Autor Wątek: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....  (Przeczytany 66637 razy)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #30 dnia: 07 Wrzesień 2013, 19:44:26 »
Tortilla chyba z obu stron a fritattę pamiętam że smażyłem z jednej i zapiekałem w piekarniku - ale to dawno było i może źle pamiętam  :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #31 dnia: 07 Wrzesień 2013, 19:47:45 »
Tak, ale gdy się nie chce piekarnika odpalać... ;)

Offline Mario Barista Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 577
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #32 dnia: 07 Wrzesień 2013, 20:05:14 »
jeśli z jednej strony to jak sprawić by górna, płynna część się usmażyła, gdy z dolnej omlet już się podpiekł?

Muffiny! Są przepyszne, a możliwości dodatków do nich jest multum! Z owocami, z bakaliami, czekoladą, z warzywami, na słono... przeglądając profil FB widziałem, że jedna kawiarnia ma w ofercie z boczkiem... A samo, czyste muffin-owe ciasto mmm... :pycha:





A tu przepis (mój pierwszy, z którego zrobiłem pierwsze muffinki) dość tłuste, ale co z tego  :mrgreen:



Generalnie bardzo szybko można zrobić muffiny. Zawsze będą smaczne, a dodatki ulubione.
Tutaj link do blogu o muffinach z dość wyszukanymi przepisami: http://www.muffinkowyfetysh.pl/







Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #33 dnia: 07 Wrzesień 2013, 20:09:08 »
Od dołu omlet ma być przypieczony a na wierzchu ścięty i delikatny. Trzeba kombinować z mocą ognia ew. wspomóc się pokrywką :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #34 dnia: 07 Wrzesień 2013, 20:30:39 »
Muffiny mają gluten niestety.
A omlet podważyć można widelcem, przechylić patelnię, by płynna treść wpłynęła pod tę już ściętą... Parę razy wokół obwodu.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #35 dnia: 07 Wrzesień 2013, 20:50:30 »
Dokładnie, Antonio dobrze mówi

Offline Mario Barista Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 577
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #36 dnia: 07 Wrzesień 2013, 21:26:57 »
Ta technikę dziś przeczytałem w książeczce kucharskiej i zastosowałem po raz pierwszy, ale nie wyszło ani ładnie, ani smacznie...




Offline side

  • Wiadomości: 43
  • Ekspres: Tygielek, Phin
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Wrzesień 2013, 11:09:40 »
Ja nie przewracam omleta.
Zapiekam pod przykryciem na najmniejszym ogniu.
Na palnik dodatkowo klade taka nakladke.
http://homeideas.pl/images/large/4d47a8cf94f4af242331541efe667cedeea3986b.jpg

Dzisiaj na sniadanie zrobilem sobie omlet a’la pizza  8)
Na roztopione, ale letnie maselko wrzucilem 3 zoltka, calosc wymieszałem i na mase położyłem plaster sera żółtego. Po 10 minutach zapiekania, na talerzu pojawil sie smakowity kasek



który wzbogacilem pasta ze zblendowanej papryki i wiorek kokosowych




Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #38 dnia: 11 Wrzesień 2013, 11:13:59 »
No własnie - w temacie omletowym. Jaki przepis na samą masę na omlet - robiłem już same żółtka, całe jajka z wodą, całe jajka z mlekiem, jajka z mąką i śmietaną, jajka z mlekiem i mąką...

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #39 dnia: 11 Wrzesień 2013, 13:30:07 »
Ja robię z samych jajek, lekko roztrzepanych (w przepisie kuchni kawalerskiej ;) było napisane: Francuzi uważają, że wystarczy 7 uderzeń widelcem).
Lubię go nafaszerować na połowie (ser żółty, obrane pomidory, majonez, czarne oliwki, liście bazylii) i zamknąć.

Offline Mario Barista Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 577
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #40 dnia: 11 Wrzesień 2013, 16:26:23 »
@Spinka - no ja właśnie robiłem z jajek całych i dodatkiem mąki i soli/cukru. Do garnka i miksujemy. Potem dowiedziałem się, że nie używa się mąki i nie miksuje tylko widelcem delikatnie mazia. A jeśli chodzi o efekty to pierwszy sposób bardziej mi doszedł.




Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #41 dnia: 11 Wrzesień 2013, 17:05:28 »
Moje dziewczyny bajbardziej lubią: 2 jajka, łyżka mąki, łyżka śmietany, szczypta soli lub vegety. Smażony z jednej strony, po ścięciu góry kładę pomidory, ser, szynkę, liście bazylii i składam na pół.

Offline Mario Barista Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 577
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #42 dnia: 11 Wrzesień 2013, 17:16:08 »
Dla mnie te poprawne omlety (bez mąki) są jak mocno ścięta jajecznica. Choć może coś źle robię, ale co może wyjść z odrobiny masła i rozkłóconych jajek jak nie jajecznica...




Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #43 dnia: 19 Grudzień 2013, 19:05:28 »
Łopatka, czosnek, kolendra, rozmaryn, pieprz, sól, olej łyżka może trochę więcej. Doba w lodówce.

7,5h w ok. 80 st. C. Pieczenie tradycyjne.

Dociągnięte wewnątrz do ok. 65 st. C.

Włala....

 













 :pycha:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #44 dnia: 19 Grudzień 2013, 19:33:19 »
 :pycha: :brawa:
LMWDP #469

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi