Autor Wątek: Chleb i sprzęt...  (Przeczytany 99404 razy)

Online korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1046
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #405 dnia: 26 Listopad 2023, 21:36:59 »
Ja od jakiegoś czasu kupuję z młyna Ciechanowiec i nie narzekam, znaczy się mąka dobra, a wysyłka w jakimś sensownym terminie ;)

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 693
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #406 dnia: 26 Listopad 2023, 21:54:55 »
Tak, z Ciechanowca Chlebowa 750 to moja podstawowa mąka już od ponad 2 lat. Testowałem wiele i ta wydaje się byc najlepsza, przynajmniej do normalnego chleba pszennego na zakwasie, focaccia na niej też wychodzi wspaniale. W workach 5kg sprzedają. Z młyna Suwałki też z tego co pamiętam była nie najgorsza.

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1046
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #407 dnia: 27 Listopad 2023, 07:47:21 »
Ciechanowiec, to niedaleko ode mnie, słynie ze skansenu i muzeum rolnictwa. U mnie do pierwszych wypieków idzie mąka To ta z allegro. Codziennie przejeżdżam obok  jedynego młyna w okolicy, trzeba odwiedzić.

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1494
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #408 dnia: 27 Listopad 2023, 09:01:31 »
Też używam Tota (tortowa, chlebowa, żytnia 720 i 2000). Jest w Carrefour.

Offline Jenot Mężczyzna

  • Wiadomości: 57
  • Ekspres: Quick Mill Anita, Gaggia Classic, Flair 58
  • Młynek: Timemore Sculptor 064s, Pietro, Kinu Simplicity,
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #409 dnia: 27 Listopad 2023, 09:04:05 »
Ja kupuję mąkę w lokalnym młynie w Sielcu (lubelskie). Bardzo dobra pszenna, żytnia chlebowa i pełnoziarnista, a hitem jest orkiszowa "pięćsetka", w którą wg właściciela zaopatruje swój sklep internetowy pewien "czarny" biznesmen z Torunia.
Ostatnio kupiłem, chyba w Kauflandzie mąki pełnoziarniste z płaskurki, samopszy i żyta krzyca. Chleb z krzycy, samopszy i orkiszu wyszedł bardzo dobry.

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1144
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #410 dnia: 27 Listopad 2023, 14:05:52 »
Jak wykorzystam zapasy to zamówie testowo tę makę Ciechanowiec, chyba ktoś już mi o niej wspominał.


U mnie klasyka w innej odsłonie, Hamelman z oliwkami i żytni z formy rzymskiej.



Resized_20231127_102427.jpeg

@Jenot , ładnie wyglądaja ;]
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2993
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #411 dnia: 27 Listopad 2023, 16:21:18 »
Ładnie.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 693
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #412 dnia: 27 Listopad 2023, 16:33:18 »
Ciechanowiec, to niedaleko ode mnie, słynie ze skansenu i muzeum rolnictwa. U mnie do pierwszych wypieków idzie mąka To ta z allegro. Codziennie przejeżdżam obok  jedynego młyna w okolicy, trzeba odwiedzić.
Byłem w skansenie i muzem, ale Ciechanowiec okazuje się słynie głównie z młyna.... :). Domek pod lasem tam mam niedaleko, ale tylko latem bywam.

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1046
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #413 dnia: 29 Listopad 2023, 20:59:16 »
Przy okazji zakupów kupiłem gotowy zakwas w słoiczku. Jednorazowo będę 1,5 kg chleba robił. Ile zakwasu będę potrzebował?
 Dobrze by było, gdyby uporządkować temat i podzielić, ale 400 postów to sporo pracy. Ktoś kiedyś zalinkował chleb. info, ale projekt upadł przepisy przepadły.

Online korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1046
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #414 dnia: 29 Listopad 2023, 21:25:53 »
Chleb pszenny 10% zakwasu gdy jest cieplej, 20% gdy jest chłodniej. To taka chyba najbardziej ogólna zasada.

W przypadku chleba żytniego to już w sumie różnie, co przepis to może być inaczej. Ja do swojego żytniego daję mniej więcej 10% gdy przygotowuję zaczyn/ I fazę czy jak to tam zwał ;)

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 693
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #415 dnia: 29 Listopad 2023, 22:01:06 »
Przy okazji zakupów kupiłem gotowy zakwas w słoiczku. Jednorazowo będę 1,5 kg chleba robił. Ile zakwasu będę potrzebował?
 Dobrze by było, gdyby uporządkować temat i podzielić, ale 400 postów to sporo pracy. Ktoś kiedyś zalinkował chleb. info, ale projekt upadł przepisy przepadły.
To nie jest takie proste, mamy tu więcej zmiennych niż przy najbardziej skomplikowanej metodzie parzenia kawy.

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1046
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #416 dnia: 30 Listopad 2023, 00:16:24 »
W 134 poście @Spinacz pisze, że 750g zakwasu na 750g mąki.

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1494
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #417 dnia: 30 Listopad 2023, 07:00:59 »
W 134 poście @Spinacz pisze, że 750g zakwasu na 750g mąki.
To chyba chochlik drukarski, prędzej 75g.

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1046
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #418 dnia: 30 Listopad 2023, 08:10:03 »
No nie wiem, bo w 135 raf77 pisał, że na 1kg zakwasu dają 1 kg mąki.

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1494
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #419 dnia: 30 Listopad 2023, 08:21:50 »
Możesz dać i 2kg zakwasu na 1kg mąki, tylko daj nam znać jak to smakuje ;) @korea83 dobrze prawi, od takich proporcji można wyjść.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi