Autor Wątek: Kinu M47  (Przeczytany 155937 razy)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Kinu M47
« Odpowiedź #195 dnia: 07 Kwiecień 2017, 19:31:01 »
Hario V60 ethiopia konga yirgacheffee z euro-cafe, nastawienie 2,3 22g 350 ml leci w 3 min.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Kinu M47
« Odpowiedź #196 dnia: 07 Kwiecień 2017, 21:57:08 »
na pewno 2,3 a nie 3,3 ? jakoś dosyć drobno jak na taką ilość mi się wydaje. U mnie przelewy raczej od 3 obrotów się zaczynają.

Offline tored Mężczyzna

  • Wiadomości: 260
  • Ekspres: V60-2, Melitta, Phin, Aeropress, G.A.T 2tc, G.A.T 6tc
  • Młynek: Kinu M47
Odp: Kinu M47
« Odpowiedź #197 dnia: 07 Kwiecień 2017, 22:21:43 »
Wszystko zależy od sposobu przelewania, można czynić cuda polewając w odpowiedni sposób.
Niektóre kawy wychodzą najlepiej na przemiale 2.15, niektóre na 2.9 gdzie czas jest cały czas bardzo podobny (2:30-2:55)

Zabawa kawą zaczęła mi sprawiać jeszcze większą przyjemność odkąd dotarł do mnie Kinu ;)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Kinu M47
« Odpowiedź #198 dnia: 07 Kwiecień 2017, 22:24:29 »
Muszę sprawdzić, ale to już rano. Inna sprawa, że przy nastawie 2,5 leciało w 2'15" i chyba było smaczniej.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Kinu M47
« Odpowiedź #199 dnia: 07 Kwiecień 2017, 22:53:59 »
ważne żeby smakowało. Ja w sumie mało miałem okazji robić ostatnio kaw w przelewie. Jakoś tak smacznie i prosto jest zrobić cleverze wilfy, metodą cuppingową czy we french pressie, że prawie nie wychodzę poza te metody. No i kawiarka rano. Smacznie, powtarzalnie, prosto. Przy tych kilku przelewach, które wykonałem  w drobniejszym przemiale dość łatwo wychodziły mi przeekstrachowane napary. Pewnie to kwestia nowego młynka i małej praktyki przelewowej ostatnio.
« Ostatnia zmiana: 07 Kwiecień 2017, 22:56:37 wysłana przez krystians »

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Kinu M47
« Odpowiedź #200 dnia: 10 Kwiecień 2017, 22:06:58 »


- Espresso 0.75-1.3 (duża zależność od maszyny)

Taa... Dałem do rocketa 18g zmielone na 1.0 - sitko wyglądało na prawie puste (tamper wpadł jakieś 3mm poniżej rantu) a i tak pierwsza kropla pokazała się po 113s od uruchomienia pompy. Na drugą nie czekałem, i tak nie nadawałoby się to do picia. Chyba mój ma inną skalę i espresso zaczyna się od dwójki.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Kinu M47
« Odpowiedź #201 dnia: 10 Kwiecień 2017, 22:09:56 »
Jak próbowaliśmy u Gorana, to 1,65  wychodziło dla 18g.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Kinu M47
« Odpowiedź #202 dnia: 10 Kwiecień 2017, 22:15:29 »
Może tak być ale już nie będę próbował, do espresso mam mazzera. Kilo rury ma inne zadania.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Kinu M47
« Odpowiedź #203 dnia: 10 Kwiecień 2017, 22:18:58 »
możesz przy okazji kiedyś spróbować porównać jakie efekty w filiżance daje jeden i drugi młynek :)

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Kinu M47
« Odpowiedź #204 dnia: 10 Kwiecień 2017, 22:40:10 »
Kilo rury mieszka w fabryce, obsługuje aero i v60. Docelowo być może i... basica. Tak, muszę znaleźć trochę czasu żeby go rozebrać, wyczyścić, powymieniać uszczelki i wraca do służby.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Kinu M47
« Odpowiedź #205 dnia: 25 Kwiecień 2017, 20:43:01 »
Dziś pierwsza próba z espresso na Astorii. Pierwsza i od razu strzał w dziesiątkę. Zacznę od tego, że kocham ten młynek za retencję. Wsypałem 16,6 g i otrzymałem 16,6 g.
20170425_184716 by Marek Miklewski, on Flickr
20170425_185451 by Marek Miklewski, on Flickr
Kawa to Zimbabwe Tanganda od Gorana. Zmieliłem 16,6 g na podwójne espresso na ustawieniu 1,5. Otrzymałem 34 g naparu w 28 sekund. Espresso było bez zarzutu, swoją drogą fajna owocowa kawka, cappuccino żonie też smakowało. Gdyby nie goście to chyba sprzedałbym Macapa :-).

20170425_185736 by Marek Miklewski, on Flickr

20170425_190134 by Marek Miklewski, on Flickr

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 711
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: Kinu M47
« Odpowiedź #206 dnia: 07 Maj 2017, 11:24:19 »
Czy ktoś mógłby mi pokazać/opowiedzieć, jak działa regulacja grubości przemiału w Kinu? Rozumiem, że jest baryłka nakręcana na ośkę, która zapiera się o łożysko, i która reguluje położenie żarna góra-dół. Ale co powoduje, że podczas kręcenia ta baryłka się nie okręca na osi?
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Kinu M47
« Odpowiedź #207 dnia: 07 Maj 2017, 11:28:33 »
Jeśli dobrze zrozumiałem pytanie, to podczas mielenia przed rozregulowaniem zabezpiecza śruba kontrująca.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Kinu M47
« Odpowiedź #208 dnia: 07 Maj 2017, 13:09:43 »
Czy ktoś mógłby mi pokazać/opowiedzieć, jak działa regulacja
Kręci się pierścieniem regulacyjnym, będący nakrętką z tarczą. W związku z tym podciągany/opuszczany jest trzpień, na dole którego osadzone jest żarno. Pokazać mogę na żywo przy okazji.

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 711
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: Kinu M47
« Odpowiedź #209 dnia: 07 Maj 2017, 16:40:07 »
Pokazać mogę na żywo przy okazji.
To zapraszam do Wrocławia ;)

Właśnie zastanawiało mnie, czy jest gdzieś kontra. To jest ta nakrętka na samej górze? W co ona jest wkręcana, w ośkę?
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi