Autor Wątek: Rancilio Silvia  (Przeczytany 300439 razy)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #705 dnia: 14 Listopad 2018, 15:26:14 »
 W tej sytuacji możesz sprawdzić czy zmniejszenie wielkości przemiału o jeden stopień da Ci poprawną ekstrakcję. Jeśli nie, musisz wrócić do poprzedniego ustawienia i korygować dozą.

Na tym polega przewaga mikrometrycznej regulacji w młynkach do espresso. O tym często pisze się na forum, że odpowiedni młynek minimalizuje ilość prób do jego ustawienia. Jeśli jest nieodpowiedni, to czasem powoduje frustrację w związku ze stratą kawy.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #706 dnia: 14 Listopad 2018, 16:59:34 »
Zastanawiam się, co trzeba zrobić by zwiększyć objętość bez zwiększenia wagi.
Powinno to chyba tez smak poprawić?
Wystarczy grubiej zmielić, ale wtedy dostaniesz jeszcze szybsza ekstrakcję.

To znaczy co chcesz zwiększyć, objętość w sitku? Czy ilość naparu?
« Ostatnia zmiana: 14 Listopad 2018, 17:02:14 wysłana przez Bacek »

Offline Bushman

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018 + Auber PID black edition
  • Młynek: Rancilio Rocky SD
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #707 dnia: 14 Listopad 2018, 17:55:13 »
Czyli żeby kawa była „bardziej napowietrzona”, więcej crema?

Teraz Ok 50ml niestety tez wazy 50g.
A lepiej by było by 50ml ważyło 32/34g.

Offline Lukhasz

    • -
  • Wiadomości: 142
  • Ekspres: V60 forever, Aeropress, Chemex, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Timemore Chestnut Nano
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #708 dnia: 14 Listopad 2018, 19:25:24 »
Wygląd kawy i cremy na niej to tylko (dość mizerny) wskaźnik poprawności zaparzenia espresso. Jasno wypalona arabika może wyglądać dużo gorzej w filiżance niż spalona robusta. Co komu zaskakuje to już kwestia gustu.

Jak chcesz mieć dużo kremy to kup blend z dużą domieszką robusty. Jeśli będzie świeżo wypalony to cremy będzie mnóstwo. Tylko na co Ci to? :-)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #709 dnia: 14 Listopad 2018, 20:02:47 »
Jak chcesz mieć dużo kremy to kup blend z dużą domieszką robusty. Jeśli będzie świeżo wypalony to cremy będzie mnóstwo. Tylko na co Ci to? :-)

Crema jest niesmaczna. Powiedziałem to mojej koleżance przy rozmowie o kawie, kiedy chwaliła się swoim automatem ciśnieniowym, z którego robi sobie 250 ml kawy z pianką. Jak powiedziałem, że smaczniej byłoby z automatu przelewowego, bez pianki, to czułem, że ostatkiem sił powstrzymuje się, żeby mi nie przyłożyć :D
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Lukhasz

    • -
  • Wiadomości: 142
  • Ekspres: V60 forever, Aeropress, Chemex, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Timemore Chestnut Nano
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #710 dnia: 14 Listopad 2018, 20:06:16 »
Jest w niej trochę goryczy, ale nie spotkałem się jeszcze, żeby ktoś zdejmową cremę z espresso łyżeczką.

W każdym razie, uzyskanie grubej cremy to niekoniecznie najlepiej obrany cel ;-)

Offline Bushman

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018 + Auber PID black edition
  • Młynek: Rancilio Rocky SD
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #711 dnia: 14 Listopad 2018, 20:24:57 »
Nie chodzi o creme per se. Choć może w Art Latte pomoc, bo to chyba crema jest tym „płótnem” na którym mleko zostawia najlepsze wzory?

Mi chodzi o właściwą gramaturę.

Zamiast 50ml i 50g
Otrzymać 50ml i 35g

Wszak to mówią normy :))


Offline Lukhasz

    • -
  • Wiadomości: 142
  • Ekspres: V60 forever, Aeropress, Chemex, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Timemore Chestnut Nano
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #712 dnia: 14 Listopad 2018, 20:44:26 »
No właśnie, tabelka mówi tylko tyle, że obojętność minimalna to połowa tego, co maksymalna. Zawsze waga, zapomnij o ml.

Nie musi być dużo cremy, żeby zrobić latte art.

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 859
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #713 dnia: 14 Listopad 2018, 20:45:35 »
Tak mówią wskazówki. To wartości wyjściowe. Często się sprawdzają. Wiele ziaren, czy skomponowanych z nich mieszanek, fajnie wychodzi w ratio vel uzysku 50% czy 2:1. A jeszcze jest spora grupa lepiej sprawująca się w 1.5-1.75 : 1 czy w drugą stronę 2.5-3 : 1.

Za normy można przyjąć te przyjęte przez INEI czyli 7g/25 sek/25 ml (z cremą) dla pojedynczego espresso. Jednak tu przydałoby się spełnić wszystkie warunki w niej zawarte, łącznie z ekspresem, młynkiem i ziarnami, które uzyskały ten certyfikat.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #714 dnia: 14 Listopad 2018, 20:51:25 »
trzymaj się wagi i zapomnij o pojemności. Jedyna czynność wymagająca zwrócenia uwagi na pojemność, to ilość zmielonej kawy w sitku, warto ją dobrać wg pojemności sitka i wysokości ubitego ciastka kawowego względem prysznica i tu gramatura może się zmieniać, a pojemność powinna być taka sama dla różnych kaw. Jak już określisz jaka waga tej konkretnej kawy przypada dla pożądanej pojemności w sitku to dalej znaczenie ma tylko waga.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Bushman

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018 + Auber PID black edition
  • Młynek: Rancilio Rocky SD
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #715 dnia: 14 Listopad 2018, 21:00:19 »
Dziękuję z wszystkie uwagi!

Zatem kolejne 200g Bazzary pójdzie na testy przy uzysku 35-40g kawy.
Zobaczę jaka jest różnica w smaku przy uzyskaniu ok 50g czyli 1:3.

Jeszcze tylko najpierw spróbuje na RS ubić 17g kawy i zobaczę ile będzie gram.

Zaznaczam, ze staram się trzymać 25 sek ekstrakcji (liczone od włączenia pompy).

Offline Bushman

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018 + Auber PID black edition
  • Młynek: Rancilio Rocky SD
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #716 dnia: 15 Listopad 2018, 08:21:43 »
Dziś ekstrakcja 25 sek i chyba wynik dużo lepszy.
Widać to było po syropie który po 4-5 sek od załączenia pompy poleciał.

Chyba lepiej bo rano miałem ochotę na Latte, więc bez ważenia i do 200ml filiżanek.

Zobaczcie zresztą sami.

Offline Lukhasz

    • -
  • Wiadomości: 142
  • Ekspres: V60 forever, Aeropress, Chemex, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Timemore Chestnut Nano
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #717 dnia: 15 Listopad 2018, 09:05:19 »
Wygląda ok! Jak smak? Bo to chyba najważniejsze :-)

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #718 dnia: 15 Listopad 2018, 09:10:04 »
Nie chodzi o creme per se. Choć może w Art Latte pomoc, bo to chyba crema jest tym „płótnem” na którym mleko zostawia najlepsze wzory?
Jak słusznie zauważyłeś maluje się na płótnie a nie na kocu. Ja raczej nie maluje ale jak już robię mleczną to nawet espresso lekko mieszam żeby zbić creme przed wlaniem mleka, wolę mniej "gorzkości" przy pierwszym łyku.

Offline Bushman

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018 + Auber PID black edition
  • Młynek: Rancilio Rocky SD
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #719 dnia: 15 Listopad 2018, 10:16:54 »
Smak jak każdej Latte zrobionej na RS - super :))

Dodanie mleka wybacza wszystkie błędy przy ekstrakcji espresso. Nawet 14 cytryn, jak to gdzieś czytałem na tym forum :)

Jeszcze potwierdzę później wyniki dokładnie, ale dla tej kawy wychodzi, że:

1) Mielenie na Rocky SD na „12”
2) 17g kawy Bazzara”12 w standardowym portafilter RS, solidny tamping

3) Czas ekstrakcji 25 sek
4) Smak Ok!
5) Objętość i gramatura - do potwierdzenia

Może powyższa lista przyda się komuś kto właśnie zakupił młynek Rancilio.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi