Autor Wątek: Tampery czyli czym ubijamy :)  (Przeczytany 311948 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #495 dnia: 18 Maj 2018, 23:53:13 »
motta jaką kupiłem nie pasowała mi do ręki to wystrugałem sobie pasujący twór
Albo jesteś Guliwerem, albo ta rączka będzie Ci przeszkadzać w odpowiednim ubiciu.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #496 dnia: 19 Maj 2018, 10:31:43 »
Dokładnie ;).

Offline kuń Mężczyzna

  • Wiadomości: 490
  • Ekspres: Astoria perla ...dżwignia.i dużo zapału ale mało czasu
  • Młynek: mazeer SJ
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #497 dnia: 19 Maj 2018, 10:36:28 »
tusze jak mówią zaboojjady, jest dużawy:) najwyżej chwila roboty szlifierką i już zejdę z wysokości:)  inna sprawa ze ma  dłuuggawe paluuchhy, no ale nie aż takie:)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #498 dnia: 19 Maj 2018, 11:04:02 »
Pamiętaj, że nacisk na stopę tampera jest palcami. Rączka służy tylko do transportu i nie powinno się na niej śródręcze opierać podczas ubicia.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6200
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #499 dnia: 20 Maj 2018, 20:25:49 »
A może ta rękojeść jest do metody pocztowej - na stempel ? :)

Stanic

  • Gość
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #500 dnia: 06 Czerwiec 2018, 16:16:24 »
 Właśnie otrzymałem tamper od Metiu - bardzo polecam! wykonanie najwyższej klasy , cena absolutnie spoko i szybka dostawa, jestem bardzo zadowolony
 :brawa:
_20180606_154112.JPG

Offline tom517

  • Wiadomości: 1794
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #501 dnia: 07 Czerwiec 2018, 11:24:51 »
 :taktak: Nie widzę konkurencji w stosunku jakość do ceny

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #502 dnia: 07 Czerwiec 2018, 12:03:44 »
Już dawno zapomniałem jak się takim tłuczkiem ubija :-)

Offline MarcinK Mężczyzna

  • Wiadomości: 248
  • Ekspres: Quick Mill Carola PID, V60, AP, FP
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Niche Zero
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #503 dnia: 27 Lipiec 2018, 09:01:20 »
Ja również stałem się posiadaczem tampera od Metiu (58,55 skośne ścianki) - idealnie dopasowany do sitka, którego teraz używam. Dwie pierwsze próby były jednocześnie moimi najlepszymi, od kupna ekspresu jakieś 9 mies. temu, strzałami, kawa ubita praktycznie w 100%, poprawiona ekstrakcja i finalny smak! Nowy wymiar espresso ;).

Polecam wszystkim :)!!

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #504 dnia: 27 Lipiec 2018, 12:05:04 »
@MarcinK. Czarodziejski musisz mieć ten tamper, ;) że smak tak radykalnie zmienia. :mhh:
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline MarcinK Mężczyzna

  • Wiadomości: 248
  • Ekspres: Quick Mill Carola PID, V60, AP, FP
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Niche Zero
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #505 dnia: 27 Lipiec 2018, 12:09:37 »
Tak też jest :)  miotla

Zwykły 58 w sitku, którego używam, zostawiał za dużo kawy nieubitej, co najpewniej powodowało kanałowanie ciągłe i pomimo uzyskiwania ładnnych proporcji uzysk/czas/smak, to czegoś brakowało. A po użyciu czarodziejskiego tampera jakby wszystko poszło level up. Więc magia działa ;)

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2395
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #506 dnia: 27 Lipiec 2018, 12:35:33 »
To by potwierdzało wcześniejsze teorie i relacje forumowiczów i wcale mnie to nie dziwi  :taktak:

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #507 dnia: 27 Lipiec 2018, 12:47:35 »
Mam jeden tamper spasowany na wartość poniżej 0,1 mm, ale i tak największą wagę przywiązuję do pukania otwartą dłonią o kolbę. Czyli metoda "z liścia''  ;)  :lol2:
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Biogon35

  • Wiadomości: 282
  • Ekspres: Izzo Alex Duetto
  • Młynek: Mahlkönig K30
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #508 dnia: 16 Sierpień 2018, 08:15:12 »
Każdy ma inne doświadczenia :) Ja do Metiowego tampera dotoczyłem nową stopę z nierdzewki, większą, która nie lata na boki w VST15. Praktycznie nie wiem co to kanałowanie.

Offline Metiu

  • Wiadomości: 518
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #509 dnia: 06 Wrzesień 2018, 23:33:15 »
Myślę, że "lata na boki" jest określeniem mocno na wyrost i przesadzonym, czuję się wręcz nim urażony ;) Od kiedy pamiętam edukuję i uświadmiam jak ważne są pomiary sitek , by odpowiednio dobrać tamper. Luz na poziomie dwudziestu pięciu dziesiątych milimetra jest luzem niezbędnym do prawidłowej pracy tampera ze skośną ścianką. Jasne może można by i bardziej pasować go ze średnicą sitka VST które ma 58,8 mm, ale to wymagałoby to bardzo delikatnego i uważnego operowania tamperem (wręcz niepraktycznego) bo przy takim pasowaniu efekt tłoka czyli zasysania kawy spod tampera raczej murowany mimo skośnej ścianki która go redukuje. Wierz mi, zanim cokolwiek komuś zaoferowałem, zostało to przetestowane nie tylko przezemnie ale i masę doświadczonych baristów zarówno domowych jak i tych zawodowo zajmujących się kawą. Warunki testów są też zróznicowane - od sprzętów domowych po black eagle i synesso...
Nawiasem mówiąc rozmiar który zalecam do sitek VST jest i tak większy niż sugeruje w katalogu producent tych sitek - 58,35 mm.
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi