Autor Wątek: Aeropress  (Przeczytany 525714 razy)

Offline sagafa

  • Wiadomości: 22
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1785 dnia: 31 Lipiec 2020, 16:08:17 »
Za mało mogę pić kawy dziennie, by tyle eksperymentów przeprowadzać ;) Stąd może "mniej więcej" jaki przemiał do opisanej przeze mnie metody parzenia w AP? :)
15klikow w comandante. 12-15gr na 210ml wody. 2:15-2:30 od rozpoczęcia zalewania do wyciskania. Do tego przesiewam kawę przed sitko górne 900mikronow i dolne 500.

Żeby znaleźć smak najlepiej jest zacząć od robienia kawy której smak znasz np z kawiarni.

Sent from my SM-G970F using Tapatalk


Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1786 dnia: 31 Lipiec 2020, 16:10:44 »
@BoyLer
Koło 2,5 minuty zaparzenie w AP w metodzie odwróconej robię przy +/-  takim przemiale:
https://photos.app.goo.gl/pFegmtLoZNmWBhjC7

« Ostatnia zmiana: 31 Lipiec 2020, 16:20:34 wysłana przez krystians »

Offline sagafa

  • Wiadomości: 22
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1787 dnia: 31 Lipiec 2020, 16:11:50 »
Pluss odpowiednią woda butelkowa.

Sent from my SM-G970F using Tapatalk


Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1788 dnia: 31 Lipiec 2020, 16:15:21 »
Woda butelkowa tylko wysokoprocentowa ;)
Oczywiście można całe laboratorium badania żywności i wody w to włączyć, ale na ogół wystarczy nasz smak, węch i upodobania, które wskażą nam co bardziej lub mniej komuś odpowiada.
« Ostatnia zmiana: 31 Lipiec 2020, 16:24:35 wysłana przez krystians »

Offline BoyLer

  • Wiadomości: 85
  • Ekspres: Aeropress, V60
  • Młynek: Comandante, Xeoleo
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1789 dnia: 31 Lipiec 2020, 16:30:25 »
15klikow w comandante. 12-15gr na 210ml wody. 2:15-2:30 od rozpoczęcia zalewania do wyciskania. Do tego przesiewam kawę przed sitko górne 900mikronow i dolne 500.

Żeby znaleźć smak najlepiej jest zacząć od robienia kawy której smak znasz np z kawiarni.

Sent from my SM-G970F using Tapatalk

Mój młynek to Xeoleo, na Comandante budżet nie pozwolił, ale może kiedyś...
I sęk w tym, że nie chodzę po kawiarniach, więc muszę sam odnaleźć swój smak. Na razie Ethiopia Duromina jest czymś co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło. Honduras lekkie rozczarowanie, ale nie skreślam jej, bo pewnie wina leży w mocno za grubym przemiale. Na plus Brazylia Cold Soul, choć była mielona jeszcze na dekoracyjnym młynku, którego przemiał wołał o pomstę do nieba. Na test jeszcze czeka Bolivia Guillermo.
Wodę biorę z filtra odwróconej osmozy.

@BoyLer
Koło 2,5 minuty zaparzenie w AP w metodzie odwróconej robię przy +/-  takim przemiale:
https://photos.app.goo.gl/pFegmtLoZNmWBhjC7

Dzięki! O to mi chodziło :) Wiem już od czego zacząć

Offline kano Mężczyzna

  • Wiadomości: 92
  • Ekspres: AeroPress, Dripper Hario, Clever Dripper, FrenchPress, Kawiarka, Fellow Prismo
  • Młynek: Porlex Mini
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1790 dnia: 25 Sierpień 2020, 13:16:48 »
Poszukuję przepisu na ristretto z AP.
Z dodatków mam fellow pismo oraz filtr metalowy.

Coś innego niż aeropresso, przepis z FP?

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1791 dnia: 25 Sierpień 2020, 13:52:32 »
To trochę jakby poszukiwać przepisu na przemianę alchemiczną kamienia w złoto ;) AP nie da Ci ciśnienia pozwalającego na ekstrakcję przy tak małej ilości wody w stosunku do masy kawy..
Jak chcesz niedużym kosztem robić małe skoncentrowane kawki to możesz się zainteresować Kompresso.
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpień 2020, 13:54:36 wysłana przez krystians »

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1096
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1792 dnia: 25 Sierpień 2020, 13:54:13 »
Może dolej 25-30g wody zamiast 50 i spróbuj jak będzie daleko

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1141
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1793 dnia: 25 Sierpień 2020, 14:00:48 »
To trochę jakby poszukiwać przepisu na przemianę alchemiczną kamienia w złoto ;) AP nie da Ci ciśnienia pozwalającego na ekstrakcję przy tak małej ilości wody w stosunku do masy kawy..
Jak chcesz niedużym kosztem robić małe skoncentrowane kawki to możesz się zainteresować Kompresso.

Właśnie miałem pisać, przy zbyt drobnym zmieleniu kawy do kompresso i troszkę ryzykownym mocnym naciskaniu tłoka, można uzyskać ristretto.
W AP  nawet jakbym pozakładał wszystkie filtry rgb i jeszcze dołożyć papier i dość drobno zmielił kawę to nie uzyskałbym takiego ciśnienia i efektu.

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline kano Mężczyzna

  • Wiadomości: 92
  • Ekspres: AeroPress, Dripper Hario, Clever Dripper, FrenchPress, Kawiarka, Fellow Prismo
  • Młynek: Porlex Mini
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1794 dnia: 25 Sierpień 2020, 14:07:16 »
Wiem że takiego ciśnienia nie wytworze, ale pomyślałem że już jakiś patent jest - coś ponad "mniej wody".

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1795 dnia: 25 Sierpień 2020, 15:28:07 »
Fizyki się nie obejdzie, AP nie jest narzędziem do robienia ristretto, po prostu. Można zrobić coś a la napar z moki i to tyle. Czyli mielisz dość drobno i zalewasz ok. 4-5x większą ilością wody niż kawy do wcześniej zagrzanego AP, mieszasz i przeciskasz. Jak poszukasz to znajdziesz mój przepis w tym wątku.
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpień 2020, 15:31:57 wysłana przez krystians »

Offline kano Mężczyzna

  • Wiadomości: 92
  • Ekspres: AeroPress, Dripper Hario, Clever Dripper, FrenchPress, Kawiarka, Fellow Prismo
  • Młynek: Porlex Mini
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1796 dnia: 25 Sierpień 2020, 16:27:07 »
Spoko  :)

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1797 dnia: 30 Sierpień 2020, 12:32:36 »
Mam pytanie lamera (bez bicia przyznaje, że nie przeczytałem tego wielkiego wątku w całości):
Którą zmienną zacząć bawić się na początek? Jak rozumiem aero to mam do dyspozycji:
Przemiał, ilość kawy, temperatura wody, czas parzenia i pewnie jeszcze kilka, o których nie wiem.

Z góry dziękuję za podpowiedzi!

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1798 dnia: 30 Sierpień 2020, 15:30:08 »
A jaką masz kawę i jaki efekt chciałbyś uzyskać? Musisz wpierw wybrać kierunek, w którym chcesz  zmierzać. Następnie wybrać parametry, które pomogą najlepiej w daną stronę sterować.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1799 dnia: 30 Sierpień 2020, 17:34:53 »
Zasadniczo wrzucam (lub planuje) wrzucać kawy raczej jasne i raczej owocowe. Efekt, który chciałbym uzyskać to rozpoznawalny w nosie i w smaku opis kawy. Aktualnie przeciskam Kenię Kirinyaga z Euro. W szklance pachnie tak sobie, raczej w ogóle, smakuje kwaskiem ale nic bardziej szczegółowo nie wyczuwam.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi