Ja proponuję trzymać się głównego wątku i zachować odpowiedni poziom dyskusji. A co ważniejsze pozwolić zainteresowanym maszyną jak w tytule samemu dokonywać wyboru. I nie mówmy co wygra test jeśli testu nikt nie wykonał. Bo wtedy jak w wyborach wygra PSL.
Pewnym można być tylko tego że kiedyś się umrze.
Jak dla mnie - jakość espresso zależy w 70% od ziaren i użytego młynka. Maszyna pomaga ale nie determinuje końcowego efektu. Maszyna da nam z 5-10% efektu. Reszta to człowiek i jego umiejętności. Umiejętność wykorzystania dobrych stron swojego sprzętu. Nawet na wspomnianych mistrzostwach gdzie ludzie mieli do dyspozycji świetny sprzęt za grube pieniądze (Vibiemme Domobar Junior HX) okazało się że maszyna słabsza ale dobrze opanowana i z dobrym młynkiem daje lepsze wyniki. Taka rada dla startujących w edycji 2015 (o ile będzie takowa) bierzcie swoje młynki i ekspresy, bo je dobrze znacie.
Przy budżecie rzędu 3-3.5 tyś. PLN i chęci posiadania nowego sprzętu kupił bym dobry młynek, Macap M2M lub Compak K3. Resztę wydał bym na niezbędne akcesoria w stylu tamper, szczotka, chemia itp. To co zostanie przeznaczył na ekspres pamiętając o tym jakie kawy głównie dana osoba pije i ile ich przygotowuje w ciągu dnia. Jak zabraknie i budżet się nie zepnie - bo okaże się że pijemy w 99% kawy mleczne, to albo godzę się na kompromisy ( poświęcam jakość mielenia kawy kosztem łatwości spieniania mleka), albo zbieram pieniądze, a może kupuję coś używanego.
Przez analogię do samochodów - co z tego że kupię wypasioną furę w stylu Audi A8 czy BMW 7 (Sylwia czy Steel), jak napędzać ją będzie silnik 1.2 z Lanosa (młynek). Dobry silnik (młynek) połączony z niby kiepskim samochodem (ekspres) da lepsze efekty niż wypasiona fura ze słabym silnikiem. A że w kiepskim i tanim samochodzie będzie mniej wygodnie - no cóż Gaggia Classic, Sylwia czy Steel jakiegoś strasznego komfortu nie zapewnią, ale dadzą odczuć radość z jazdy - picia kawy.
Kupując maszynę do espresso patrzcie czy ma bojler, jeśli tak to jaka jest jego pojemność, jaka jest moc grzałki, z czego wykonane jest wnętrze maszyny, jaka jest średnica sitka w PF i czy są one wolne od blokad. Jak wygląda grupa. To są rzeczy które na papierze można porównać. Czy termoblok jest gorszy od bojlera? To zależy co porównujemy. Są dobre termobloki i kiepskie bojlery. Niestety u nas w kraju wciąż jest tylko kilka miejsc gdzie możecie napić się kawy z ekspresu, który chcecie kupić. Ale wszystko się na lepsze zmienia - powoli ale zmienia.
A jak już maszynę kupimy to o nią dbajmy używając dobrej, miękkiej wody, czyszcząc regularnie. Wtedy nic się nie zepsuje. "Zdolny" użytkownik to i GS/3 zniszczy w mniej niż tydzień.