Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1516845 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6120 dnia: 02 Grudzień 2019, 12:44:23 »
Tak, jasne.

Offline Jester

  • Wiadomości: 39
  • Ekspres: Nivona 779, Aeropress
  • Młynek: Hario Skerton
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6121 dnia: 02 Grudzień 2019, 16:55:06 »
Zamówione 4 kawki, poza znaną mi już Ariadną postanowiłem spróbować jej wersji rozszerzonej  ;), a także nowej Kolumbii i Espresso #3  [emoji38]

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6122 dnia: 02 Grudzień 2019, 19:01:02 »
nowej Kolumbii
:ok: :ok: :ok:
Ale wiesz, to trochę inne wrażenia niż z Ariadną ;).

Offline Jester

  • Wiadomości: 39
  • Ekspres: Nivona 779, Aeropress
  • Młynek: Hario Skerton
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6123 dnia: 02 Grudzień 2019, 20:41:55 »
Jestem coraz bardziej otwarty na nowe doświadczenia :).
 Mam tylko nadzieję, że mój automat również ją zaakceptuje ;).

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6124 dnia: 02 Grudzień 2019, 20:50:09 »
Robusta też jest słodka i mega gorzka. Jest też aromatyczna i mega przykra -- na tle wszystkich tych wcześniej wspomnianych kaw.
Tak, zdecydowanie z tych określeń wybiorę "mega przykra". Próbowałem już kilku lepszych robust i zawsze kończyło się mega rozczarowaniem. Którąś jeszcze chyba mam otwartą od pół roku albo lepiej, nie da się tego pić.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6125 dnia: 02 Grudzień 2019, 23:20:21 »
Przesadzasz Piomic. Nie jest tak źle. Conillon i Kong - obydwie od Antonia to naprawdę znośne kawy. Nie można się na owocowe kwaski nastawiać, ale poza tym to jest spoko. Duże body, pachnie nieźle, nie robustą, trochę mało tych aromatów, ale nadrabianych dużym body :).

Offline Kawusia Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: Kalita 185 / Aeropress / V60-02
  • Młynek: Zassenhaus -Caracas/Baratza-Virtuoso
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6126 dnia: 03 Grudzień 2019, 12:14:53 »
Mam pytanie dotyczące Kostaryka Juanachute El Papal White Honey od Antonia .Miele juz ta wasza kawke prawie jak pod chemex zalewam i wciaz kawa w dripie sie zapycha dostaje błotko a czas pełnego przelewu dla 20g i 330ml wody to 6 minut .Kawa wychodzi bardzo bardzo delikatna slodka .Pierwszy raz spotkałem sie by kawa przy taki mieleniu tak sie zachowywała o co biega ?
Punks not dead just sucks now !

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6127 dnia: 03 Grudzień 2019, 12:17:13 »
Taka jest, "egzotyczna" i bardzo jasno wypalona...

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1476
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6128 dnia: 03 Grudzień 2019, 12:18:52 »
@Antonio pewnie lepiej doradzi, ja sobie radziłem przesiewaniem kawy i wyższym słupem wody. I piłem tyle ile się zdążyło przelać przez te 3-4 minuty, reszta w kanał. Zwiększenie grubości przemiału do gruzu może i przyspieszało ekstrakcję, ale smakowo było gorzej.

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6129 dnia: 03 Grudzień 2019, 12:32:24 »
A myślałem, że to ze mną jest coś nie tak...
Tych ziarenek praktycznie nie da się zaparzyć w AP, po przeciśnięciu ~1/3 filterek zapycha się totalnie i kawa idzie bokiem.
Polecam za to filtry kality - jest wybornie :ok:

Offline Kawusia Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: Kalita 185 / Aeropress / V60-02
  • Młynek: Zassenhaus -Caracas/Baratza-Virtuoso
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6130 dnia: 03 Grudzień 2019, 12:39:43 »
To czemu nikt nie pisał o tej kawie wcześniej na forum ? :P A juz chciałem sprawdzić w AP :P
Punks not dead just sucks now !

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6131 dnia: 03 Grudzień 2019, 12:44:51 »
W AP można przecież na wiele sposobów...

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6132 dnia: 03 Grudzień 2019, 12:51:47 »
Próbowałem na wiele sposobów. Klasycznie, odwrotnie, z/bez mieszaniem i preinfuzją. Z mieleniem doszedłem do 35 na c40 i 3.0 na aergrindzie.
Żeby nie było, kawa pyszna, z AP też. Trzeba się tylko trochę napocić przy mieleniu i przeciskaniu ;)

btw. To jest typowe, że bardzo jasne wypały "mocniej pylą", czy to właściwość tych konkretnych ziaren?

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6161
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6133 dnia: 03 Grudzień 2019, 13:23:04 »
Mi w Kalicie ta Kostaryka też dość długo spływa. w okolicach 4:30 przynajmniej. Najdłużej chyba koło 6 minut trwał przelew i był niewiarygodnie słodki. Niezależnie od czasu zero goryczy mam w naparze.
W AP nie miałem jakichś specjalnych problemów, ale ja to robię małe kawki, bo sam jestem kompaktowych rozmiarów ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6134 dnia: 03 Grudzień 2019, 15:01:32 »
Hej :). Przed chwilą wziąłem 20g tejże Kostaryki i zmieliłem w Guatemali, jak zawsze do dripu. Wziąłem szarą bibułkę Hario i ułożyłem w moim białym trójkącie (Pourigami), postawiłem wszystko na dekanterze Hario, przelałem wodą i wsypałem kawę. Wodę nalewałem partiami po 70ml. Pierwsza część trwała 40s, kolejne do pojawienia się kawowego ciastka. Całość trwała 3:30. Niespecjalnie dłużej niż z innymi kawami. W tym trójkąciku w zasadzie nie ma znaczenia jak się strugę wody puści -- jest niewielka powierzchnia. Raczej na środek, sporadycznie w kąty... Ta kawa jest wyjątkowa, abstrahując od tego, że wypalona bardzo lekko. Przy pierwszych paleniach zastanawiałem się, gdzie w niej odrobina Kenii albo Etiopii? Np. w naszych Kolumbiach można doszukać się mnóstwa podobieństw i analogii do kaw z Kenii i Etiopii. Kolumbia La Esperanza jest bardzo kenijska w aromacie i "naturalnie etiopska" w smaku. Kolumbia La Cristalina Pink Bourbon to obie Ariche razem wzięte itp. itd. El Papal jest czymś innym. Jak byłem sceptyczny na początku, tak potem się przyzwyczaiłem i polubiłem. Raczej nic niedobrego w tych ziarnach nie ma, ale napary są bardzo subtelne i można czuć się zaszokowanym...

Myślę, że z tym długim czasem przelewania to kwestia zarówno młynka i sposobu kierowania strużki wody. @Kawusia, staraj się może nie rozlewać tej strużki na całej powierzchni, kieruj ją raczej na środek, całkiem dynamicznie i szeroko, ale na środek.
« Ostatnia zmiana: 03 Grudzień 2019, 15:04:40 wysłana przez Antonio »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi