1
Ekspresy kolbowe / Odp: Preinfuzja
« Ostatnia wiadomość wysłana przez GostRado dnia Dzisiaj o 23:18:17 »I tak robisz przy ciemnych ziarnach? Jaki uzyskujesz dzięki temu smak?
Jest wyjaśnione dwa zdania dalej.Zwilżenie kawy sprawia również, że ciasta kawowe są bardziej przepuszczalne (G Caprioli et al, 2015), co prowadzi do jednej z głównych zalet preinfuzji - pozwala na drobniejsze mielenie.Po co mielić drobniej ciemne ziarna?
Absolutnie zgadzam się, sam robię czasem (raz na tydzień) espresso mieląc w Kinu i mi to nie przeszkadza, ale gdybym miał robić to 6 - 10 razy dziennie, to by mi się nie chciało ręcznie. Poza tym nie jest to typowe rozwiązanie, nawiązując do tytułu wątku, co oczywiście nie musi znaczyć, że jest złe.
Zwilżenie kawy sprawia również, że ciasta kawowe są bardziej przepuszczalne (G Caprioli et al, 2015), co prowadzi do jednej z głównych zalet preinfuzji - pozwala na drobniejsze mielenie.Po co mielić drobniej ciemne ziarna?
Może też być sitko ciśnieniowe, które generuje obfitą ale szybko znikającą "pianę.👍