Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10 Next
1
Ekspresy kolbowe / Odp: Preinfuzja
« Ostatnia wiadomość wysłana przez GostRado dnia Dzisiaj o 23:18:17 »
I tak robisz przy ciemnych ziarnach? Jaki uzyskujesz dzięki temu smak?
2
Ekspresy kolbowe / Odp: Preinfuzja
« Ostatnia wiadomość wysłana przez kulka dnia Dzisiaj o 23:00:13 »
Zwilżenie kawy sprawia również, że ciasta kawowe są bardziej przepuszczalne (G Caprioli et al, 2015), co prowadzi do jednej z głównych zalet preinfuzji - pozwala na drobniejsze mielenie.
Po co mielić drobniej ciemne ziarna?
Jest wyjaśnione dwa zdania dalej.
3
Ekspresy dźwigniowe / Odp: Maespresso 58 Pro
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Adammalyszjumper dnia Dzisiaj o 22:19:21 »
Nie wiedziałem o istnieniu tych które wymieniłeś, chociaż w porównaniu z tytułowym, calkiem drogaśne.

Na KS mam zaklepany early bird za 209 dolarów, myślę że sobie zostawię.
Wygląda całkiem obiecująco, a prześledziłem historię urządzenia i wygląda na to, że w 2023 sprzedawali już to urządzenie, miało nieco inny system mocowania sitek. Kilka osób na reddicie pisało że dostali maila, że kolba jest niebezpieczna i może wybuchnąć - ze 2 tygodnie temu osoby dostały usprawnione kolby, a teraz wypchnęli to na Kickstarterze.
Mam nadzieję że espresso wyjdzie lepsze niż z delonghi dedica :mhh:
4
Młynki / Odp: Eureka Mignon - Specialita
« Ostatnia wiadomość wysłana przez pawel890 dnia Dzisiaj o 21:44:53 »
Nie rozumie zupełnie... miałem specialite i tak robiłem co to znaczy wrócę do stanu wyjściowego?
5
Młynki / Odp: Typowy młynek do espresso to?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez pawel890 dnia Dzisiaj o 21:44:10 »
Cytuj
Absolutnie zgadzam się, sam robię czasem (raz na tydzień) espresso mieląc w Kinu i mi to nie przeszkadza, ale gdybym miał robić to 6 - 10 razy dziennie, to by mi się nie chciało ręcznie. Poza tym nie jest to typowe rozwiązanie, nawiązując do tytułu wątku, co oczywiście nie musi znaczyć, że jest złe.

Właśnie dlatego posty GostRado są szkodliwe i wprowadzają nowych użytkowników w błąd, ponieważ większość społeczności uzna to za absurd, żeby mielić espresso na codzień ręcznym młynkiem
6
Ekspresy dźwigniowe / Odp: Maespresso 58 Pro
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Heniutek dnia Dzisiaj o 20:40:08 »
Fajny pomysł i wygląda na porządnie wykonane i przemyślane.

Takich pomysłów było już kilka, na myśl od razu przychodzi mi Rossa PG Air Espresso i Espresso Forge.

7
Ekspresy kolbowe / Odp: Preinfuzja
« Ostatnia wiadomość wysłana przez GostRado dnia Dzisiaj o 19:24:28 »
Zwilżenie kawy sprawia również, że ciasta kawowe są bardziej przepuszczalne (G Caprioli et al, 2015), co prowadzi do jednej z głównych zalet preinfuzji - pozwala na drobniejsze mielenie.
Po co mielić drobniej ciemne ziarna?
8
Ekspresy dźwigniowe / Odp: Maespresso 58 Pro
« Ostatnia wiadomość wysłana przez GostRado dnia Dzisiaj o 19:18:24 »
Czego to nie wymyślą => fajne :ok:
9
Przygotowanie kawy / Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Ostatnia wiadomość wysłana przez GostRado dnia Dzisiaj o 19:13:01 »
Może też być sitko ciśnieniowe, które generuje obfitą ale szybko znikającą "pianę.
👍
Kolega nie chce wpisać, co tam ma na blacie 🫤
10
Ekspresy dźwigniowe / Maespresso 58 Pro
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Adammalyszjumper dnia Dzisiaj o 16:33:40 »
Cześć :)

Ostatnio natknąłem się na Kickstarter manualnego ekspresu Maespresso 58 Pro i chciałbym poznać wasze opinie na temat tej nietuzinkowej maszyny ;)
https://www.kickstarter.com/projects/maestrihouse/maespresso-58-pro-pneumatic-manual-espresso-maker

Założenie jest takie, że do grupy kawowej podpinamy źródło ciśnienia - nabój CO2 (lub innego gazu) albo elektryczną pompkę do roweru. Do zagrzanej kolby sypiemy 16-20g kawy, wlewamy do 80ml wrzątku, odkręcamy zawór (lub włączamy pompkę), profilujemy ciśnienie wg. naszego uznania, średnio ciepłe espresso gotowe :)

Żeby zatrzymać shot, można kliknąć zawór za grupą - ciśnienie natychmiast spadnie do 0.
W przypadku ciśnienia które już tylko czeka na użytek - nabój CO2 lub inne - odkręcamy zawór i nabijamy tyle ciśnienia ile nam pasuje.
Preinfuzja na 2 bar? bez problemu. Od początku 9 bar i opadające ciśnienie do końca shota? bez problemu.
Jeśli ciśnienie wytwarzane jest z pompki, będzie rosło pewnie nieco wolniej niż w przypadku naboju.

Silikonowa wkładka do kolby, którą wkładamy nad ubitą mielonkę redukuje utratę ciepła do kolby (ale i tak wypadałoby ją zagrzać).
Kolba ma swój własny design i dwa sitka na start - high i low flow, przykręcane od spodu. Nie jest to typowe 58mm - nie da się zainstalować przesadnie drogiego sitka.
Kolba posiada zintegrowane w rączce WDT, trzymane chyba magnetycznie?
Do dziwacznej kolby dostajemy pasujący tamper.

Co o tym myślicie?
Strony: [1] 2 3 ... 10 Next


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi