Autor Wątek: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę  (Przeczytany 96264 razy)

Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 500
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita, V60
  • Młynek: Ceado E37SD, Kinu M47
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #135 dnia: 04 Lipiec 2019, 10:30:35 »
B702TH22.5M h. 22.5 mm 12/14 gr

Czyli w to teoretycznie można wepchnąć powiedzmy 12,5 g ?

Lub VST 15 g wejdzie 14 g ? nie będzie błotka ?

Mam VST 22 i jestem bardzo zadowolony. Wiem, że jest 25 g i trochę żałuję, że takiego nie wziąłem, bo piję dwie kawy dziennie i taka 50 - 60 g byłaby idealna.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #136 dnia: 04 Lipiec 2019, 12:08:28 »
To nie lepiej 3 kawy z sitka 18 lub 20g?

Offline D2mian Mężczyzna

  • Wiadomości: 189
  • Ekspres: V60 02; AP; FP
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #137 dnia: 04 Lipiec 2019, 12:42:02 »
Być może frywolne podejście Włochów do cyferek

Chyba tak...ahh ten południowy charakter :P :)

Z drugiej strony punkt środkowy jest ten sam - 15g.

niby tak ale jednak jakoś 12g w tym sitku to sobie nie wyobrażam...a z drugiej strony 18g spokojnie wchodzi a mogły by i pewnie więcej...

Czyli wychodzi że to tylko cyferki a ilość kawy jak to kiedyś w temacie o espresso napisał @Antonio kawy musi wejść do sitka nie za mało i nie za dużo ale w sam raz :) czy jakoś tak...

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3166
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #138 dnia: 04 Lipiec 2019, 14:11:54 »
Być może frywolne podejście Włochów do cyferek
Nie wiem, jakie są Twoje doświadczenie, ale ja nie zauważam nic złego w tym, że odstęp od ciastka do prysznica jest większy, niż 3/4 dziesięciogroszówki. Co najwyżej zostaje mi sporo wody w portafiltrze.

Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 500
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita, V60
  • Młynek: Ceado E37SD, Kinu M47
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #139 dnia: 18 Sierpień 2019, 14:45:40 »
Chciałem dziś zrobić z 22 g VST w podwójnej wylewce i nie mogłem zapiąć porta. O co chodzi? Tak na oko to sitko weszło elegancko. W NPF nie ma problemu. Miałem kupić jeszcze 15 g VST ale może nie będzie pasować?

Halik

  • Gość
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #140 dnia: 18 Sierpień 2019, 15:39:12 »
Mam VST 15g. i pasuje bez problemu, natomiast 21g. Rancilio dołączane do oryginalnego NPF jest troszeczkę za wysokie i nie wchodzi, więc podejrzewam, że u Ciebie jest ta sama przyczyna.

Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 500
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita, V60
  • Młynek: Ceado E37SD, Kinu M47
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #141 dnia: 20 Sierpień 2019, 19:45:04 »
Mam VST 15g. i pasuje bez problemu, natomiast 21g. Rancilio dołączane do oryginalnego NPF jest troszeczkę za wysokie i nie wchodzi, więc podejrzewam, że u Ciebie jest ta sama przyczyna.
Rozumiem, że masz też ekspres Bezzera? Sorry ale na tel nie widzę podpisów.

Halik

  • Gość
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #142 dnia: 22 Sierpień 2019, 00:53:06 »
Mój ekspres to Silvia, ale tu chyba bardziej chodzi o głębokość samego portafiltra, niż wysokość prysznica w ekspresie, a chyba do tego się odnosisz, czy chodzi o ilość samej kawy w sitku, bo już nie wiem... Normalnie bez problemów Ci się to sitko zapina w kolbie, nigdzie nie odstając? U mnie w NPF nie ma z tym problemu, natomiast z wylewką podwójną fiasko - sitko 21g. nie mieści się w portafiltrze, jak powinno, stąd moje przemyślenia, bo u Ciebie jest analogicznie - na NPF bez problemu, z wylewką nie wchodzi.

Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 500
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita, V60
  • Młynek: Ceado E37SD, Kinu M47
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #143 dnia: 22 Sierpień 2019, 08:52:08 »
Ja się zastanawiam czy 15 g VST mi wejdzie w podwójną wylewkę. 22 g i tak używam w NPF

Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 500
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita, V60
  • Młynek: Ceado E37SD, Kinu M47
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #144 dnia: 27 Wrzesień 2019, 15:16:36 »
Od jakiegoś czasu używam tylko 22 g VST i mi to pasuje. Dziś przyszło do mnie sitko VST 15 g. Rozumiem, że trzeba będzie drobniej zmielić kawę ? Bo na ten sam przemiał nie ma co liczyć ?

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #145 dnia: 28 Wrzesień 2019, 12:01:34 »
Jak pakowałeś 22g do 22 i 15g do 15-ki to przemiały powinny być zbliżone, główna różnica będzie pewnie wynikać z temperatury (mniej kawy wyższa temperatura)...

Offline Tadżko

  • Wiadomości: 29
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #146 dnia: 28 Wrzesień 2019, 17:19:11 »
Jak pakowałeś 22g do 22 i 15g do 15-ki to przemiały powinny być zbliżone, główna różnica będzie pewnie wynikać z temperatury (mniej kawy wyższa temperatura)...

Nie rozumiem Twoich słów. Co załatwi wyższa temperatura?

Offline jancewicz

  • Wiadomości: 395
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #147 dnia: 29 Wrzesień 2019, 10:56:57 »
Od jakiegoś czasu używam tylko 22 g VST i mi to pasuje. Dziś przyszło do mnie sitko VST 15 g. Rozumiem, że trzeba będzie drobniej zmielić kawę ? Bo na ten sam przemiał nie ma co liczyć ?
Tak, aby uzyskać podobny czas ekstrakcji, kawa musi stawić podobny opór, a że jest jej mniej to trzeba drobnej zmielić.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #148 dnia: 29 Wrzesień 2019, 12:54:12 »
Znaczenie ma też stopień perforacji sitka. Tak, że z mieleniem może być różnie.

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2372
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #149 dnia: 29 Wrzesień 2019, 12:59:04 »
Tak, aby uzyskać podobny czas ekstrakcji, kawa musi stawić podobny opór, a że jest jej mniej to trzeba drobnej zmielić.
Kolego, wprowadzasz w błąd.
Ideą przyświecającą twórcom VST było takie zaprojektowanie sitek, perforacji, geometrii itp., żeby CO DO ZASADY, na różnej pojemności sitkach można było używać tak samo zmielonej kawy, dozując zgodnie z pojemnością sitka.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi