Autor Wątek: Aeropress  (Przeczytany 525831 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1395 dnia: 11 Lipiec 2018, 23:42:41 »
Co powoduje, że preinfuzja podbija TDS?
Fizyka i chemia. Hydrofobowość CO2, roztwory, rozpuszczalność. Takie tam.

No tak, ale chodzi o to żeby zaparzyć kawę z takim samym TDSem z i bez preinfuzji.
To nie jest odpowiedź. Czym zrekompensujesz? Czasem, mieleniem, temperaturą? To są kolejne pytania, nie odpowiedzi.


W Gabi kawa zaparzona bez preinfuzji wiele traci.
Można powiedzieć, że we wszystkich metodach "traci", a Gabi zawdzięczamy popularyzację przepisu bez preinfuzji.

Offline uke7

  • Wiadomości: 97
  • Ekspres: Ascaso Dream i trochę alternatywy
  • Młynek: Aergrind, na celowniku coś do espresso
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1396 dnia: 12 Lipiec 2018, 00:04:42 »
Co do aeropressu, to robię preinfuzję tylko gdy nie używam tłoka

I tego nie napisałeś wcześniej, albo ja wcześniej nie zrozumiałem. To wydaje sie logiczne.

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1397 dnia: 12 Lipiec 2018, 08:19:58 »
pafcio0 no proszę, mam jakieś rozdwojenie jaźni
Wybacz, "cytuj" mam na tablecie tuż obok "modyfikuj" i cholera już drugi raz paluch się omsknął  :picardpalm:

Co powoduje, że preinfuzja podbija TDS?
Fizyka i chemia. Hydrofobowość CO2, roztwory, rozpuszczalność. Takie tam.

A może po prostu to rezultat dłuższej ekstrakcji?

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1398 dnia: 12 Lipiec 2018, 11:18:47 »
Zrób dwie zalewajki, ten sam czas w sumie. Jedna z pre, druga bez.

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1399 dnia: 12 Lipiec 2018, 11:58:30 »
Tak zrobię, a miałem na myśli raczej dripy :)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1400 dnia: 12 Lipiec 2018, 12:20:08 »
W filtrze się dużo dzieje i trzeba więcej prób aby wykluczyć wpływ innych zmiennych.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1401 dnia: 12 Lipiec 2018, 12:39:16 »
Przy zalewajce bardzo dużo ciepła pochłonie naczynie w pierwsze fazie ekstrakcji przy preinfuzji. Można spróbować też na podgrzanych naczyniach. To jest ciekawa kwestia, jak zmiany termiczne wpływają na ekstrakcję kawy.

Offline lukaszde Mężczyzna

  • Wiadomości: 124
  • Ekspres: Rancilio Silvia, aeropress, V60, kawiarka
  • Młynek: Comandante C40 MKIII Nitro Blade RC
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1402 dnia: 12 Lipiec 2018, 12:49:59 »
Fizyka i chemia. Hydrofobowość CO2, roztwory, rozpuszczalność. Takie tam.
Don, dzięki za odpowiedź. Masz rację, ale nie wszystko się tutaj zgadza.
Nie można napisać, że CO2 ma właściwości hydrofobowe. Dwutlenek węgla potrafi tworzyć słabe wiązania z wodą. Czyli ma zdolność rozpuszczania się w wodzie. Tak powstaje np kwas węglowy.


Przy zalewajce bardzo dużo ciepła pochłonie naczynie w pierwsze fazie ekstrakcji przy preinfuzji. Można spróbować też na podgrzanych naczyniach. To jest ciekawa kwestia, jak zmiany termiczne wpływają na ekstrakcję kawy.
Dokładnie, mnie też to interesuje jak to działa i jest to dla mnie ciekawe. Nawet jeżeli nie ma to wielkiego wpływu na finalny smak uzyskanego naparu:)
Ja naczynia podgrzewam, aeropress, kubki, filiżanki.
« Ostatnia zmiana: 12 Lipiec 2018, 12:57:38 wysłana przez lukaszde »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1403 dnia: 12 Lipiec 2018, 18:00:52 »
Nie można napisać, że CO2 ma właściwości hydrofobowe.
Takie uproszczenie. CO2, które uwalnia się z ziaren utrudnia kontakt wody z kawą. Dlatego łatwo o niedoparzoną kawę gdy jest świeża.

Offline lukaszde Mężczyzna

  • Wiadomości: 124
  • Ekspres: Rancilio Silvia, aeropress, V60, kawiarka
  • Młynek: Comandante C40 MKIII Nitro Blade RC
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1404 dnia: 12 Lipiec 2018, 18:37:55 »
Don, dzięki za odpowiedź. Masz rację, ale nie wszystko się tutaj zgadza.
Nie można napisać, że CO2 ma właściwości hydrofobowe. Dwutlenek węgla potrafi tworzyć słabe wiązania z wodą. Czyli ma zdolność rozpuszczania się w wodzie. Tak powstaje np kwas węglowy.
Ekstra, pobawię się tym na świeżych wypałach i będę szukał różnic. Widzę,  że biegle się w chemii obracasz. Jesteś chemikiem czy zrozumiałeś temat w trakcie zdobywania doświadczenia jako barista?
Jest też grupa baristów, która twierdzi, że preinfuzji nie ma sensu wykonywać, ponieważ proces odgazowania następuje w trakcie mielenia kawy. Ja nie mam nic do powiedzenia, bo nie mam jak wykonać testów, które by to potwierdzały, a jako inżynier preferuje osądzać na podstawie faktów, a nie wiary;)
Jak długo kawa od wypalenia zachowuje swieżość Twoim zdaniem? Mam na myśli kawę poprawnie trzymaną w opakowaniach z wentylem, w miejscu zacienionym. Do 1 miesiąca? Do dwóch tygodni?

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1405 dnia: 13 Lipiec 2018, 00:07:11 »
Zalewajki (immersja) preinfuzji nie potrzebują, czyli cupping, french press i aero.
W aero opcjonalnie jak chcesz wlać więcej wody (do 200 bez problemu).

Dripy za to jak najbardziej.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1406 dnia: 13 Lipiec 2018, 01:26:12 »
Jesteś chemikiem czy zrozumiałeś temat w trakcie zdobywania doświadczenia jako barista?
Biegle to na pewno nie, skrawki wiedzy z podstawówki i z LO.

Jak długo kawa od wypalenia zachowuje swieżość Twoim zdaniem? Mam na myśli kawę poprawnie trzymaną w opakowaniach z wentylem, w miejscu zacienionym. Do 1 miesiąca? Do dwóch tygodni?
W zależności od kawy, obróbki, profilu, pieca, opakowania, pakowania, otwartej czy zamkniętej paczki od kilku dni, do roku.

Ogólnie przyjmuje się, że od palenia powinno minąć minimum 2 tygodnie, maksimum 3-6 miesięcy. Mowa o dobrze przechowywanych, zamkniętych paczkach.

Offline lukaszde Mężczyzna

  • Wiadomości: 124
  • Ekspres: Rancilio Silvia, aeropress, V60, kawiarka
  • Młynek: Comandante C40 MKIII Nitro Blade RC
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1407 dnia: 13 Lipiec 2018, 09:02:23 »
Zalewajki (immersja) preinfuzji nie potrzebują, czyli cupping, french press i aero.
W aero opcjonalnie jak chcesz wlać więcej wody (do 200 bez problemu).

Dripy za to jak najbardziej.
Hej Luc, dzięki za odpowiedź. A możesz też to w jakiś sposób zaargumentować?

Offline lukaszde Mężczyzna

  • Wiadomości: 124
  • Ekspres: Rancilio Silvia, aeropress, V60, kawiarka
  • Młynek: Comandante C40 MKIII Nitro Blade RC
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1408 dnia: 13 Lipiec 2018, 09:10:45 »
Ogólnie przyjmuje się, że od palenia powinno minąć minimum 2 tygodnie, maksimum 3-6 miesięcy. Mowa o dobrze przechowywanych, zamkniętych paczkach.
Na wielu paczkach kaw speciality jasno palonych pod alternatywy jest uwaga, że najlepiej smakują one do 2 miesięcy od daty wypału. Sam kupuję małe paczki po 250 g by wykorzystać kawę przed 4-6 tygodniami od wypalenia. Miesięcznie mielę i parzę około 1-1,2 kg (z tego 80% dla siebie).
Z kawami mocno palonymi jest inaczej - większa zawartość CO2, który jest nośnikiem aromatu i zgadzam się, że taka najlepsza jest gdy odleży około 1 miesiąc i jej przydatność możemy założyć do 3-6 miesięcy od daty wypału.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1409 dnia: 13 Lipiec 2018, 09:44:52 »
Pozwolę się nie zgodzić z Twoją obserwacją. Nie ma tu jakiejś uniwersalnej reguły. Ciemniej palone kawy (do espresso) są zwykle nieco gorszej jakości -- często nie nadają się do jasnego palenia z różnych względów i tracą szybciej swoje dobre walory. Bywa często, że jedynym pozytywnym walorem jest to, co wniosło palenie, bo zielone ziarno jest nieświeże, nie pachnie ładnie...

Jasno palone kawy, o "wibrujących", żywych walorach są świeże w sensie biologicznym, są treściwe (pachnące miodem) już jako zielone ziarno... Odpowiednio traktowane, palone jasno ziarna dobrej jakości można zaparzać i po 3-4 miesiącach od palenia z bdb rezultatami...

Inne też wymagania w tej kwestii mają metody przelewowe i espresso... Kawa do espresso nie może być zupełnie "odgazowana".

CO2 nie jest nośnikiem aromatu -- jest to bezwonny gaz. Być może jego obecność chroni tylko ziarna przed dostępem tlenu...
« Ostatnia zmiana: 13 Lipiec 2018, 09:47:01 wysłana przez Antonio »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi