Autor Wątek: Przedszkolak ...  (Przeczytany 4145 razy)

Offline Szubi

  • Wiadomości: 31
    • Fotografia głównie ślubna ale też produktowa i biznesowa
  • Ekspres: Rancillo Silvia + PID auber, Macap M4, FAEMA Due,
  • Młynek: Macap M4, Faema MPN
Przedszkolak ...
« dnia: 19 Listopad 2015, 10:37:01 »
No właśnie, pomimo wielu lat nie miałem na tą chwilę styczności z dźwignią, nie znam kompletnie zasad jej funkcjonowania poza tym, że faktycznie kiedyś piłem we Włoszech espresso z dźwigni takiej dość 3 grupowej ....
Przeglądam filmiki i wpisy, La Pavoni ... fajny sprzęt ale ... czy ktoś łopatologicznie może mi powiedzieć jakie są zasady działania?

Woda w zbiorniku jak mniemam musi być w odpowiedniej ilości, temeperatua wytworzona przez grzałkę powoduje odpowiednie ciśnienie niezbędne do tego, że po uniesieniu dźwigni jest uzupełniane jak by miejsce w cylindrze a powrotny ruch dźwigni powoduje odpowiednie ciśnienie już w kolbie?

Jak to właśnie jest, bo to że dźwignia zastępuje pompę wytwarzającą ciśnienie w ekspresie to wydedukowałem ale jak woda dostaje siędo systemu tłokowego? czy po wykonaniu jednego espresso, doppio trzeba uzupełnić wodę ... może jest jakiś dział/temat, którego nie odnalazłem właśnie takiego .. przedszkolnego wytłumaczenia co i jak sie odbywa.

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Przedszkolak ...
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Listopad 2015, 10:48:44 »
bo to że dźwignia zastępuje pompę wytwarzającą ciśnienie w ekspresie

Najpierw bóg zrobił dźwignię :)

Offline Szubi

  • Wiadomości: 31
    • Fotografia głównie ślubna ale też produktowa i biznesowa
  • Ekspres: Rancillo Silvia + PID auber, Macap M4, FAEMA Due,
  • Młynek: Macap M4, Faema MPN
Odp: Przedszkolak ...
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Listopad 2015, 10:53:50 »
bo to że dźwignia zastępuje pompę wytwarzającą ciśnienie w ekspresie

Najpierw bóg zrobił dźwignię :)

espressoforge.com

To rozwiązanie jest dla mnie totalnie zrozumiałe ;) chodzi mi tylko o zasadę napełniania "tłoku" :) jak to sięodbywa i jakie zasady sąniezbędne do przestrzegania.

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Przedszkolak ...
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Listopad 2015, 10:59:09 »
* Podnosisz dźwignię, tłok zapełnia się wodą, naciskasz i profilujesz ciśnienie
* Opuszczasz dźwignie, tłok zapełnia się wodą, podnosisz dźwignie i sprężyna profiluje ciśnienie

To takie dwa odmienne typy ekspresów.

Offline Szubi

  • Wiadomości: 31
    • Fotografia głównie ślubna ale też produktowa i biznesowa
  • Ekspres: Rancillo Silvia + PID auber, Macap M4, FAEMA Due,
  • Młynek: Macap M4, Faema MPN
Odp: Przedszkolak ...
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Listopad 2015, 11:14:45 »
* Podnosisz dźwignię, tłok zapełnia się wodą, naciskasz i profilujesz ciśnienie
* Opuszczasz dźwignie, tłok zapełnia się wodą, podnosisz dźwignie i sprężyna profiluje ciśnienie

To takie dwa odmienne typy ekspresów.

No własnie w tym restauracyjnym jaki spotkałem, barista podnosił i ... samoistnie się opuszczała dźwignia - czyli sprężyna .. ok ...

Ale dla mnie ta największa zagwozdka ... zbiornik z wodą, musi być szczelnie zamknięty? temperatura wytwarzana przez grzałkę dotyczy rozumiem całości zbiornika ... ? Robimy kawę, nawet dysza do pary widzę że bywa:) ... no i wody ubywa .. jak to się ma do konieczności jej uzupełniania, kiedy należy uzupełnić... wiem wiem .. to takie pytania jak w przedszkolu no ale tak się czuję właśnie :) w tym temacie. Dzięki za wyrozumiałość i powstrzymanie sie od śmiechu przez moje pytania ;)

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Przedszkolak ...
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Listopad 2015, 11:48:23 »
U nas nie ma "pośmiechujek", nie martw się o to... W ekspresach podłączonych do sieci, zbiornik czyli bojler, sam się uzupełnia i utrzymuję zadaną temperaturę wody potrzebnej do zaparzania. Natomiast, w domowych sprzętach, przeważnie jest mniejszy bojler, którego napełniasz wodą przed parzeniem kawy. W zależności od wielkości tego bojlera, wody może Ci starczyć na dwie lub parę więcej filiżanek kawy. Niektóre grupy wymagają dogrzania, niektóre schłodzenia, więc flushing - przepuszczanie odpowiedniej ilości wody przed zaparzaniem kawy jest niezbędne. W domowych ekspresach są obecne i modele z otwartym bojlerem gdzie wodę możesz dolewać.

http://www.youtube.com/watch?v=5GguuXNXGuA&feature=youtu.be
« Ostatnia zmiana: 19 Listopad 2015, 12:50:12 wysłana przez ranGo »

Offline Szubi

  • Wiadomości: 31
    • Fotografia głównie ślubna ale też produktowa i biznesowa
  • Ekspres: Rancillo Silvia + PID auber, Macap M4, FAEMA Due,
  • Młynek: Macap M4, Faema MPN
Odp: Przedszkolak ...
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Listopad 2015, 12:44:21 »
Dziękuję ! ufff .. chyba czas na dźwignię ;)

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: Przedszkolak ...
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Listopad 2015, 16:03:00 »
Jak sie dobrze zakrecisz to kupisz La Pavoni w dobrym stanie za 150 eur ale drugie tyle kosztuje porzadny mlynek. Moim zdaniem warto. Super zabawa i kawa bardzo smaczna.

Offline Szubi

  • Wiadomości: 31
    • Fotografia głównie ślubna ale też produktowa i biznesowa
  • Ekspres: Rancillo Silvia + PID auber, Macap M4, FAEMA Due,
  • Młynek: Macap M4, Faema MPN
Odp: Przedszkolak ...
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Listopad 2015, 19:15:09 »
Jak sie dobrze zakrecisz to kupisz La Pavoni w dobrym stanie za 150 eur ale drugie tyle kosztuje porzadny mlynek. Moim zdaniem warto. Super zabawa i kawa bardzo smaczna.

Młynków mam dwa .. wystarczy ;)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi