Ja przepraszam wyraźnie napisałem, że mocowanie tego do HXa w bojler nie ma większego sensu xDJa też przepraszam, ale nie zauważyłem, mimo dokładnego czytania, słów o takim znaczeniu. Chyba, że pisałeś: w myślach, atramentem sympatycznym, w innym wątku lub na innym forum ;).
DB, czy HX, to przecież mimo wszystko podobne konstrukcje, a na pewno nie różnią się na tyle, by zamontowanie PID-a w HX nie dawało efektu.Twoja odpowiedź.
Wiesz w DB jednak boiler do espresso ma ma różnie 100-200-300ml nie 2-3litry xD.Pokaż proszę, gdzie wyraźnie, jak sam uważasz, napisałeś że zakładanie PIDa do HXie nie ma sensu.
Na moje to nie dokońca udany problem, grupa sama w sobie ma duży bezwład, jak i utrzymanie temperatury w 2-3l bojlerze też może być problemem, jak grupa przestygnie bojler nie koniecznie musi i odwrotnie. Co innego utrzymać w bojlerze 200ml połączonym z grupą niż w 2-3litrach połączonych z grupą.
wiem ze nie są zalane do pełna gdzieś para się musi zbieraćTo zdanie dobitnie świadczy, że wtedy nie znałeś budowy HXa. Za produkcję pary odpowiedzialny jest HX, a napełnienie głównego bojlera nie ma z tym nic wspólnego. Bez czujnika do bojlera będzie pompowana woda, ale para będzie produkowana, oczywiście jeżeli będzie odpowiednio wysoka temperatura.
Za produkcję pary odpowiedzialny jest HX, a napełnienie głównego bojlera nie ma z tym nic wspólnego. Bez czujnika do bojlera będzie pompowana woda, ale para będzie produkowana, oczywiście jeżeli będzie odpowiednio wysoka temperatura.
czy ktoś tu posprząta? Taki fajny post i tak zaśmiecony :)
Przy kolejnym ekspresie (jeśli kiedyś dojdzie do wymiany) na pewno zwrócę uwagę na możliwość odprowadzenia wody odpadowej bezpośrednio do kanalizy.Jeszcze więcej problemów, niż z doprowadzeniem wody ze stacji uzdatniania wody z sąsiedniego pomieszczenia.
69 000 South Korean won =
234.643716 Polish zloty
No co się cieszy?
*Krakusy wiedzą co jest na dworcu...Ja nie wiem. A co jest nadzwyczajnego ?
Chyba zorganizuje w KRK przentację spieniania mleka na RE
basica rocketa
kawę mleko
Czy wciąż macie te nieparzące rurki?
...Podaj termin sam przyjadę dzień wczesniej i bede koczował aby zobaczyć ten pokazOd jakiegoś czasu myślę o takim Rocketowym spotkaniu użytkowników tych maszyn :)
Od jakiegoś czasu myślę o takim Rocketowym spotkaniu użytkowników tych maszyn
Plan się tworzy, myślę że w tym roku uda się to zrobić.
A czyli spokojnie mogę już dziś zamówić 58 a odbiorę w styczniu. Spoko co mnie nie zabiło to tylko mnie wzmocniło ;-)Off-Topic::) patrząć na historię z wyborem młynka możesz nie zdażyć do końca roku
Możesz kupić ode mnie od ręki
Już spienia :)Bo Ci wmówili
Zmieniłbym to na zwykłą rurkę...A od czego by pasowała?
centrum wydawania pieniędzyTeraz w związku z kryzysem to jest raczej "rezerwat apaczów" ;)
Może to ten anty-vacum dzyndzelek na boilerze zanim go ciśnienie zamknie?
Gdzie kupowałeś termometr bo mi się spodobał okrutnie, do mojego Celliniego by ładnie pasował.
To ja ją sobie wydłubię... ogniem wypalę... rozboruję!to raczej niewiele zmieni, technika, technika do zmiany ;)
Może zrobimy akcję zakupową?W formularzu wysyłki nie mają opcji zagranicznej (brak wyboru państwa, kody i kierunkowe tylko koreańskie), jedyny mail jaki wydłubałem z robaczków (większość strony to nie tekst tylko obrazki-zdjęcia literek, google nie tłumaczą) to centrum rozpatrywania skarg - designcoffeeroasters(at)gmail.com, spróbuję napisać zpytkę.
Od jakiegoś czasu myślę o takim Rocketowym spotkaniu użytkowników tych maszyn :)Bardzo chętnie się wybiorę; proszę podaj datę z wyprzedzeniem aby można było sobie zaplanować.
Plan się tworzy, myślę że w tym roku uda się to zrobić.
R58 na Przemysłowej będzie od przyszłego tygodnia :)Znaczy się w Coffee Cargo?
...a tu zbieram na Rakietę a tu jakaś 5 kolumna że to mleka dobrze nie ubija...Ty tylko plotki czytasz?
W formularzu wysyłki nie mają opcji zagranicznej (...), spróbuję napisać zpytkęMasz już może jakieś wieści?
Wracając do admerituma wątku.
Od kilku tygodni monitoruję temperaturę grupy (taktak, termometr w śrubie) czego skutkiem najpewniej będzie obniżenie ciśnienia w boilerze - przy nagrzanej maszynie flush (nawet długi) podnosi ją dobrze ponad 100 zanim zacznie spadać. Obawiam się tylko o ciśnienie pary - nie będzie problemu ze spienianiem?
Tu kupowałemTak, a niby jak mam tam coś z tych robaczków odczytać?!
http://m.designcoffee.com/product/detail.html?product_no=520&cate_no=1&display_group=3 (http://m.designcoffee.com/product/detail.html?product_no=520&cate_no=1&display_group=3)
Niby nie ma wysyłki do Polski ale pisz na maila, bezproblemowo.
O ile producent przewidział taką możliwość.Zgody producenta nie potrzebujesz. Przyda się natomiast klucz "19" i kawałek miedzianej blaszki.
To chyba dość słabo, ale takie są małe bojlery, wystarczające do domowych potrzeb.
Start z 1.25, po 60 sek otwartego zaworu mam 0.7. W międzyczasie 4 razy pompa dodała zimnej wody.
Może kamień na grzałce. Kiedy odkamieniales?
Każda maszyna jest inna... Czy nie można w tych Rocketach ograniczyć przepływu w termosyfonie?
Generalnie w układach HX temperatura spada w trakcie ekstrakcji, bo do układu dostaje się zimna woda...
Chyba, że rozpocznę w innym momencie ekstrakcję po flushuco masz na myśli w innym momencie?
Piszczenie dźwigni po Cafizie to faktycznie udręka w tym modeluDziwne... u mnie działa. Znaczy nie piszczy. Tylko ja Puly używam (ale to to samo).
Dźwigienki nie czyściłem. Jedyne co to co tydzień robię backflush.Backflush z chemią powinno się robić średnio co 100 kaw. Co tydzień, to dość często, jak na ekspres domowy. Jak już musisz robić, tak często backflush, to rób samą wodą :)
Jak czyścić tą dźwigienkę ?