Autor Wątek: Chleb i sprzęt...  (Przeczytany 97506 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Chleb i sprzęt...
« dnia: 12 Czerwiec 2013, 15:04:59 »
Bosch z 2kg chleba się rozprawia raz dwa i się nie zająknie.

Podobnie z 500g makaronu
LMWDP #469

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Czerwiec 2013, 15:11:30 »
A jakiego chleba (o chlebie jeszcze nie ma wątku, ale coś czuję, że zaraz będzie OT godny wydzielenie :P), na drożdżach? czy może ciężkiego, razowego na zakwasie? Jeśli to drugie, to jestem pełen podziwu dla maszynki, bo ja miałem zakwasy przez tydzień. :lol2:

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Czerwiec 2013, 15:24:00 »
Nie, nie. Chlebek na zakwasie z 2-3kg mąki żytniej i pszennej mogą wyrabiać tylko moje rączki. Żadna maszyna u mnie nie dostąpi tego zaszczytu ;)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Czerwiec 2013, 15:28:39 »
zakwas, mąka i dużo ziaren, płatków owsianych
LMWDP #469

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Czerwiec 2013, 15:31:23 »
Poważnie daje radę?  :wow2:

Masz może jakieś zdjęcie chlebka? rozkrojonego? (już mi ślinka cieknie)

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Czerwiec 2013, 15:33:06 »
Pozwalasz maszynie taki chleb robić? ::)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Czerwiec 2013, 15:46:30 »
Chlebka akurat chwilkę nie robiłem, ale wygląda i smakuje bosko
Świeży przez 5-7 dni (testowy kawałek) bo znika w 1-2 :)

Maszyna zagniata wszystko aż miło - mam 2 przepisy, jak chcesz to puść PW a zeskanuję i wyślę
LMWDP #469

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Czerwiec 2013, 17:09:39 »
Myślę, że wszyscy chcą :P

Offline Olak Kobieta

  • Matka Założycielka
  • Wiadomości: 634
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Czerwiec 2013, 17:15:01 »
Ja mam maszynę do chleba, której nie używam. Chętnie oddam ją komuś za paczkę kawy. (Dobrej!) Maszyna jest sprawna i działa, robi dobry chleb i ładnie zagniata. Nie korzystam, bo żarła prąd jak smok i się nie kalkulowało. Jak ktoś chętny do PW.
Trzeba ją tylko porządnie wyczyścić, bo wyniosłam grata do piwnicy.  :redface:
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Listopad 2013, 06:47:10 »
Po ok. roku wróciłem do pieczenia chleba w domu własnie przy użyciu automatu. Już zapomniałem jak dobry może być własny wypiek - mięsisty, syty, długo świeży i smaczny. Nawet dzieci się stęskniły :)
Nie ma to jak pajda takiego chleba, odrobina masła lub serka a na to domowy dżem lub miodzik od znajomego. I szklanka zimnego mleka!
« Ostatnia zmiana: 20 Listopad 2013, 06:49:07 wysłana przez spinka2 »

Offline Blondas

  • Wiadomości: 133
  • Ekspres: Ascaso Dream, Aeropress, Moka Bialetti Dama na 3 i 6 filiżanek;
  • Młynek: Macap M2M
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Listopad 2013, 08:25:59 »
U mnie żona ostatnio w weekendy robi albo buły, albo chlebek. Wszystko z mąki razowej. Ciasto wyrabia machina Boscha, zwykle wieczorem (jeżeli drożdżowe), a buły czekają w lodówce do rana. Chlebek za zakwasie wędruje jednak do formy dopiero rano.
Pozdrawiam,
Piotrek

Kawa-Swiezo-Palona

  • Gość
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Grudzień 2013, 17:07:48 »
Chyba właśnie to urządzenie Boscha jest najlepsze jeżeli chodzi o wypieki,chociaż u mojej babci jest taki starszy chlebowy piec w którym często robione były wypieki i to ma swój smak oraz tradycję,polecam dla tych którzy do tej pory nie mieli z tym styczności,świetna sprawa.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Grudzień 2013, 17:09:13 »
Polecasz chleb babci czy budowę pieca chlebowego?

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Grudzień 2013, 10:30:32 »
Mój ulubiony (ostatnio) przepis na chleb:
  • 500 ml wody
  • 150g mąki żytniej (może być żurkowa lub razowa)
  • 500g mąki pszennej (lub mieszanki kilku rodzajów - nie ma co przesadzać z "razowoscią" bo chleb wyjdzie kleisty i może mieć kłopot z rośnięciem)
  • łyżka soli
  • łyżka cukru (podkręca drożdże)
  • 10g drożdży (z kostki, nie suszonych)
  • 250g zakwasu żytniego
Pieczone w automacie na programie podstawowym (3h), w zależności od konsystencji zakwasu można dodać nieco mąki. Jako dodatek można zastosować kilka ziaren czarnuszki albo kminek.
« Ostatnia zmiana: 20 Grudzień 2013, 10:32:03 wysłana przez spinka2 »

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Grudzień 2013, 11:52:25 »
Pszenica to zło.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi