Autor Wątek: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....  (Przeczytany 71090 razy)

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #45 dnia: 19 Grudzień 2013, 22:09:40 »
Co uzyskujesz przy takim czasie pieczenia przy takiej temperaturze?

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #46 dnia: 20 Grudzień 2013, 07:04:00 »
Niesamowitą soczystość, miękkość, kruchość. Aromat i smak jest zwielokrotniony w stosunku do pieczenia w temp. +/- 200 st.
Przy jednym ząbku można mówić, że za dużo ;-)

Dla niektórych.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #47 dnia: 20 Grudzień 2013, 10:29:27 »
Poe - musisz spróbować - mięso jest zupełnie inne :) Jeśli jeszcze na wejściu miałeś mięsko klasy Speciality ;) to po wyjęciu z pieca prawie nie trzeba do niego noża.

Możesz jeszcze takie mięsko wrzucić do worka, dodać te wszystkie przyprawy, troszkę nalewki, odessać powietrze, szczelnie zamknąć odczekać dzień i wrzucić do gara z wodą. Niech pływa te kilka godzin w temp 80-90C. Pomijając walory smakowe - uzyskujesz wędlinę która bez problemu wytrzyma 2 tygodnie w lodówce.

Taki schabik ze śliwkami :D :pycha:
LMWDP #469

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #48 dnia: 21 Grudzień 2013, 08:15:16 »
No no, jest to opcja niezła :-) na pewno skuszę się i zrobię, ale to po świętach kilka tygodni :-D

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #49 dnia: 24 Grudzień 2013, 12:57:46 »
A wczoraj, gdy z przyjaciółmi dekorowaliśmy pierniczki, trochę mnie poniosło  i zacząłem bawić się w, hmm, lukier art :P



czyli jak wykorzystać teoretyczną wiedzę z latte artu na lukrze i pierniczkach :D

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #50 dnia: 01 Marzec 2014, 08:21:37 »
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Martaja

  • Gość
kulinaria
« Odpowiedź #51 dnia: 15 Kwiecień 2014, 11:19:20 »
Kawka jak najbardziej ale oprócz niej lubię sobie popichcić :) Kto jeszcze ma takie zainteresowania?

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: kulinaria
« Odpowiedź #52 dnia: 15 Kwiecień 2014, 11:22:57 »
Ja  :)

Offline Mario Barista Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 577
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
Odp: kulinaria
« Odpowiedź #53 dnia: 15 Kwiecień 2014, 11:43:28 »
Jeśli mam czas to tak :)




n-krzychu

  • Gość
Odp: kulinaria
« Odpowiedź #54 dnia: 19 Kwiecień 2014, 19:11:31 »
Gotować jak najbardziej, ale sporzątać po gotowaniu to nie  :mrgreen:

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Senators Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 26
    • Sklep kawa
  • Ekspres: AeroPress
  • Młynek: Compak K6
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #56 dnia: 29 Kwiecień 2014, 15:08:05 »
Ciastka jak ciastka... Ale to mięsko wygląda przepięknie! ;]

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #57 dnia: 22 Październik 2014, 13:59:29 »
Szybki wczorajszy obiad po pracy:
Łosoś z rękawa
Czerwona Quinoa
Sałatka z avokado, pomidora, natki pietruszki i oliwy

W młynie: ziarna

Offline Jaro Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 862
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #58 dnia: 16 Listopad 2014, 17:34:59 »
Dzisiejszy obiad.
Baranina duszona z pomidorami, cebulą, czosnkiem i kolendrą (przepis z gruzińskiej książki kucharskiej – po ostatnich wakacjach ulubiona książka w moim domu). Wcześniej kolendra jakoś mi „nie podchodziła”.
Baranina przywieziona spod samiuśkich Tater we wtorek i dzisiaj na stole  ;).
Do tego sałatka z buraczków z prażonymi pestkami dyni, oliwa i serkiem typu feta.
Bułeczki ziemniaczane i szpinakowe – pycha.
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #59 dnia: 04 Grudzień 2014, 08:09:40 »
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi