Autor Wątek: Aeropress  (Przeczytany 522895 razy)

Online krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6207
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1620 dnia: 03 Luty 2019, 01:09:24 »
Stety lub niestety nie ma czegoś takiego jak przemiał do aeropressu. Albo inaczej każda grubość może być dobra. To głównie zależy od przepisu, wg którego przygotowujesz kawę. Dlatego, aby mieć szansę na uzyskanie odpowiedzi musiałbyś podać przepis, wg którego chcesz zaparzyć  kawę lub zapytać o recepturę i grubość przemiału. I tak na końcu zawsze najważniejsze jest czy Ci smakuje, a na to możesz tylko Ty odpowiedzieć.
« Ostatnia zmiana: 03 Luty 2019, 01:34:26 wysłana przez krystians »

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1621 dnia: 03 Luty 2019, 08:18:10 »
Nie wiem na ile Ci to pomoże ale dla tego przepisu startuję zawsze na 20 kliku, modyfikując jeżeli zachodzi potrzeba.
1. Put your AeroPress on your pitcher. Give the AeroPress a good rinse with hot water then remove the water
2. Use 16 grams of freshly fine filter ground coffee (light roast)
3. Pour 250g of water at about 95°C over the coffee.
4. Stir 3 times and place the handle on the Aeropress in order to prevent the water from draining
through the filter.
5. After 60 second steep time, take the handle off, stir 3 times back to front.
6. Then place the handle on top of the AeroPress and press the contents into a large cup or pitcher
by using your body weight (20-30 seconds).

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1184
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1622 dnia: 03 Luty 2019, 10:34:35 »
A to nie jest przepis Tima, który sam nazywa jego podstawowym? Jak tak to i na YouTube kanale Tima i na Europa Coffee Trip można zobaczyć go w akcji, tzn się i przepis i Tima ;)
« Ostatnia zmiana: 03 Luty 2019, 12:17:24 wysłana przez trez »

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1623 dnia: 03 Luty 2019, 11:50:49 »
Tak to jego przepis.

Offline Bartus_M Mężczyzna

  • Wiadomości: 268
  • Ekspres: Aeropress, Hario V60-02, Kalita Wave 155, French Press, Hario Mizudashi, Kawiarki: G.A.T 2tz, Alza 6tz, Gabi Master A, Phin 340ml, Melitta 101
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade, Hario Skerton, Knock Aergrind
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1624 dnia: 04 Luty 2019, 05:40:43 »
Chciałbym się podzielić spostrzeżeniami, odnośnie mielenia młynkiem Comandante. Mianowicie, na którym kliku (licząc od odblokowania żaren) mielicie kawę do Aeropressu ? Od niedawna zacząłem zaparzać w tymże urządzeniu, wg. instrukcji dołączonej przez producenta jest to 25-30 klik, czyli o dziwo grubiej niż pod dripa... (wg. producenta 20-25klik). W związku z czym, mielę na 25 kliku, (do kawiarki 18klik) co o tym sądzicie ? nie za grubo? kompletnie zgłupiałem, proszę o pomoc

żeby było Ci łatwiej napiszę, że ja przeważnie do aeropresu mielę w przedziale 28-30 :)
Jak widzisz po odpowiedziach każdy ma swój sposób na aeropress i Ty też musisz znaleźć swój własny.
poza tym każda kawa jest inna i może wymagać innego przemielenia i sposobu zaparzenia :-)
-------
pozdrawiam,
Bart :)
Kawę traktuję jako hobby i dobrą zabawę. Ciągle szukam swojego smaku i sposobu, a wyrażane przeze mnie opinie nie powinny być traktowane bezwzględnie jako źródło wiedzy.

https://www.instagram.com/bartmaliszewski/

Offline TheNaturat Mężczyzna

  • Wiadomości: 80
  • Ekspres: DeLonghi; Siemens EQ.7; Aeropress; French Press
  • Młynek: Rhinowares; Wilfa Svart WSCG-2
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1625 dnia: 05 Maj 2019, 19:52:12 »
Ile wam przeżywa guma od tłoka? Moja po 2 latach używania zaczęła poruszać się w nim bez oporu tak jakby była nasmarowana czymś śliskim albo zmniejszyła się jej średnica. Potrafi wypaść po podniesieniu aeropressa z nasypaną kawą. Czy to już czas na wymianę?
specjalistycznyspecjalista.blogspot.com

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1626 dnia: 05 Maj 2019, 19:55:12 »
To jest trudne pytanie, bo gumy się zmieniły. Te z pierwszych modeli działają nadal od 2005r.

