Autor Wątek: La Peppina - FE-AR  (Przeczytany 31913 razy)

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Marzec 2015, 15:39:53 »
14 g w podwójnym sitku, lekko ubite. Rozumiem, że po mocniejszym ubiciu wejdzie z 16 g kawy. Ristretto, to 15 ml. Jak to robisz. Zasysasz wodą połowę cylindra ?  W mojej Peppinie też zabezpieczyłem dolne krawędzie bojlera smarem Molykote 111. Zamierzam co kilka dni ściągać bojler, co jest bardzo proste i przesmarowywać te krawędzie.

Offline Przemo Mężczyzna

  • Wiadomości: 196
  • Ekspres: Gaggia Dandy, Bialetti Moka Express, notNeutral GINO, FE-AR La Peppina, Filiżanka SPOŁEM
  • Młynek: Dienes , Zassenhaus, Porlex Tall, mosiężny od ranGo, Handground
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Marzec 2015, 18:12:12 »
Zmierzę jeszcze raz. Może przesadziłem z tym ristretto.

Zmierzone, jednak ristretto, równe 20ml.

@spinacz - scaliłem
« Ostatnia zmiana: 09 Marzec 2015, 18:46:51 wysłana przez Spinacz »

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Marzec 2015, 19:37:56 »
Napisz proszę, czy powodem, że nie robisz espresso (ok.30 ml) jest zbyt mała objętość pojedyńczego zaczerpnięcia tłoka ?

Offline Przemo Mężczyzna

  • Wiadomości: 196
  • Ekspres: Gaggia Dandy, Bialetti Moka Express, notNeutral GINO, FE-AR La Peppina, Filiżanka SPOŁEM
  • Młynek: Dienes , Zassenhaus, Porlex Tall, mosiężny od ranGo, Handground
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Marzec 2015, 19:55:06 »
Stosuję technikę opisaną przez OE. Pisałem o tym powyżej.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Marzec 2015, 19:56:16 »
U mnie zrobienie espresso wymagało praktyki. Bez kawy niby ~30ml wody leci. Z kawą wymaga to trochę innej techniki. Ja robię tak:
-lekki tamping
- dźwignia w dół i czekam na pierwsze krople
- dźwignia w górę do pierwszego oporu, potem delikatnie w dół, woda się dolewa
- i puszczam dźwignię i mam 25ml, czasem więcej.


ale jakie to dobre ;)
LMWDP #469

Offline Przemo Mężczyzna

  • Wiadomości: 196
  • Ekspres: Gaggia Dandy, Bialetti Moka Express, notNeutral GINO, FE-AR La Peppina, Filiżanka SPOŁEM
  • Młynek: Dienes , Zassenhaus, Porlex Tall, mosiężny od ranGo, Handground
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Marzec 2015, 20:01:17 »
Pozwolę sobie wkleić instrukcję Orphan Espresso:

Orphan Espresso - instrukcja użytkowania La Peppina:

1. Doprowadź wodę w boilerze do wrzenia
2. Wyłącz maszynę.
3. Wykonaj strzał rozgrzewający grupę maszyny (pusty).
4. Odważ dozę kawy aby pozostawić wolną przestrzeń w podwójnym sitku 5mm od rantu sitka.
5. Zapnij kolbę z kawą do grupy.
6. Pociągnij wajchę do dołu.
7. Wspomagając ręką powoli podnieś wajchę do góry, aż poczujesz opór wobec ciastka kawowego.
8. Pociągnij wajchę w dół, aż do końca.
9. Puść wajchę.

---- koniec instrukcji OE ----

Czas preinfuzji, trzymania wajchy w dole to max. 8 sek. (wg. instrukcji) 10 sek. (wg. Forum home-barista.com).

Temperatura wody w boilerze a temperatura wody wypływającej z grupy różni się ok. 3 st. F.

Wybaczcie jakość tłumaczenia, ale to na własny użytek i wykonałem je wczoraj w nocy.

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Marzec 2015, 20:04:58 »
Rozumiem, że trzymając się tej instrukcji leci Ci 20 ml naparu kawy ?
Próbowałeś w ten sposób ?
« Ostatnia zmiana: 09 Marzec 2015, 20:24:48 wysłana przez ranGo »

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Marzec 2015, 20:24:34 »
Ja bym na końcu zrobił tak jak w tym filmiku :


Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Marzec 2015, 20:47:47 »
Ale pida to bym sobie też z niej zmajstrował. ;)
LMWDP #469

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Marzec 2015, 20:56:50 »
Doktorze, mierzyłeś ile max wody wchodzi do cylindra po jednym "głębokim" zaciągnięciu ?

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Marzec 2015, 06:55:47 »
Musze niestety bazować na danych historycznych - w wątku renowacyjnym są detale.

A na szybko

Oto efekt jednego ruchu dźwignią (z 5 ml wody zostało jeszcze w sitku). 25 ml espresso nie powinno być problemem.


Potem nadeszła pora na testowe espresso - nie mogłem się powstrzymać. Power OFF. Temperatura w bojlerku 92C, zmielone ~12g kawy, kolba zapięta dźwignia w dół i jedziemy :)

Do perfekcji jest daleko, ale wygląda to nie najgorzej. Miarka nie bardzo się pod wylewkami mieści. Samkowało lepiej niż poranny shot ze Stell'a ;) ale muszę się przyznać że ten ranny shot był nie udany.


LMWDP #469

Offline Przemo Mężczyzna

  • Wiadomości: 196
  • Ekspres: Gaggia Dandy, Bialetti Moka Express, notNeutral GINO, FE-AR La Peppina, Filiżanka SPOŁEM
  • Młynek: Dienes , Zassenhaus, Porlex Tall, mosiężny od ranGo, Handground
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #26 dnia: 10 Marzec 2015, 09:05:29 »
U mnie wychodzi ponad 30 ml z jednego pociągnięcia wajchą.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #27 dnia: 10 Marzec 2015, 09:07:37 »
Off-Topic:
trzeba kupić kilka Peppinek póki są tanie - jak wujek google zacznie te piekne maszyny pokazywać to ceny na ebay'u skoczą  :smiech:

Swoją drogą dobrze że mamy takie same narzędzia pomiarowe.
LMWDP #469

Offline Przemo Mężczyzna

  • Wiadomości: 196
  • Ekspres: Gaggia Dandy, Bialetti Moka Express, notNeutral GINO, FE-AR La Peppina, Filiżanka SPOŁEM
  • Młynek: Dienes , Zassenhaus, Porlex Tall, mosiężny od ranGo, Handground
La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Marzec 2015, 09:58:46 »
Zmieniłem dozę na 12g. Niestety nadal woda nad ciastkiem, jeśli nie wstrzymuję wajchy, to kawa wypływa za dynamicznie i mało trafia do filiżanki. Z asystą ładny cienki strumień kawy o ciemnej barwie. Cremy nie udało mi się jeszcze wykonać większej niż cieniutka warstwa pokrywająca płyn (ok. 1mm lub mniej). :(

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Marzec 2015, 11:05:45 »
Ja mieliłem dokładnie tak jak pod espresso na "dużej" maszynie. Nawet w Łodzi na mistrzostwach taką kawę dostawała.
LMWDP #469

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi