Autor Wątek: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....  (Przeczytany 71087 razy)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #60 dnia: 04 Grudzień 2014, 08:11:37 »
Skromne śniadanie...  :evil:

Offline Mario Barista Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 577
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #61 dnia: 07 Grudzień 2014, 19:38:43 »
Najlepsze ciasto na pizze? Najlepszy sos do niej? Pizza bez masy dodatków, taka która będzie smaczna z samym serem i przyprawami? Macie jakieś doświadczenia? Bez podróży do Włoch najlepiej  ;)




Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #62 dnia: 07 Grudzień 2014, 19:45:12 »

Passatę z Lidla polecam.
« Ostatnia zmiana: 10 Grudzień 2014, 07:48:14 wysłana przez Spinacz »
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #63 dnia: 07 Grudzień 2014, 19:52:51 »
Ja lubie quattro formaggi, same sery, i bardziej w polskich pizzeriach niż we Włoszech. Ocz. piec drewnem podpalany...

Offline D4rK89 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 506
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropress, Acaia
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #64 dnia: 07 Grudzień 2014, 19:58:16 »
fajny przepis na pizze. Kilka trików podpatrzę :)

PS. Kurna chata już przegiąłem z wagą i trza się odchudzać a tu takie przepisy i smaczki :p

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #65 dnia: 07 Grudzień 2014, 20:01:31 »
Może wykorzystam w czwartek, jak do Żony przyjdą koleżanki na pogaduchy...

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #66 dnia: 10 Grudzień 2014, 08:01:36 »
Fux, robiłeś wg tego przepisu pizze? Użyłeś kaszy czy semoliny?

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #67 dnia: 10 Grudzień 2014, 08:02:23 »
Młody robił.
Jak wróci, to dopytam.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #68 dnia: 10 Grudzień 2014, 09:46:45 »
Do pizzy to potrzebna jest maka 12g bialka na 100g.

Zazwyczaj sa 8-10g.

Jak ktos chce lepszy przepis na ciasto to niech uzywa tego, w tym wyzej bylo duzo bledow technicznych
http://nomnomnosh.com/recipes/heston-blumenthals-perfect-margherita-pizza

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #69 dnia: 10 Grudzień 2014, 15:29:42 »
Co Wy .... wiecie o pizzy  :blue:
Za żadne bogi, nikt, ale to nikt mnie nie skłoni abym porzucił moją pizzerię i sam zaczął wypiekać!
Mamy na Ochocie najlepszą i basta! I Filtry są blisko (na deser espressso).

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #70 dnia: 10 Grudzień 2014, 15:35:02 »
Potwierdzam. Przyjezdni proszę udać się na Barską ;)
LMWDP #469

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #71 dnia: 10 Grudzień 2014, 16:02:41 »
No właśnie. Poruszyliście drażliwy temat - semolina. Dlaczego za cholerę nie mogę jej zdobyć w Polsce, tylko muszę ją sobie z Włoch ściągać przy okazji, jak ktoś się wybiera?

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #72 dnia: 10 Grudzień 2014, 16:48:29 »
Doktorku, swojego czasu mieliśmy z kolegą koszulki zamawiać z zestrzelonymi UFO  :redface:  :smiech:

Chodzę tam od początku miejscówki, znam się troszkę z właścicielem - ultra miły starszy Pan.
Teraz w styczniu (chyba 10) będą obchodzili 25 latek. Żeby nie wiem co, nie dam rady w domciu zrobić choćby sosu lepszego nich ich.

@Poe - np. tu http://www.zdrowazywnosc.com.pl/index.php?prod_name=semolina&search=ok&search=ok&produc=

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Alternatywy
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #73 dnia: 10 Grudzień 2014, 18:05:29 »
Ja pracuje na Ochocie, moja Pani, Syn do szkoły chodzi a pizzy na Barskiej nie jadłem.
Namiary, ale już! (proszę)  :pycha:

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #74 dnia: 10 Grudzień 2014, 18:09:29 »
Pizzeria na Barskiej, Barska 37
od 12 czynne, raz/dwa w miesiącu, w sobotę lub niedzielę bywamy zamawiając "to co zwykle"  :taniec: :pycha:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi