Zajrzalem z ciekawosci do specyfikacji - "Ciśnienie 19 bar". :picardpalm:To chyba maksymalna wydajność pompy, większość ekspresów taką ma. Razi wyłącznie jako argument w reklamie.
Witajcie, czy miał ktoś styczność z tym sprzętem i może coś o nim powiedzieć, albo co w ogóle o nim sądzicie?\
wydajność pompyCiśnienie.
salonie - Kraków.Którym? Z chęcią podjadę i obejrzę.
W automacie masz zaworek super crema za ciastkiemJesteś pewien?
Jesteś pewien?Tak, jestem pewien.
W sumie brzmi logicznieŻebyś nie musiał wierzyć na słowo, tu (https:///pci.ac/WoK/Wasserlaufplan_E-Serie_02-2005.pdf) masz schemat hydrauliki starszych modeli Jury - na pierwszej stronie, pod literką O masz rzeczony zaworek.
Nie podoba mi się tylko, że się pieniTrochę zapędziłeś mnie w kozi róg, bo nie chcę uprawiać końskiej filozofii, ale crema powstaje trochę inaczej, o ile wiem. Mogę to zatem nazwać sztuczną cremą. Brzmi lepiej?
Tak czy siak, pojawiło mi się kolejne pytanie (retoryczne), czy to aby nie jest powodem, smacznych shotów na automatach przy zaledwie nastu sekundach, a takie doświadczenia mam.Czekaj, a nie jest to tak, że smaczną kawę można uzyskać nie tylko z ekspresu? ;) To wyobraź sobie, kawa z kawiarki plus crema na wierzchu.
że się pieniChyba miałem rację. Tu dłuższe wytłumaczenie (https://www.home-barista.com/tips/is-it-possible-to-pull-real-espresso-from-pressurized-portafilter-t30291.html#p349388)
Pressurized baskets slow down the flow enough so that you can stretch out the shot for 25 seconds and get a more or less properly extracted shot with coarse ground coffee. The same grind in a regular basket would produce a five second gush. However, instead of having the coffee oils emulsified by the fines at the bottom of the basket, the crema is produced by the restrictor nozzle. So it is not the proper foam with oil/water bubbles, but just atomized water based bubbles. This stuff does takes up a lot of room when it comes out, so it looks great for a second or two, but then it dissipates.
This atomized foam doesn't taste much like regular espresso for most coffees. However, if you use a blend with a lot of robusta, its heavier body and more stable foam make the shot taste closer to a traditional espresso. Try something like Cafe Bustello, Pilon or Segafredo, and you might be happier.
Jim Schulman
Inna sprawa, że nasłuchiwanie pompy w automacie zawsze wygląda jakby się sejf na słuch otwierałoNo bez przesady. Jura ma tłumik wibracji, więc jest ciut cichsza, ale np. Krupps to chodzi głośniej od moejgo Arca, który myszką nie jest ;)
A nie da się złapać suchej kawy (w opcjach serwisowych zawsze jest taka możliwość) przed zalaniem wodą? wyłączyć ekspres po mieleniu, czy podstawiając jakiś kubek pod młynek?Pewnie można, ale:
Chyba miałem rację.No i ten opis nie pokrywa się z moimi doświadczeniami. Może dzieje się (w zależności od kawy i młynka) coś pomiędzy?
No bez przesady.Wszystko zależy od okoliczności, co innego w domowym zaciszu, co innego w kuchni biura, gdy 10 osób jest w trakcie drugiego śniadania. ;)
Podejrzewam, że z innych automatów jest niewiele lepiej.Podejrzewam, że jest to przyczyna oceny automatów, a często da się to ratio ustawić lepiej, tylko trzeba zrezygnować z opcji duża/mała i trochę poustawiać maszynę.
ten opis nie pokrywa się z moimi doświadczeniami.A jakie masz w tej mierze doświadczenia?
często da się to ratio ustawić lepiejMam do czynienia ze stareńką Jurą E70, która ma raczej małe możliwości ustawień - mogę zmieniać ilość wody w krokach co 5ml oraz (prawdopodobnie) dozę przez dłuższe przytrzymanie przycisku. Zmiana dozy wielka nie jest (patrząc na ciastko), ale i tak kawa w stosunku do kawy z ekspresu jest nieco lurowata (co nie znaczy, że niesmaczna).
A jakie masz w tej mierze doświadczenia?13-17s. ~50ml -- smak i crema całkiem prawdziwe.
To ja porównywałem kawę z Jury E70 i Ascaso. Przepaść, choć z automatu nadal była sympatyczna.
Może ważne jest określenie, którego użyłeś - gastro automat. Może to nie to samo, co automat do domu.
Może to nie to samo, co automat do domu.Delong był jaknajbardziej do domu -- taki ~2kPLN
Jeżeli kogoś by to interesowało. Oglądałem i testowałem dziś ten ekspres. Jeśli chodzi o design to jeden z najładniejszych ekspresów jakie widziałem. Niestety wiele do życzenia pozostawiają plastiki. Szczególnie w białym wariancie widać jakoby były bardzo tandetne. Jeżeli chodzi o gabaryty to bardzo w porządku. Wydaje mi się jedynie, że dosyć wąska tacka ociekowa. Bardzo prosta, intuicyjna obsługa, niski poziom głośności. Regulacja ilości wody, temperatury i ilości mielenia ziaren od 8 do 12 g. Regulacja stopnia spienienia mleka.
No i najważniejsze - smak. Ja nie jestem specjalistą, ale lubię bardzo kawę i z niejednego ekspresu ją piłem. Wydaje mi się, że najmocniejsze espresso - bardzo, bardzo dobre.
Firma wchodzi na rynek, ekspres projektowany w Polsce, składany w Europie ( z tego co mi powiedzieli). I podobno już jest projekt kolejnego ekspresu, ale w wersji pro czyli do firm.
Pozdrawiam serdecznie miłośników kawy :)
A ile kawy?6,5-14,5g. w tym delongu można ustawić. Pewnie dlatego smakuje.
PhilipiakKiedyś na wielkim billboardzie widziałem te garnki z wielkim napisem „PRESTIŻ”. Aż mnie skręciło ze śmiechu.
HuromWidzisz, a tego nie wiedziałem. Myślałem, że to prawdziwa firma, a nie rebrand.
automatów jako takichRaczej nie. Mam nowy automat Jury (nie wymieniony w stopce, bo nie o tym tu piszemy) i jednak jakość konstrukcji i montażu zależy od producenta.
Nie rozumiem zmasowanego ataku adminów na ten ekspres. Przecież to forum jest ogólnodosępne i można pisac chyba każdym ekspresie?Jakiego ataku? Proszę przytocz jakieś argumenty, które miałyby oczerniać bezpodstawnie ten produkt? Ja ze swojej strony mam duże wątpliwości jeśli przez kilka lat widzę że jest pakowana spora kasa w marketing produktu, ale nie pojawiają się wiarygodne pozytywne recenzje. W takim wypadku wolę produkty które są na rynku od dawna i mało prawdopodobne, aby nagle zniknęły.
A tutaj osobnik napisał o 4swiss, składanym w Europie a wy jako "autorytety" oceniliście, że jednak jest chiński popimo, że nic o nim nie wiecie.Przychodzi z CHin w częściach, dużo rzeczy tak jest składane w Europie, co nie koniecznie musi oznaczać, że lepiej niż w Azji.
Czy raczej tylko o ekspresach dystrybuowanych przez firmy współpracujące z forum?Bzdury.
Rozumiem, że przede wszystkim adminą muszą się zgadzać $% ze sprzedaży?Twoje teorie spiskowe są obraźliwe i nie mają żadnego związku z rzeczywistością. To są po prostu oszczerstwa i Twoje niezbyt dobrze przeanalizowane teorie.
Polecacie automaty pewniej firmy. Jako super, świetne, sprawdzone, okazuje się, że po zakupie są jak najniższej jakości zabawki z chin, skrzypią w rękach a co dopiero podczas pracy - jakby sięmiały rozlecieć.Kto gdzie i co polecał, może jakieś konkrety zamiast ogólników?
To samo tyczy się ekspresów kolbowych. Jak widzę co polecacie osobom nieobeznanym w temacie to scyzoryk w kieszeni się sam otwiera.To samo co, kto polecał? Jakiś konkret? Ja polecam przeważnie aeropress. Czasami jak ktoś nie chce ręcznie, to polecam najprostszą Melittę do czarnych kaw, bo jest tania, łatwa w obsłudze, daje ok rezultaty, używałem jej u mojego ojca, gdzie od roku działa bez problemu.
4swiss roma a10 - wygląda imponująco. Chyba najładniejszy ekspres automatyczny jaki widziałem.
Poradźcie proszę bo nigdy nie wyjdę z kapsułek