Autor Wątek: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę  (Przeczytany 97824 razy)

RadoGost

  • Gość
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #120 dnia: 23 Czerwiec 2019, 18:50:29 »
Też byłem  :wow2:
Na stronie sklepu VST

Offline tom517

  • Wiadomości: 1794
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #121 dnia: 24 Czerwiec 2019, 07:47:30 »
Ja kiedyś zastanawiałem się nad 20g, ale na szczęście kupiłem 18g, i  tak muszę zawsze wsypać 20-20,5 grama, także nie wiem ile do 25 trzeba by było wsypać kawy :)

RadoGost

  • Gość
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #122 dnia: 24 Czerwiec 2019, 08:25:25 »
Ja mam ze względu na swoją pasję związaną z espresso singolo: 7-kę, ale z rana na błyskawiczne otrzeźwienie kupię 22 lub 25, no i zmuszony jestem także do zakupu 15 lub 18, ze wskazaniem na 15, tyko dla gości, żeby szybko zrobić espresso x2, bo i tak za mocne dla nich jako podkład dla wszelakiego rodzaju mlecznych lub ewentualnie espresso singolo. Wczoraj, na Zeusa, musiałem w krótkim czasie zrobić 12 różnych kaw, bez podwójnego sita ani rusz. W takich przypadkach przydałaby się potrójna wylewka :pycha:, ale wtedy trzeba jeszcze 20 :)

PS
Poprawiłem, na bardziej czytelne, jakby ktoś chciał sobie skopiować :)

 Capacities and Dimensions Diameter
VST                     Dose  Height  Outside Tamper
Filter                     (g)     (mm)    (mm)     (mm)
25g Triple+         24-26   30.0     60.0       58.4
22g Triple            21-23   28.0     60.0       58.4
20g Competition  19-21   26.0     60.0        58.4
18g Double         17-19   24.2     60.0        58.4
15g DBL-EUR      14-16    22.0     60.0        58.4

Designed to fit most 60mm Portafilters.
(compare height DIMENSIONS, above to depth of your portafilter)
« Ostatnia zmiana: 24 Czerwiec 2019, 09:41:58 wysłana przez RadoGost »

Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 500
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita, V60
  • Młynek: Ceado E37SD, Kinu M47
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #123 dnia: 24 Czerwiec 2019, 13:00:39 »
Ja nie do końca potrafię jeszcze dojść do porozumienia z 22 g. Sypie 22.5 g i udaje mi się w około 27 sek z 2 sek pre dojść do 45 g uzysku. Tylko 60 ml to nie jest. Nie ma opcji. To jest potrójne więc co? 90 ml?

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #124 dnia: 24 Czerwiec 2019, 13:03:18 »
A co ma objętość kawy do czegokolwiek jak masz wagę?

Ilość piany/ cremy to uwikłana zmienna, jedne kawy dadzą mało inne 2 razy tyle (45g->90ml)...

Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 500
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita, V60
  • Młynek: Ceado E37SD, Kinu M47
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #125 dnia: 24 Czerwiec 2019, 13:05:24 »
Tak też myślałem. Spróbuję bez tych 2 sekund. Kawa jest cała w pianie i ciężko to naocznie ogarnąć ile to ma ml.

RadoGost

  • Gość
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #126 dnia: 24 Czerwiec 2019, 13:14:33 »
Sypie 22.5 g i udaje mi się w około 27 sek z 2 sek pre dojść do 45 g uzysku.

Nie wiem, czemu marudzisz, toż to prawie ideał, a bez pre będzie pewnie ideał wagowy, a te ml, to o kant...

Korzystając, weź na nasze spotkanie te sitko VST 22, muszę coś spr. z moim NPF-em.

Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 500
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita, V60
  • Młynek: Ceado E37SD, Kinu M47
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #127 dnia: 24 Czerwiec 2019, 13:17:09 »
Wezmę, wezmę.

Ideał, ideał ale czuję w kawie ciut takiej chilli jakby... Nie wiem czy ta preinfuzja mi tu nie miesza. Jest ona sprzętowa, ustawiona w ekspresie.

Offline D2mian Mężczyzna

  • Wiadomości: 189
  • Ekspres: V60 02; AP; FP
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #128 dnia: 03 Lipiec 2019, 19:44:41 »
Wszędzie piszą w sklepach że sitko IMS B70 2T H24.5 M ma pojemność 12/18g
Jednak dzisiaj przeglądałem katalog IMS i wychodzi że to sitko ma 14-16g pojemności...jak to w końcu jest??? Wiecie skąd biorą się różnice w sugerowanej dozie?

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #129 dnia: 03 Lipiec 2019, 20:31:40 »
Z różnej gęstości kawy?

Offline D2mian Mężczyzna

  • Wiadomości: 189
  • Ekspres: V60 02; AP; FP
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #130 dnia: 03 Lipiec 2019, 20:59:28 »
Z różnej gęstości kawy?
Nie no ja rozumiem że do sitka można różna dozę dać...nie o to mi w moim pytaniu chodziło.
Bardziej interesuje mnie to czemu przyjęło się oznaczać to sitko 12/18g a nie jak producent podaje 14/16g???

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 859
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #131 dnia: 04 Lipiec 2019, 07:41:22 »
Producent również podaje 12-18g
https://www.imsfiltri.com/filtri/b702th24-5m/
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline D2mian Mężczyzna

  • Wiadomości: 189
  • Ekspres: V60 02; AP; FP
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #132 dnia: 04 Lipiec 2019, 08:04:35 »
Producent również podaje 12-18g
https://www.imsfiltri.com/filtri/b702th24-5m/


No właśnie w katalogu inaczej piszą:
"The filter shape with a rounded internal corner concentrates
extraction towards the centre of the coffee puck, avoiding
those sections where the ground coffee is not well exploited
during the extraction process. This is combined with an M
type of perforation that has a greater concentration of
holes in a restricted area.
CODE HEIGHT CAPACITY
B702TH22.5M h. 22.5 mm 12/14 gr.
B702TH24.5M h. 24.5 mm 14/16 gr.
B702TH26.5M h. 26.5 mm 16/18 gr.
B702TH28.5M h. 28.5 mm 18/20 gr.
"
strona 14 katalogu http://www.imsfiltri.com/wp-content/uploads/2019/02/IMS-Competition-Catalogue.pdf

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 859
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #133 dnia: 04 Lipiec 2019, 08:17:11 »
Być może frywolne podejście Włochów do cyferek
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #134 dnia: 04 Lipiec 2019, 09:38:53 »
Z drugiej strony punkt środkowy jest ten sam - 15g.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi