forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: dav w 22 Kwiecień 2024, 14:56:26
-
Hey
powoli dostaję już na głowę próbując wybrać nowy ekspres kolbowy,
mam teraz (na sprzedaż - jest na pchlim) Sage Barista EXPRESS IMPRESS,
ale chciałbym się przesiąść na coś bardziej profesjonalnego / stabilnego / ustawnego,
przeczytałem już prawie całe forum i pół YT, i... mam tylko ból głowy,
moje preferencje to głównie espresso, ale również popołudniowe latte (70/30),
najbardziej w tym momencie jestem zdecydowany na Ascaso Steel UNO PID lub DUO PID
czyli na wydatek ok. 5-6 tyś pln.
ale też zastanawiam się czy może coś w grupie E61
na pewno zależy mi na PID
HELP HELP :)
pomóżcie grupo
-
W tym przedziale cenowym jeśli będziesz chciał coś z grupą E61 to niestety będzie to ekspres z jednym bojlerem i z wymiennikiem ciepła HX. W tym przypadku PID niewiele Ci da...
-
No i @Janusz dobrze Ci podpowiedział
-
Lelit Elizabeth <=> Profitec pro 300
-
A gdzie tu jest grupa E61 ? Przypominam też, że takie same bojlery kawowe były przez ASCASO używane do 2012 roku. Od tego czasu porzucone na rzecz stabilniejszych temperaturowo termobloków.
-
W tym przedziale cenowym jeśli będziesz chciał coś z grupą E61 to niestety będzie to ekspres z jednym bojlerem i z wymiennikiem ciepła HX. W tym przypadku PID niewiele Ci da...
dziękuję za odpowiedź - dlaczego PID nie wiele da... ?
A gdzie tu jest grupa E61 ? Przypominam też, że takie same bojlery kawowe były przez ASCASO używane do 2012 roku. Od tego czasu porzucone na rzecz stabilniejszych temperaturowo termobloków.
nie koniecznie E61, chociaż podoba mi się i można dołożyć PRESSENSOR
szukam w tym przedziale cenowym 'najlepszego' ekspresu, choć pojęcie najlepszego jest bardzo względne ;-)
-
Jeżeli dobrze czytam ze zrozumieniem dałeś znać, że większość kaw to espresso, a latte robisz sporadycznie.
Więc zależy Ci na dobre stabilności temperaturowej i okazjonalnym spienianiu mleka. A wszyscy doradzili np. HX, podwójne bojlery - wszystko co głównie nadaje się do robienia kilku latte podrząd, czy na pewno potrzebujesz takiego urządzenia?
-
dlaczego PID nie wiele da... ?
Niewiele da ponieważ w ekspresach z wymiennikami ciepła HX PID steruje temperaturą wody w bojlerze. Nie w wymienniku ciepła. To samo można uzyskać poprzez regulację ciśnienia w bojlerze. Wyższe ciśnienie - wyższa temperatura wody w bojlerze. Regulacja poprzez PID czy też poprzez regulację ciśnienia nie przekłada się bezpośrednio na temperaturę wody w wymienniku ciepła. Gdy nie wykonujesz kawy woda w wymienniku ciepła stoi i przejmuje temperaturę od temperatury wody w bojlerze. Jeśli ustawisz tę temperaturę na 120 st. C to i w wymienniku HX będzie 120 st. C. Woda będzie przegrzana - zbyt gorąca na ekstrakcję kawy. Musisz wymusić obieg wody w HX dokonując spustu wody z grupy aby obniżyć temperaturę przed ekstrakcją kawy. Jaki długi ma to być spust ? To jest kwestia z jednej strony doświadczenia baristy a z drugiej strony ustawionej temperatury, pojemności wymiennika i szybkości przepływu wody. Nie można też przesadzić w drugą stronę - obniżysz temperaturę poniżej 100 st. C to będziesz miał problem z parą.
