Trzeba pamiętać, że temperatura w bojlerze jest różna, zależy gdzie mierzymy, u góry cieplej niż na dole, bo woda krąży między grupą i bojlerem oraz w bojlerze, w miarę nagrzewania cieplejsza woda unosi się do góry.
O, no właśnie, o tym jeszcze zapomniałem...
1. Pojemność bojlera
2. Moc grzałki
3. Oprogramowanie sterujące grzałką
4. Software sterujący całym procesem
5. Wydajność termosyfonu
6. Efektywność przepływu wody
7. Różnice temp wewnątrz bojlera
8. Temperatura i wilgotność środowiska
9. Rodzaj (rozmiar) zapiętego portafiltra
10. Temp docelowa (max nagrzanie grupy)
11. Pewnie kilka innych rzeczy o których nie pomyślałem
Wszystko to sprawia, że czas wygrzewania może być od pewnie ok. 10 min (z teoretycznych wyliczeń mi wychodzi ok 8 min) do, nie wiem, pewnie 50 min.
Każdy ekspres jest inny i dla każdego czas będzie inny.
To jaki jest ten czas jest mixem użytej technologii (rozmiar bojlera, moc grzałki) z użytym oprogramowaniem (cała moc cały czas czy skokami, przegrzewanie wody ponad 100*C).
Jedyną możliwością stwierdzenia czasu dla danego ekspresu jest po prostu to zmierzyć.
A porównywanie jednego ekspresu z innym tylko dlatego że oba mają E61 nie ma sensu.