forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: BartekS w 11 Czerwiec 2019, 10:33:52

Tytuł: Kawa do punktu kawowego
Wiadomość wysłana przez: BartekS w 11 Czerwiec 2019, 10:33:52
Cześć,

Jestem organizatorem konferencji i w czasie najbliższej planujemy zorganizować kącik kawowy. Sprzęt na jakim pracujemy to Astoria Sibilla, więc chcielibyśmy żeby kawa była na lepszym poziomie niż Lavazza z marketu.

Większość kaw jakie będziemy serwowali, to będą raczej kawy białe.

Jako, że będzie to nasz pierwszy taki event chciałbym prosić o radę jaką kawę powinniśmy wybrać, aby była ona jak najbardziej "uniwersalna" (jeżeli można to tak określić). Z powodu iż nasze wydarzenie jest już w piątek, a kawę potrzebujemy maksymalnie na czwartek wieczór, w grę wchodzą tylko palarnie kawy z Warszawy.

Chciałbym również zapytać o pomoc w wyliczeniu ile kawy będziemy mniej więcej potrzebowali. W czasie konferencji będziemy musieli zapewnić kawę dla około 500 osób. Liczyłem, że jedna filiżanka kawy to około 8g zmielonej kawy, więc z jednego kilograma kawy powinniśmy zrobić około 100 kaw (liczę, że jest to z zapasem). Według moich wyliczeń powinniśmy zakupić około 5-6 kg kawy. Czy mógłby ktoś zweryfikować moje obliczenia?

Z góry dziękuje za odpowiedzi :)
Tytuł: Odp: Kawa do punktu kawowego
Wiadomość wysłana przez: Pawcio w 11 Czerwiec 2019, 11:31:43
chciałbym prosić o radę jaką kawę powinniśmy wybrać, aby była ona jak najbardziej "uniwersalna" (jeżeli można to tak określić)

Pewnie jakaś średnio palona z Brazylii. Bo jak kupicie coś jaśniejszego dla tylu przypadkowych osób to raczej w większości będą pluć i parskać że kwaśna i niedobra. Tak jak moi goście których poczęstowałem pyszną Kenią z V60  :lol2:
Tytuł: Odp: Kawa do punktu kawowego
Wiadomość wysłana przez: pafcio0 w 11 Czerwiec 2019, 12:15:06
Dobrze kombinujesz. Przede wszystkim świeża kawa prosto od palarni. Sprawdzone i polecane "politycznie poprawne" mieszanki to Mujeres od Gorana (eurocafe) lub Ariadna od Antonia (mastroantonio).
Czymś bardziej wyrafinowanym mogłyby być nieco średniej palone single z Brazylii czy Kolumbii, ale tu już wchodzimy na grząskie dla przeciętnego użytkownika kawy tereny. No ale skoro większość kaw i tak będzie biała to proponowałbym jednak mieszankę.
Tytuł: Odp: Kawa do punktu kawowego
Wiadomość wysłana przez: atolt w 13 Czerwiec 2019, 16:49:02
To jakaś impreza na małym budżecie? Czy każdy uczestnik będzie miał limit/kupon na jedną kawę? ;-)

Trochę dla mnie zbyt oszczędnie policzone:
500 osób x 2 kawy na imprezę x 14g (średnia z połowa osób 9g, druga połowa podwójne sitko 18g jakby chcieli uczciwą porcję kawy).

Celowałbym w 14 kilogramów.

Za przedmówcami, bezpieczne czekoladowe blendy:
- ja z Eurocafe poleciłbym nawet bardziej Arabica 9 Mix niż Mujerez. Chociaż Mujerez to też pewniak :-)

Rano zamówisz następnego dnia będziesz miał kawę.

O mleku nie zapopmnijcie.... z 300 litrów potrzebujecie :-)
Tytuł: Odp: Kawa do punktu kawowego
Wiadomość wysłana przez: Fux w 13 Czerwiec 2019, 19:08:58
Ariadna od Antonia (mastroantonio).
Espresso 1 polecam.

A przy okazji, to pewnie pójdzie sporo kaw mlecznych, więc nie ma sensu wybierać droższych produktów.


O mleku nie zapopmnijcie.... z 300 litrów potrzebujecie
Nie za grubo?
Tytuł: Odp: Kawa do punktu kawowego
Wiadomość wysłana przez: atolt w 14 Czerwiec 2019, 09:47:10
Cytat: atolt w 13 Czerwiec  2019, 16:49:02
O mleku nie zapopmnijcie.... z 300 litrów potrzebujecie
Nie za grubo?

Czy ja wiem. Założyliśmy 1000 kaw... może to być 1000 x latte. Wtedy wyjdzie 300 litrów. Jak będą cappucino starczy połowa.
Tylko czy możemy tak założyć?
Każdy kto miał styczność z gastronomią wie, że towary niepsujące się lepiej mieć w zapasie niż podczas imprezy je organizować.

Inna sprawa, że aby sprawnie obsłużyć 500 osób to raczej z dwa stanowiska by się przydały.
Tytuł: Odp: Kawa do punktu kawowego
Wiadomość wysłana przez: piomic w 14 Czerwiec 2019, 18:48:35


Ariadna od Antonia (mastroantonio).
Espresso 1 polecam.

Espresso 5 lepsze.