forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Inne => Wątek zaczęty przez: manfred w 27 Czerwiec 2014, 08:34:42
-
Mam pytanie posiadam kolbę z podwójną wylewką czy jak tam to zwał. Mam pytanie czy warto inwestować w NPF a jeśli tak to dlaczego? Za dwa dni będe na festiwalu i nie chce wyjść na wsiowego kawiarza który chce coś kupić ale nie ma pojęcia po co :-)
-
Pomimo, że posiadam twierdzę, że nie.
dla efektów widokowych - tak
dla nauki dystrybucji i pokoty - tak
koszt wyższy niż 50 zł - nie
Kolejne nie bo - duże (naprawdę pojemne) sitka, bo jak spartolisz proces dystrybucji to sprzątanie (całej) kuchni zaplanuj, bo na co dzień to pojedyncza wylewka plus podwójne sitko a nie NPF, przyu gościach też słabo bo filiżanki upierniczone przy ekstrakcji.
-
Czy warto - ja miałem i puściłem w dalszy obieg.
NPF pomaga opanować problemy z dystrybucją - widać doskonale efekt dystrybucji kawy w sitku oraz jej prawidłowego tampingu.
Po tej nauce NPF ma (jak dla mnie) tylko funkcję gadżetu cieszącego oczy :) Jest sporo innych fajnych akcesoriów które można by mieć zamiast ;) Knock box'a masz? - to mój ulubiony gadżet. Żona nie narzeka na wszechobecną kawę w okolicach kosza i zlewu :P
-
ba! nie tylko odbijacz, ale podstawka tampingowa fajną jest!
(http://farm8.staticflickr.com/7380/9367697088_b26680c496_o.jpg)
-
Knox boxa sobie zrobiłem sorry ale tu jeszcze bardziej nie widzę sensu wydawania kasy.
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/146172764/kawa/IMG_20140627_085250.jpg)
-
:evil: wiesz, u mnie taki własnoróbek nie miał by prawa stanąć w kuchni :P Musiałbym go w jakieś drewno obudować ;) A to już zbliży nakłady czasowo/kosztowe do ceny produktu masowego. Choć satysfakcja z własnoręcznie zrobionego sprzętu na pewno jest wielka.
Wracając do NPFa - jak kupisz, poćwiczysz i będziesz chciał sprzedać to raczej długo kupca szukać nie będziesz musiał. Zwłaszcza że będzie tańszy niż nowy ;) Wiele na tym nie stracisz.
-
Dlaczego na filmikach ekstrakcji jest oleisto lejąca a u mnie pryska po całym mieszkaniu?
-
Kanałowanie robi pryskacza z NPFa.
To by trzeba z nim parawan z plexi sprzedawać.
-
Manfred - musisz poprawić dystrybucję - dlatego właśnie używa się npf - jak pryska to dupa, ma być ogon i ładna równa ekstrakcja.
-
musisz poprawić dystrybucję
Czyli słabiej ubijać a drobniej mielić?
-
Raczej zadbać o równomierne rozłożenie namielonej kawy w sitku jeszcze przed ubiciem. Poprawny tamping jest tylko zwieńczeniem dobrej dystrybucji.
-
Czyli słabiej ubijać a drobniej mielić?
Ubicia ani mielenia nie zmieniasz.
"poprawić dystrybucję" = dążyć do jednakowej gęstości ciastka w całym sitku
-
Jutro spróbuję ponownie do tego podejść.
-
Ja próbuję trzeci dzień. Niby już nie pryska, ale do tego co bym chciał mieć w filiżance, daleko.
Słono, gorzko, a to brak balansu, płaski smak, choć crema jest ...
Okazuje się, że moje metody dystrybucji w sitku nie są idealne.
Może coś z tego, bym zastosował ?! http://www.home-barista.com/weiss-distribution-technique-steps.html (http://www.home-barista.com/weiss-distribution-technique-steps.html)
PF z wylewką daje mi lepsze ubicie na widełkach młynka - może stąd ta różnica.
A jak u Was jest z dystrybucją :mrgreen:
-
PF z wylewką daje mi lepsze ubicie na widełkach młynka
O co w tym chodzi?
-
Poprzez spotkanie się gwintu PF - wylewka z widełkami młynka.
Dzięki czemu poruszając w widełkach portafiltrem, kawa się wyrównuje w sitku.
Przy NPF -ie nie mogę tego zrobić, bo jest tylko sitko.
-
Chyba zbytnia podejrzliwość :).
-
Co za celna uwaga :)