Offline robert-o Mężczyzna

  • Wiadomości: 117
  • Ekspres: Cafelat Robot, Venus 4tz; FP, AP, V60-01
  • Młynek: DF64, Timemore G1S, 1Zpresso E, Hiku, Timemore Go
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1627 dnia: 05 Maj 2019, 22:02:39 »
Moja po 2 latach używania zaczęła poruszać się w nim bez oporu

Z moim AP było identycznie po około 2 latach. Wymiana gumy na początku tego roku zalatwiła problem. Jak na razie nie widać nadmiernego zużycia.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1628 dnia: 05 Maj 2019, 22:29:21 »
Moja po 2 latach używania zaczęła poruszać się w nim bez oporu

Z moim AP było identycznie po około 2 latach. Wymiana gumy na początku tego roku zalatwiła problem. Jak na razie nie widać nadmiernego zużycia.
Raczej nie, jeżeli Ci przeskakuje to wymienić, jak gładko ale płynnie to ideał

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 691
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1629 dnia: 06 Maj 2019, 12:52:52 »
Moja działa od nowości - ok 10 lat albo lepiej. To pierwsza generacja aeropressa.

Offline robert-o Mężczyzna

  • Wiadomości: 117
  • Ekspres: Cafelat Robot, Venus 4tz; FP, AP, V60-01
  • Młynek: DF64, Timemore G1S, 1Zpresso E, Hiku, Timemore Go
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1630 dnia: 06 Maj 2019, 17:52:39 »
Zapomniałem dodać, że u mnie tłok chodził na tyle gładko, że przepuszczał już ciśnienie podczas przeciskania:) Przy odwracaniu też czasem wypluł trochę kawy, co było niezwykle "przyjemne" dla dłoni:)

Offline siws00n

  • Wiadomości: 29
  • Ekspres: Kazak Rota, alternatywy
  • Młynek: C40 MK3
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1631 dnia: 06 Maj 2019, 23:11:25 »
U mnie po 2 latach parzenia 3-4 kawek dziennie tez konieczna byla wymiana gumy, teraz chodzi jak nowy

Online krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6207
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1632 dnia: 04 Sierpień 2019, 17:49:00 »
Mój przepis na kawę z Aero a la moka.

Do przepisu potrzeba:
- AeroPress,
- filtr papierowy lub bardzo drobny metalowy. Dla metalowego mielę drobniej,
- 16 g zmielonej drobno kawy,
- ok 200g wody - łącznie z zagrzaniem urządzenia,
- łyżeczka / mieszadło,
- naczynie, do którego będziemy zaparzać.

Czas przygotowania samej kawy:
niecała minuta

Mój przepis:
1. Wstawiam wodę.
2. Odmierzam 16 g kawy i mielę drobno - ok. 10-15 % grubiej niż do espresso.  Nastawa 1,7 obrotu na pierwszej wersji Kinu M47. Ciemne kawy grubiej, jasne drobniej zakres od ok. 1,5 do 1,8.
3. Zakładam filtr metalowy lub papierowy i stawiam AP na filiżance (Metoda standardowa).
4. Przelewam ok. 100g wody żeby przepłukać filtr i zagrzać urządzenie. Wodę wylewam.
5. Wsypuję kawę i równam jej poziom potrząsając AP.
6. 0:00 - 0:10 Zalewam 75g wody temp ok. 90 st. C
7. 0:10 - 0:20 Mieszam 10 sekund tak aby cały przemiał był zamieszany, kończę  zawsze ruchami na krzyż góra-dól i lewo-prawo co daje równą, płaską powierzchnię ciastka.
8. 0:20 Wtykam tłok i czekam ok. 10 - 20 sekund (czyt. wskazówki) .
9. 0:30-0:40 Przeciskam przez ok. 10 sekund
10. Zdejmuję AP, odwracam i odstawiam.
11. Mieszam zawartość filiżanki i piję.

Wskazówki:
- W przypadku użycia  metalowego filtru może być potrzebne drobniejsze mielenie +/- jak do espresso.
- Temperatura między 85 a 95 w zależności od stopnia wypału i pochodzenia kawy. Generalnie im jaśniejsza kawa tym wyższa temperatura. Im gęstsze ziarno tym więcej wody (do 10g więcej) i dłuższy odstęp czasu między zalaniem a przeciskaniem.
- Można dolać do 150 g wody żeby uzyskać pożądaną moc kawy. Najlepiej po trochu, przemieszać i próbować
- Czas i temperaturę należy regulować odpowiednio do rezultatów i kawy. Jeśli jest zbyt kwaskowo, to czekamy dłużej z przeciskaniem lub podnosimy temperaturę.
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpień 2019, 18:04:22 wysłana przez krystians »

Offline heja banana

  • Wiadomości: 23
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1633 dnia: 31 Sierpień 2019, 16:47:26 »
Raczej nie, jeżeli Ci przeskakuje to wymienić, jak gładko ale płynnie to ideał

mi bardzo szybko zaczęła przeskakiwać, dosłownie kilkanaście kaw. Serio to powód do wymiany? Nie wygląda na zniszczoną tylko przy wyciskaniu czasem działa skokowo. Dodam, że przeskakuje w metodzie odwróconej, w normalnej nie.
Gumy sprzedawane oddzielnie są lepszej jakości czy to jest to samo?

Offline Damian

  • Wiadomości: 876
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1634 dnia: 31 Sierpień 2019, 17:42:43 »
Z tego co kojarzę, to gumy produkuje ten sam producent. Chyba nie ma zamienników.
Jak czasem przeskoczy, a wygląda na całą, to może za dużo siły albo za drobny przemiał..

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi