forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Ekspresy dźwigniowe => Wątek zaczęty przez: Jann w 11 Kwiecień 2019, 20:46:32
-
Witam, chciałbym prosić o opinie i rady dotyczące użytkowania dźwigni, którą zamierzam zakupić - Pedretti KIM. Niestety, w internecie
nie ma o nim tak wiele informacji jak chociażby o Caravece, czy Europicolli Z chęcią przyjmę więc wszystkie informacje od osób,
które z tą maszyną miały styczność (@DrUsagi ;) ) Z góry dzięki za wszelką pomoc!
-
Niestety ten projekt nadal nie jest ukończony - leży i czeka na lepsze czasy.
-
Widzę, że stoi taki ładny u Francesca :)
Rzeczywiście mało informacji nawet na zagranicznych stronach. Gdzieś wyczytałem, że są wymagające i wrażliwe na dozę i grubość mielenia. Z drugiej strony mają sprężynę więc powinno być bardziej powtarzalnie niż w 100% manualach.
-
Od jakiegoś miesiąca jestem w posiadaniu Kima. Rzeczywiście z powodu tego, że sprężyna jest bardzo mocna(o czym piszą na zagranicznych forach) dobrze jest mielić kawę drobniej. Ciśnienie w tej dźwigni reguluje zawór bezpieczeństwa (pary) i po kilku próbach zauważyłem, że najlesze kawy wychodzą kiedy wyłączy się maszynę w momencie pojawienia się pierwszej pary z zaworka. Woda w prysznicu ma wtedy około 93 - 94 stopnie. Cała grupa nagrzewa się bardzo szybko. Muszę powiedzieć, że wśród dźwigni które posiadam wizualnie wygląda super, ale nad smakiem kawy muszę jeszcze popracować (wypada najgorzej)
-
@Demonik No i jak walka z Kimem?