Autor Wątek: La Peppina - FE-AR  (Przeczytany 31921 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
La Peppina - FE-AR
« dnia: 08 Lipiec 2014, 15:19:08 »
No to czas na kilka oficjalnych słów o mojej Peppinie. Sprawuje się bez zarzutu, ostatnio tylko okazało się że ocynkowany motylek trzymający bojler chyba nie był ocynkowany bo zaczął rdzewieć :) Wymieniony został na mosiężny - problem zniknął całkowicie.

Strzały wychodzą mi coraz lepsze - mielenie o oczko grubiej niż pod standardową kolbę. Grupa i kolba grzeją się praktycznie do tej samej temperatury co woda w bojlerze. Przyjemne jest to, że nie trzeba czekać aż ekspres się rozgrzeje - rozgrzewa się tyle ile zajmuje mu zagotowanie wody - przy grzałce 700W to trochę trwa - akurat można zmielić kawę.

Ja mielę do normalnego sitka 58mm, potem za pomocą lejka od shakera przesypuje kawę do sitka Peppiny 45mm. Używam około 13g kawy w podwójnym sitku. Sitko to zmieści bez problemu i 15g, a z pomocą i uklepywaniem to nawet 2 dodatkowe gramy wejdą. Jak woda ma koło 85C odpinam kolbę - przesypuję kawę, ubijam. W tym czasie temperatura przekracza 90C. Ostatnio strzały robię przy 93C - Etiopia Mocca Harrar od Gorana wychodzi naprawdę zacnie :)

Ale gadać nie będę - pokażę co i jak.



Ekstrakcja ciutkę za szybka - ale przy dłuższych strzałach z tą kawą mam za dużo goryczy.
LMWDP #469

Offline andpgud

  • Wiadomości: 25
  • Ekspres: Elektra Microcasa
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Sierpień 2014, 12:51:31 »
Jestem pod wrazeniem.
Maszynka naprawde super!!!

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Luty 2015, 14:59:33 »
Odświeżę ten wątek "peppinowy" pokazując mój nowy nabytek, który przywiózł mi dziś kurier. Bałem się, że przyjdzie złom, ale chyba nie jest źle.
Jeszcze to ustrojstwo rozbebeszę, zobaczę jak wygląda w środku, wymienię uszczelki i jazda  miotla



Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Luty 2015, 15:01:03 »
Witamy w klubie wajchy  :szampan:

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Luty 2015, 15:07:02 »
Trochę to potrwa zanim znajdę się w tym klubie. Teraz odnowienie Peppiny i kupno młynka. Dalej poluję na Caravelkę.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Luty 2015, 15:18:56 »
No to pięknie - emalia na dole bojlerka wygląda na zdrową, grupa też raczej do czyszczenia tylko. Chyba tylko uszczelki wymienić trzeba, a i to może nie wszystkie.

Ja to bym nie wytrzymał, zalał go wodą, ze 2 bojlerki przepuścił i potem kawę strzelił :)

na grzałce powinien być wybity miesiąc i rok produkcji ;)
LMWDP #469

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Luty 2015, 15:37:22 »
Śladów korozji, przepaleń brak. Tylko trochę zaśniedziałe. Pukam, stukam i skrobię, Z zewnątrz wygląda na zdrowe. Rant bojlera ok. Dwie 1 mm kropeczki rdzy w miejscu styku z uszczelką. Emalia 100 % zdrowa. Nie wiem tylko dlaczego na grzałce zostały resztki smaru silikonowego. Niemiec sprawdzał, czy wszystko działa, bo jeszcze mokra. Nie ruszam, bez rozebrania i sprawdzenia wszystkiego i młynek by się przydał. Na grzałce rok produkcji 67, miesiąc 9. O jeden miesiąc młodsza od mojej żony  :evil:
Tam nie ma żadnego termostatu, grzałka grzeje wodę do 100 st. C ?
« Ostatnia zmiana: 25 Luty 2015, 16:12:42 wysłana przez lubusz »

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Luty 2015, 16:11:14 »
Lubusz, nie rozważaleś kupno Sama Lusso, jest na forum nówka sztuka. Co do ceny, pewnie coś tam jeszcze można  wynegocjować chociaż i tak jest bardzo dobra.

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Luty 2015, 16:15:47 »
Lubusz, nie rozważaleś kupno Sama Lusso, jest na forum nówka sztuka. Co do ceny, pewnie coś tam jeszcze można  wynegocjować chociaż i tak jest bardzo dobra.

Widziałem tą ofertę, jest ok, ale coś mnie ostatnio antyki kręcą  :chory2:

Offline Przemo Mężczyzna

  • Wiadomości: 196
  • Ekspres: Gaggia Dandy, Bialetti Moka Express, notNeutral GINO, FE-AR La Peppina, Filiżanka SPOŁEM
  • Młynek: Dienes , Zassenhaus, Porlex Tall, mosiężny od ranGo, Handground
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Marzec 2015, 18:37:45 »
Jako, że Peppina została odrestaurowana dzięki wielkiej pomocy DrUsagi, pozwolę się pochwalić ukończoną swoją maszyną w tym wątku.

Panowie, przedstawiam FE-AR La Peppina casa di Przemo:


Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Marzec 2015, 18:50:33 »
Pięknie zrobiona maszynka :brawa: Czekam na relację z pierwszych strzałów. Moją uruchamiam za kilka dni.

Offline D4rK89 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 506
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropress, Acaia
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Marzec 2015, 19:08:15 »
Piękna :)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Marzec 2015, 19:35:44 »
Malinowa? Śliczna  :)

Offline Przemo Mężczyzna

  • Wiadomości: 196
  • Ekspres: Gaggia Dandy, Bialetti Moka Express, notNeutral GINO, FE-AR La Peppina, Filiżanka SPOŁEM
  • Młynek: Dienes , Zassenhaus, Porlex Tall, mosiężny od ranGo, Handground
La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Marzec 2015, 15:04:41 »
Dziękuję, zrobiłem kilka kaw w Peppinie, zaobserwowałem co następuje.

Zawsze jest warstwa wody nad ciastkiem, ciastko nie wypada, za to wypada sitko z ciastkiem z kolby. :)
Jak na razie technika opisana przez Orphan Espresso daje chyba najlepsze efekty.
W zasadzie nie wiem jaki przemiał powinien być pod Peppinę.
Najsmaczniejsze wychodzi ristretto, doza 14g, lekkie ubicie tamperem, temperatura ok. 96 stopni C (termometr z sondą Motta).
Chyba dodam do Peppiny PID. Otwór w pokrywce aż się prosi aby umieścić tam czujnik-sondę w szpilce. :) Nie będę oczywiście modyfikował sprzętu, cały PID planuję umieścić w zewnętrznej obudowie.

Jak na razie wszelkie inne sprzęty poszły w odstawkę.

Jedyny mankament jaki znalazłem, to woda w spłuczce pod kratką, a także całkowite opróżnianie boilera po zrobieniu kawy, co jest wymogiem gdy ma się punkty rdzy na krawędzi boilera. Oczywiście krawędź została oczyszczona i zabezpieczona smarem spożywczym Molykote 111.
« Ostatnia zmiana: 09 Marzec 2015, 15:09:28 wysłana przez Przemo »

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Marzec 2015, 15:18:37 »
Na sitko pomaga gumowy pierścień. Dałem go i siedzi twardo w PFie.

Blotko na wierzch znika jak się PF zostawi  w grupie, wtedy nawet ciacho wypada.

Opróżnianie bojlera upierdliwe.

Ja pod kratką dałem wyciętą na wymiar scierkę pochłaniającą wodę. A po ekstrakcji podstawiam filiżankę żeby do niej kapało.
LMWDP #469

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi