowego użytku /małych biur. Na stronie Konesso pojawiła się recenzja modelu H1 :
https://www.konesso.pl/Doktor-Kawa-automat-ktory-uleczy-Twoja-kawe-blog-pol-1695125605.html

Niedługo na stronie będzie też recenzja modelu H2, ale co nieco napisze już tutaj.
Jakość wykonania jest naprawdę niezła. Sterowanie jest bardzo proste przy pomocy ekranu. Ekspres może przyrządzić 8 różnych napojów i możemy kontrolować ich moc, objętość, oraz mamy też funkcje pre infuzji. Za mielenie odpowiada niesamowicie cichy młynek z płaskimi ceramicznymi żarnami oraz 10 stopniową regulacją. Model H2 ma automatyczny spieniacz który działa bez zarzutu.

Ekspres nieźle radzi sobie z przyrzadzeniem espresso. Uzysk możemy zmieniać co 5ml, oczywiście nie osiągniemy rezultatów jak na kolbie, ale jak na automat to espresso które przyrzadzil "doktor" cześć było naprawdę niezłe, choć miało niższe body niż to które pije na codzień z kolby. Na uwagę zasługuje też naprawdę fajnie działająca funkcja auto czyszczenia żarówki zaparzacza jak i obiegu mleka.

Myślę że "doktor" stanowi bardzo ciekawa alternatywę dla popularnych ekspresów. Moim zdaniem jest bardziej przemyślany i zapewnia niezła kontrolę nad procesem. Jak będzie pełna recenzja to podeślę tutaj, powinna się pojawić już niedługo.

W międzyczasie jakby ktoś był ciekawy to pytajcie śmiało 👍


Tytuł: Odp: Dr. Coffee - ciekawa alternatywa na rynku ekspresów automatycznych
Wiadomość wysłana przez: kafcio w 23 Wrzesień 2023, 18:12:52
Tylko te ceramiczne żarna.... doskonałe są do kruszenia ziaren...
Tytuł: Odp: Dr. Coffee - ciekawa alternatywa na rynku ekspresów automatycznych
Wiadomość wysłana przez: Dawid1144 w 23 Wrzesień 2023, 18:38:06
Tylko te ceramiczne żarna.... doskonałe są do kruszenia ziaren...

No wiadomo, młynki w automatach to nie Niche Zero czy comandante :)
Aczkolwiek kawa w smaku naprawdę jest przyzwoita, więc koniec końców nie jest tak źle z tym mieleniem. To nie to samo co na kolbie, ale tutaj naciskasz guzik i kawa gotowa, dlatego sporo osób decyduje się na automat.
Tytuł: Odp: Dr. Coffee - ciekawa alternatywa na rynku ekspresów automatycznych
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 25 Wrzesień 2023, 08:23:17
Tylko te ceramiczne żarna.... doskonałe są do kruszenia ziaren...
Uważaj, bo zaraz wleci specjalista i dostaniesz wykład na temat wyższości żaren ceramicznych nad stalowymi :D
Tytuł: Odp: Dr. Coffee - ciekawa alternatywa na rynku ekspresów automatycznych
Wiadomość wysłana przez: kafcio w 25 Wrzesień 2023, 11:39:37
Jak wleci i miał doświadczenia z takowym wynalazkiem pracując przynajmniej rok na twardych jasnych paleniach, to możemy pogadać. Inne teorie mnie nie interesują.
Tytuł: Odp: Dr. Coffee - ciekawa alternatywa na rynku ekspresów automatycznych
Wiadomość wysłana przez: Navi w 25 Październik 2023, 12:57:55
Sporo się tych chyba chińskich automatów pojawia i dobrze. Mają różne nazwy Bloom, Technicup itp. ale wydaje się że wychodzą z jednej fabryki. Będzie konkurencja, ceny WMF/Franke itp. to kosmos. 50k za porządny automat do biura to już nieco za dużo.

Ciekaw jestem jak się sprawdzą i jak będzie z ich trwałością oraz dostępnością części.

Sam czekam, aż pojawią się chińskie kolby z zaawansowanym sterowaniem, profilowaniem itd. w cenie min. 50% niższej niż to co jest teraz na rynku. Może być ciekawie.
Tytuł: Odp: Dr. Coffee - ciekawa alternatywa na rynku ekspresów automatycznych
Wiadomość wysłana przez: BUTCH w 13 Luty 2024, 15:21:26
Mam problem z tym ekspresem bo słabo spienia mleko, a samo mleko leci ledwo letnie. Kawa jest wtedy chłodna i nieprzyjemna. Czy ktoś może doradzić jak to wyregulować?