Autor Wątek: Aeropress  (Przeczytany 516151 razy)

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1335 dnia: 28 Luty 2018, 17:52:13 »
Cieszę się, że Wam też się sprawdził ten przepis :).


Górę zatkać ale nie szczelnie?
A jak myślisz?? [emoji14]

JanuszuNieKrzywdz

  • Gość
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1336 dnia: 28 Luty 2018, 18:02:24 »
Cieszę się, że Wam też się sprawdził ten przepis :).


Górę zatkać ale nie szczelnie?
A jak myślisz?? [emoji14]

Myśle czym przykryć :D

Offline Imacman66 Mężczyzna

  • Wiadomości: 109
  • Ekspres: Lelit Mara PL62T, Hario Syfon, Phin, V60, Aeropress, FPrismo
  • Młynek: Mazzer Mini, Comandante C40 mk3 NB
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1337 dnia: 28 Luty 2018, 18:34:55 »
Udało mi się dzisiaj "dorobić" fajną cremę do szota z AP + FP.
20 gr kawy, 60 mil wody o temperaturze 94C. Po rozgrzaniu AP i wsypaniu kawy, mieszanie 30s, po następnych 30s przeciskanie. Kwasowość w normie, fajne "oleiste" body z charakterem oraz całkiem znaczna, długoutrzymująca się crema. Jak dla mnie świetna baza pod mleczne kawy. Ja polecam. :)

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1183
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1338 dnia: 28 Luty 2018, 22:16:37 »
Ale to @Krystians rozumiem, że chcesz w stylu phina? Nie robi ci się tak, że to zalaniu kawa wypływa na wierzch? I woda zamiast przesiąkać przez warstwę kawy bardziej przypomina spowolnionego clever dripera?
Ja się kiedyś bawiłem w zamykanie kawy pomiędzy dwoma warstwami filtra, ale bez ubicia bloom często rozwalał misternie układany na wierzchu filtr papierowy, ale "espresso", dziś byśmy powiedzieli ala prismowe ;) wychodziło nawet. Tylko jak to faktycznie było wspomniane wcześniej, bez dorobionego tampera wyszukiwanie co wejdzie było wredne, no i zauważyłem strzępienie się tłoka, które po porzuceniu ciśnieniowych prób zniknelo

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1339 dnia: 28 Luty 2018, 22:38:03 »
Po preinfuzji raczej sklejona jest do filtra, ale nie przypatrywałem się szczególnie. Szczerze powiedziawszy po zalaniu patrzę tylko czy woda opadła, nie robi mi różnicy czy część tworzy kożuch, czy nie, skoro kawa smaczna wychodzi. Ja chociaż z ciekawości dużo różnych dziwnych prób robię, to tak na prawdę lubię prostotę. :)

Offline Kawusia Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: Kalita 185 / Aeropress / V60-02
  • Młynek: Zassenhaus -Caracas/Baratza-Virtuoso
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1340 dnia: 01 Marzec 2018, 01:09:39 »
No i z aero robisz przelew ładnie to tak ?
Punks not dead just sucks now !

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1341 dnia: 01 Marzec 2018, 01:13:44 »
Rzeczy ładne mnie nie poruszają.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1342 dnia: 01 Marzec 2018, 10:14:01 »
1 Na sitko założyć filtr i zakrecić na aeropress.
2. Postawić w pozycji klasycznej na kubku (tłoka w ogóle nie używamy)
3. Przelać gorącą wodą i wylać wodę z kubka.
4. Nasypać 10 g kawy zmielonej trochę grubiej niż do espresso, wyrównać potrząsając.
5. Temperatura zależnie od ziaren od 93 do 96  stopni. Nalać 30 g wody do preinfuzji (można lekko przemieszać kawa będzie bardziej intensywna), po 30 sekundach dolanie 70g wody. 
6. Zakryć otwór AP żeby nie tracić ciepła.
7. Woda powinna przekapywać ok 4-5minut
Przepuściłem dziś tak dwie Marcale (naturala i mokrą) od Eli — wyszły bardzo fajnie (choć z v60 bardziej mi smakują). Kinu m47 na 1.4 i rzeczywiście tak do 3:30-4:00 przekapało. Teraz zadałem Kenię Muthingi-ini z tego samego źródła i kapało prawie 10 minut przy identycznych ustawieniach, smak ciekawy, trochę za dużo goryczki ale zdecydowanie na plus.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1343 dnia: 01 Marzec 2018, 15:49:06 »
Niektóre kawy zachowuję się podobnie do innych, niektóre nie. Trzeba eksperymentalnie się dostosowywać.

Offline Bartus_M Mężczyzna

  • Wiadomości: 268
  • Ekspres: Aeropress, Hario V60-02, Kalita Wave 155, French Press, Hario Mizudashi, Kawiarki: G.A.T 2tz, Alza 6tz, Gabi Master A, Phin 340ml, Melitta 101
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade, Hario Skerton, Knock Aergrind
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1344 dnia: 02 Marzec 2018, 07:14:00 »
Audun Coffee - Brazil Fazenda Rainha Miaki - metoda przelewowa, na ustawieniu największym jakie mam w Wilfie, (mocca, kropka z kreską) wyszła dosyć kwaskowato. Poza tym nie przeleciała w 5 minut do końca..
Spróbuję zmielić nieco drobnej i podnieść temperaturę.

Dzisiaj metoda klasyczna, 90'C, nalanie mocnym strumieniem, parzenie 1:10, zakrecenie przed wyciskaniem, pojedynczy filtr - juz nie była taka kwaskowata. Zastanawiam sie czy nie podnieść i w tym przypadku nieco temperatury. Pisano, ze smak kawy jest ziemisty, ale ja nie doszukalem sie tskiego smaku. Kawa ogolnie sprawia wrażenie kwaskowatej. Na razie to początek kawy, więc jeszcze mam czas na parę prób :)

Pozdrawiam, 
Bart:)

-------
pozdrawiam,
Bart :)
Kawę traktuję jako hobby i dobrą zabawę. Ciągle szukam swojego smaku i sposobu, a wyrażane przeze mnie opinie nie powinny być traktowane bezwzględnie jako źródło wiedzy.

https://www.instagram.com/bartmaliszewski/

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1345 dnia: 02 Marzec 2018, 07:58:43 »
Ogólnie to nie polecam używać w AP temp.   wyższych niż 90st. Niezależnie czy to metoda klasyczna czy odwrócona. Zawsze na początku lepiej trzymać się 85-90, manewrować przemiałem i czasem. Temp. zostawić w spokoju. Tak będzie bezpieczniej. Dodam od razu... "moim zdaniem oczywiście :P"

Offline Drinker

    • coffeedrinkers.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 376
    • coffeedrinkers.pl
  • Ekspres: V60, Clever, Chemex, Aeropress, Brewista smart, moka, Gabi, Severin
  • Młynek: Severin 3873, c40
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1346 dnia: 02 Marzec 2018, 08:10:53 »
U mnie w ap najczęściej używam wody w przedziale 91-94C. Tak też polecam parzyć. "moim zdaniem oczywiście"  ;)
Właściciel sklepu www.coffeedrinkers.pl

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1347 dnia: 02 Marzec 2018, 08:15:40 »
Może najczęściej pijecie inne kawy, albo innym młynkiem mielone, więcej/mniej pyłu?

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1348 dnia: 02 Marzec 2018, 08:16:15 »
"moim zdaniem oczywiście"  ;)
Przezorny zawsze ubezpieczony :D

Może najczęściej pijecie inne kawy, albo innym młynkiem mielone, więcej/mniej pyłu?

Marek.

Ja lubię napary z dripperów stąd też może z AP bardziej podchodzą mi "lżejsze" kawy. Z reguły jak używam 85-90 to z każdymi ziarnami nie mam problemu. Większość pycha. Szczególnie naturale z Etiopii.
« Ostatnia zmiana: 02 Marzec 2018, 08:25:53 wysłana przez GrizzzLee »

Offline Drinker

    • coffeedrinkers.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 376
    • coffeedrinkers.pl
  • Ekspres: V60, Clever, Chemex, Aeropress, Brewista smart, moka, Gabi, Severin
  • Młynek: Severin 3873, c40
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1349 dnia: 02 Marzec 2018, 09:09:33 »
Ja tam wszystkie kawy lubię, byle dobre były ;)
Właściciel sklepu www.coffeedrinkers.pl

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi