Chciałbym się odnieść do filmu Maćka.
1. W domu parzę kawę w aluminiowej kawiarce Bialetti, więc fajnie jest usłyszeć że są one najlepsze
. Ja na swoją nie narzekam .
2. Słyszałem od wielu osób że kawiarkę najlepiej jest ustawiać na gazie. Potwierdza to Maciek . Ja używam kuchenki elektrycznej, i jestem zadowolony, nie mam jakichkolwiek zastrzeżeń. Ustawiam na 3 – kę , jak tylko pojawia się wypływająca kawa zmniejszam do 0. Ekstrakcja jest powolna i stabilna.
3. W filmie jest wspomniane że uszczelkę trzeba wymieniać regularnie..no ale zabrakło konkretnej podpowiedzi co jaki czas? Tego np. nie wiem.
4. Wycieranie kawiarki po umyciu do sucha- nie widzę takiej potrzeby , używam swojej od 4 miesięcy praktycznie codziennie i nie widzę żadnych białych kropek w moim naczyniu
5. Do kawiarki wlewam zimną wodę, czas zaparzenia od postawienia na kuchence wynosi ok 5 minut. Nic mi się nie przypala, kawa jest smaczna. Moje próby z gorącą wodą nie potwierdziły tego że jest ważny element przy parzeniu kawy w kawiarce. Wręcz przeciwnie, woda gorąca= szybsza, gwałtowniejsza ekstrakcja, nierówna, trudniej wyczuć moment zdjęcia kawiarki
6. Testowałem filtry od aeropresu w kawiarce. Kawa rzeczywiście jest bez jakiegokolwiek osadu ale jak dla mnie używanie filtrów trochę jednak wpływa na smak kawy, która jest przefiltrowana i to się da wyczuć.
7. Espresso z kawiarki ?- tutaj się zgodzę, to niesamowite jak bardzo espresso- podobny jest napar z kawiarki. Po za tym to jest mój podstawowy krok do pysznej kawy z kawiarki. Nigdy nie zaparzam w kawiarce więcej niż ok. 50 ml naparu. Jak mam ochotę na mocniejszą kawę to dolewam mniej wody, jak chcę słabszą to trochę więcej.
8. Maciek sugeruje aby przerywać ekstrakcję w momencie gdy kawa zaczyna się robić nieco jaśniejsza. Moim zdaniem jeszcze wcześniej trzeba to robić.