Autor Wątek: Aeropress  (Przeczytany 525806 razy)

Offline Mr. Sour

  • Wiadomości: 224
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1755 dnia: 21 Maj 2020, 19:53:28 »
@mlopus
Pojemność użytkowa, czyli trochę pod dzióbek, 900-950 ml.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2397
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1756 dnia: 21 Maj 2020, 20:15:15 »
Tylko to aluminium mi nie pasuje odrobinę.

Offline Mr. Sour

  • Wiadomości: 224
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1757 dnia: 21 Maj 2020, 21:02:14 »
Ależ czemu? Aluminium to zaleta w postaci niskiej wagi i szybkiego nagrzewania się a powłoka nie odchodzi, jest trwała jak diabli - dzięki niej łatwo domyć czajnik jeśli coś w nim parzysz (ma fajne sitko które także pasuje do kubka). Katuję go przynajmniej od dwóch lat na ogniskach, kuchence gazowej w busie i w domu. Jedyne co się „zepsuło” od żywego ognia to gumowa osłona na pałąku uchwytu.
Jak nie pasuje Ci aluminium i anodyzowanie (?) to szukaj stalowego. Jestem fanem stali w zastosowaniach kuchennych, ale obawiam się, że taki czajnik to będzie dużo droższa impreza. A jak nie boisz się dźwigać to są ekstra czajniki/kafiejniki emaliowane.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2397
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1758 dnia: 21 Maj 2020, 21:10:11 »
Wygląda bardzo fajnie, decathlon ma stalowy odpowiednik tylko mniejsza pojemność. Waga dla mnie nie jest istotna, niby kwaśnych rzeczyb tym nie gotujemy, a powłoka powinna eliminować konieczność wycierania.

Offline Mr. Sour

  • Wiadomości: 224
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1759 dnia: 21 Maj 2020, 21:14:18 »
Wg mnie nie ma żadnych przeciwwskazań użytkowych jeśli chodzi o czajnik o który pytałeś :)

P.S. Powłoka jest także wewnątrz a nie powinno się gotować kwaśnych rzeczy w naczyniach z czystego aluminium. Samą wodę można.
« Ostatnia zmiana: 21 Maj 2020, 21:17:27 wysłana przez Mr. Sour »

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1141
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1760 dnia: 22 Maj 2020, 08:27:06 »
Na Ali, kilka dni temu jak przegladalem oferty konewek było mnóstwo tytanowych czajniczków/czajników, może iść w tę strone?

Czy ktoś z forumowiczów,  miał możliwość testowania takiego ustrojstwa?
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1761 dnia: 22 Maj 2020, 09:29:17 »
Tytan jest the best w outdoorze ;).

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1762 dnia: 22 Maj 2020, 11:53:10 »
Czasem na wyjazdach piję kawę z kawiarki, ale często "czegoś" brakuje, zastanawiam się nad aeropresem, czy się różnią napary z tych dwóch sprzętów?
 Można pokusić się o stwierdzenie, że  kawa z aero jest bliżej espresso ?

Offline sagafa

  • Wiadomości: 22
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1763 dnia: 22 Maj 2020, 11:55:46 »
Czasem na wyjazdach piję kawę z kawiarki, ale często "czegoś" brakuje, zastanawiam się nad aeropresem, czy się różnią napary z tych dwóch sprzętów?
 Można pokusić się o stwierdzenie, że  kawa z aero jest bliżej espresso ?
Dalej. Zdecydowanie lepsze kawy mleczne uzyskiwałem z kawiarki.

Sent from my SM-G970F using Tapatalk


Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1764 dnia: 23 Maj 2020, 13:11:48 »
Można pokusić się o stwierdzenie, że  kawa z aero jest bliżej espresso ?
Nie można pokuszać się o zamykanie aero w tak sztywnych ramach. Jest tyle dróg i możliwości, może być bardzo blisko espresso, a może być bardzo daleko.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1765 dnia: 23 Maj 2020, 13:55:53 »
Używam kawiarki od 20 lat. Jednak aeropress wygrał. Nie wiem co jest bliżej espresso. Chyba jednak moka, bo zaparza kawę przy wyższym ciśnieniu niż strzykawa. Jednak w tej drugiej łatwiej zapanować nad całym procesem, do tego jest bardziej uniwersalna i łatwiejsza w konserwacji. Od roku prawie nie używam moki. Przepis na kawę a la moka w AP bardzo dobrze mi się sprawdza. W ciągu minuty mam pyszny, esencjonalny, napar i umyte urządzenie zaparzające. Czego chcieć więcej?
« Ostatnia zmiana: 23 Maj 2020, 14:07:28 wysłana przez krystians »

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1766 dnia: 23 Maj 2020, 15:12:08 »
Ok dzięki :) Czyli kwestia techniki i więcej możliwości w aero.

Offline sagafa

  • Wiadomości: 22
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1767 dnia: 23 Maj 2020, 15:33:58 »
Ok dzięki :) Czyli kwestia techniki i więcej możliwości w aero.
Zobacz James'a Hoffmanna na YT. robił ostatnio mleczne kawy z aero i mokki.

Sent from my SM-G970F using Tapatalk


Offline przemekm Mężczyzna

  • Wiadomości: 38
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1768 dnia: 28 Maj 2020, 07:37:03 »
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem aeropressu i zastanawiam się dlaczego tak wiele przepisów zakłada zrobienie esencji a potem rozcieńczenie wodą? Pomijam tutaj receptury konkursowe gdzie doza na jedną porcję to 30-35g.

Zakładamy np. taką sytuację (oczywiście parametry mogą być inne, byle były jednakowe dla każdego sposobu):
- ten sam czas parzenia, tj. w każdym przypadku kończymy przeciskanie po 1min
- taka sama ilość końcowa wody i kawy np. 200ml wody i 14g kawy.

I dwa warianty:
1. Zalewamy kawę 50 g wody, mieszamy, przeciskamy i do kubka dolewamy 150g wody.
2. Zalewamy całą kawę 200g wody, mieszamy i przeciskamy tak aby całość również zakończyć w 1min

Osobiście testuję oba sposoby i ciekaw jestem jakie są Wasze preferencje w tej kwestii.

Offline Damian

  • Wiadomości: 876
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1769 dnia: 28 Maj 2020, 08:20:12 »
Z tym dolewaniem wody do kawy jest trochę analogicznie jak z Americano. Robisz espresso i dolewasz wody.
Co prawda w aeropresie panują inne warunki: inne mielenie, doza, czas parzenia i cisnienie. Ale rozcieńczanie koncentratu woda daje zawsze inny efekt. Chociaż ja z reguły robię aeropress bardziej klasycznie. Rozcieńczam tylko wtedy, gdy chce mieć więcej naparu, robiąc dwa kubki. Wtedy daje się więcej zmielonej kawy i po przecisnieciu dolewam wody aby mieć dwa kubki kawy. W każdym bądź razie, warto eksperymentować też samemu, dużo się dowiesz, bo smak jest też kwestia subiektywną.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi