Co robisz ze swoim młynkiem?
-- bo warto coś robić
. Młynek służy nie tylko do zmielenia kawy ale także do takiego doboru stopnia zmielenia, by uzyskać pożądany, odpowiedni proces zaparzania.
Siła ubicia kawy w sitku nie jest tak istotna jak dobór stopnia zmielenia kawy. Na razie po prostu używaj stałej siły nacisku tampera na kawowe ciastko, a przebieg procesu zaparzania reguluj stopniem zmielenia kawy -- przy ustalonej, stałej ilości kawy w sitku.
Twoim narzędziem pomiarowym jakości espresso jest smak i dotyk na języku i podniebieniu a nie pod palcami
.
Cóż to jest kawa do espresso? Cóż to jest espresso? Dzisiaj są to filozoficzne pytania. Palimy, prażymy kawę, przekazujemy ziarenkom kawy ciepło w różnych piecach. W efekcie procesu palenia, ziarna zmieniają swoją strukturę i skład fizykochemiczny, zmieniają kolor, twardość, zawartość wody, gęstość itp. itd. Palenie kawy jest podróżą z punktu A do punktu B. Punkt A jest mniej więcej określony, natomiast punkt B może leżeć w różnym miejscu w przestrzeni określonej czasem oraz temperaturą, kolorem ziaren. Im więcej ciepła, tym większa bywa temperatura finalna procesu palenia, a ziarna stają się ciemniejsze. Im bardziej ciemne są ziarna kawy, tym bardziej stają się gorzkie a mniej kwaśne. Te smakowe parametry mają potem zasadniczy wpływ na espresso...