Jeśli więc bardziej zależy Ci na jakości espresso, na możliwości wpływania na smak kawy poprzez zmianę temperatury ekstrakcji kawy to lepszym rozwiązaniem będą ekspresy z termoblokami, ekspresy jednobojlerowe z bojlerem umieszczonym bezpośrednio nad grupą kawową lub ekspresy z dwoma termoblokami / dwoma bojlerami (osobny na kawę, osobny na parę).
-
Miałem ASCASO UNO PID. Polecam.
-
Niewiele da ponieważ w ekspresach z wymiennikami ciepła HX PID steruje temperaturą wody w bojlerze. Nie w wymienniku ciepła. To samo można uzyskać poprzez regulację ciśnienia w bojlerze.
OK, ale czymś trzeba sterować, żeby mieć jakąś kontrolę nad temperaturą w bojlerze ;) PID jest chyba najprostszym, skutecznym rozwiązaniem... Oczywiście w HXach trzeba robić flusha, ale to nie dyskwalifikuje tego typu ekspresów...
Nie można też przesadzić w drugą stronę - obniżysz temperaturę poniżej 100 st. C to będziesz miał problem z parą.
Hm, już bez przesady ;) Flush ma wymienić wodę w wymienniku, a nie wystudzić bojler ;)
Generalnie HX działa tak, że w bojlerze jest woda zagrzana do robienia pary, a woda przepływając przez wymiennik nagrzewa się do pożądanej temp. zaparzania, czyli 90+...
-
Przypominam też, że takie same bojlery kawowe były przez ASCASO używane do 2012 roku. Od tego czasu porzucone na rzecz stabilniejszych temperaturowo termobloków.
A świstak siedzi i zawija w sreberka... może maszynach gastro Ascaso.
Bojler parowy w małej konstrukcji DB służy bezpośrednio do spieniania mleka, a pośrednio do pożądanego wygrzania ekspresu. Niech każdy porówna sobie zrobione espresso na Lelitach: Victoria i Elizabeth lub Profitekach: Go i Pro 300.
-
Maszyny gastro z ASCASO są oparte na tym samym termobloku co domowe. :)
-
A w gastro woda na termoblok nie idzie wstępnie podgrzana?
-
Niewiele da ponieważ w ekspresach z wymiennikami ciepła HX PID steruje temperaturą wody w bojlerze. Nie w wymienniku ciepła (ciach)
I tu wjeżdża cały na biało (lub w innych dostępnych kolorach obudowy) Lelit Mara X. HX, E61, PID z dodatkowym czujnikiem temperatury w wymienniku, dzięki czemu to ona ma priorytet, a nie temperatura bojlera. Nawet flushe są zbędne, bo wg termometru w grupie, po godzinie czy dwóch bezczynności, ta ma nadal temperaturę 90*C (+/- 0.2*C) przy ustawieniu 90-91*C.
I podejrzewam, że wielu innych producentów też już na to wpadło w ciągu ostatnich 4 lat od premiery MaryX, ale nie jestem sprzętowcem i nie śledzę rynku tak jak kilka lat temu.
Oczywiście nieśmiało wjechało już zachwalanie termobloków, które przez zupełny przypadek w ofercie ma ascaso.
-
A w gastro woda na termoblok nie idzie wstępnie podgrzana?
Nie we wszystkich. W modelach BAR 1GR oraz BAR 2GR woda nie idzie na termoblok wstępnie podgrzana. W BABY T ZERO też nie. Dopiero w modelach BARISTA T jest wstępnie podgrzana w bojlerze parowym. Ale w domowych maszynach kawy nie są wykonywane co chwilę - to jest domena kawiarni o dużym natężeniu ruchu.
Poza tym porównania stabilności termobloku z małym bojlerem były już wykonywane. Także na Forum. Nie bez powodu obecnie montowane układy PID nie pokazują spadku temperatury w trakcie ekstrakcji kawy...
A co do zachwalania to działa to także w drugą stronę...
-
Niewiele da ponieważ w ekspresach z wymiennikami ciepła HX PID steruje temperaturą wody w bojlerze. Nie w wymienniku ciepła (ciach)
I tu wjeżdża cały na biało (lub w innych dostępnych kolorach obudowy) Lelit Mara X. HX, E61, PID z dodatkowym czujnikiem temperatury w wymienniku, dzięki czemu to ona ma priorytet, a nie temperatura bojlera. Nawet flushe są zbędne, bo wg termometru w grupie, po godzinie czy dwóch bezczynności, ta ma nadal temperaturę 90*C (+/- 0.2*C) przy ustawieniu 90-91*C.
I podejrzewam, że wielu innych producentów też już na to wpadło w ciągu ostatnich 4 lat od premiery MaryX, ale nie jestem sprzętowcem i nie śledzę rynku tak jak kilka lat temu.
Oczywiście nieśmiało wjechało już zachwalanie termobloków, które przez zupełny przypadek w ofercie ma ascaso.
hmm... a które jeszcze ekspresy z grupą E61 mają dodatkowy czujnik temperatury w wymienniku, bo brzmi to intrygująco
-
ECM max ma wszystko, co powinien mieć HX, aby zrobić dobre espresso.
-
ECM max
no fajne - tylko cena :)
-
Stoje przed podobnym wyborem, głównie pije espresso, żona czasami kawy mleczne. Co sądzicie o Rocket appartamento + wkręcany termometr do grupy lub DB Rancilio Silvia Pro X ? Młynek Fiorenzato all ground sense (GBW) lub Ceado E6P?
-
Możesz też zacząć od czegoś prostego, niedrogiego, nawet używanego. Espresso nie wymaga jakiejś wielkiej i kosmicznej techniki. Gdy już sobie kupisz ekspres, to się chyba załamiesz, gdy zobaczysz jak bardzo są to banalne urządzenia. Sporo jest tego typu ofert jak ta:
https://www.olx.pl/d/oferta/ekspres-rocket-cellini-grupa-e61-CID99-IDY5F7K.html?reason=ip%7Ccool_rec_platform
-
ECM max
No fajne - tylko cena :)
Nie było wzmianki o cenie 🫠 Zapytałeś => odpowiedziałem 🙂
-
ECM max
No fajne - tylko cena :)
Nie było wzmianki o cenie 🫠 Zapytałeś => odpowiedziałem 🙂
budżet jest określony w pierwszym moim poście :)
w każdym razie dziękuję za odpowiedź, podoba mi się dużo ekspresów, które niestety są po za budżetem - szczególnie Decent :)
-
Chyba każdego to spotyka przed zakupem pierwszego ekspresu kawka
Ja wpadłem do króliczej nory i prawie kupiłem Micrę :D Potem rozsądek wziął górę i ostatecznie na mój pierwszy ekspres wybrałem wspominaną już wcześniej Marę X - przygotowanie latte z tym HXem to czysta przyjemność.
Jeśli chodzi o espresso jestem zadowolony, przez automatyczną preinfuzję channeling praktycznie nie istnieje.
Jak z każdym innym sprzętem - zawsze można kupić coś lepszego. Zawsze można zaczekać, aż wyjdzie nowy model :D Przy ograniczonym budżecie trzeba iść na kompromis.
-
zawsze można kupić coś lepszego
Lepsze jest wrogiem dobrego :).
-
Budżet jest określony w pierwszym moim poście
Widziałem, ale zadałeś konkretne pytanie i konkretnie odpowiedziałem.
-
A młynek także jest w tym budżecie?
-
ak z każdym innym sprzętem - zawsze można kupić coś lepszego.
No tak, np. Aeropress albo Chemex'a. Ale przecież nie o to chodzi ;-)
-
Stoje przed podobnym wyborem, głównie pije espresso, żona czasami kawy mleczne. Co sądzicie o Rocket appartamento + wkręcany termometr do grupy lub DB Rancilio Silvia Pro X ? Młynek Fiorenzato all ground sense (GBW) lub Ceado E6P?
Czy ktoś miał może styczność z którymś z tych dwóch ekspresów? Wszelkie opinie będą przydatne ✌️
-
A młynek także jest w tym budżecie?
młynek już jest :-)
-
młynek już jest :-)
Wpisz go pod swojego nick'a.