Autor Wątek: początek z HX  (Przeczytany 5809 razy)

Offline Krzychu304 Mężczyzna

  • Wiadomości: 58
  • Ekspres: Rancilio s24
  • Młynek: hendi 208878(żarno 63mm)
początek z HX
« dnia: 02 Listopad 2018, 17:29:56 »
Witam,
Zamieniam marketowy termoblok(delonghi 820) na HX(Rancilio s24 odnawiany przez jednego z forumowiczów, powinien być w ciągu tygodnia).
Co powinienem wiedzieć o obsłudze takiego ekspresu na dobry początek?

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2390
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: początek z HX
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Listopad 2018, 18:37:36 »
Na początek czyszczenie, konserwacja, flush. Zakładam że znasz zasadę testu monety i  określania ratio :-) Tyle że RS to nie HX  :mrgreen:

Offline Krzychu304 Mężczyzna

  • Wiadomości: 58
  • Ekspres: Rancilio s24
  • Młynek: hendi 208878(żarno 63mm)
Odp: początek z HX
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Listopad 2018, 19:55:46 »
Znam to podstawowe minimum.
Chodzi mi o rzeczy których nie było w starym ekspresie, a będą w nowym oraz czym się różni obsługa HX od marketowego termobloku.
PS dzięki za wszystkie odpowiedzi

Offline tom517

  • Wiadomości: 1787
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: początek z HX
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Listopad 2018, 20:52:26 »
On ma chyba 4 litrowy bojler. Czyli czekasz z pół godziny na wygrzanie. A później możesz produkować kawę/ spieniać mleko na przemian bez czekania.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: początek z HX
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Listopad 2018, 21:47:27 »



Witam,
Zamieniam marketowy termoblok(delonghi 820) na HX(Rancilio s24 odnawiany przez jednego z forumowiczów, powinien być w ciągu tygodnia).
Co powinienem wiedzieć o obsłudze takiego ekspresu na dobry początek?


Na początek radzę sprawdzić podłączenie do sieci elektrycznej, żeby było bezpiecznie. To jest najważniejsze tym bardziej, że mamy układ z grzałką w wodzie.
Kolejna sprawa przed odpaleniem należy zapewnić wodę do stanu min. ponad grzałkę,  lub zrobić pierwsze odpalenie  na wyłączonej grzałce.
Później odpowietrzanie układu hydraulicznego i załączenie grzania do stanu aż wyłączy się ono automatycznie. Kolejn czynność to spuszczamy wodę kilka razy w wymiennika i podobnie robimy też z bojlerem.
Po tym zabiegu możemy przejść do wypicia 1 kawki.


Kolejna sprawa która moim zdaniem jest najcenniejsza w robieniu kawy. Wypadałoby  poznań możliwości ekspresu. W tym celu konieczne jest dokonanie pomiarów ciśnienia jak i temperatury.
Gratuluję przejścia na ekspres gastro. :ok:


Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Krzychu304 Mężczyzna

  • Wiadomości: 58
  • Ekspres: Rancilio s24
  • Młynek: hendi 208878(żarno 63mm)
Odp: początek z HX
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Listopad 2018, 13:12:51 »
Dzięki, chodziło mi o właśnie o taką odpowiedź.
Jeszcze chciałbym wiedzieć jak to jest z kontrolą temperatury na HX?

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: początek z HX
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Listopad 2018, 15:31:42 »
Jeśli ten ekspres ma automatyczną kontrolę poziomu wody w bojlerze to ją podłącz/nalej i włącz ekspres. Jeśli jest po renowacji to raczej nie masz czym się przejmować - włącz, nagrzej i pij kawę ;)

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2390
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: początek z HX
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Listopad 2018, 15:38:46 »
Teraz widzę że pomyliłem modele we wcześniejszym poście, jeśli chodzi o kontrolę temperatury to odbywa się poprzez kontrolę ciśnienia, po dobrym rozgrzaniu HX może mieć zbyt gorącą wodę do prawidłowej ekstrakcji warto więc zrobić flusha tak aby mieć pewność że woda nie bulgocze wylatując z prysznica.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: początek z HX
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Listopad 2018, 14:37:19 »
Teraz widzę że pomyliłem modele we wcześniejszym poście, jeśli chodzi o kontrolę temperatury to odbywa się poprzez kontrolę ciśnienia, po dobrym rozgrzaniu HX może mieć zbyt gorącą wodę do prawidłowej ekstrakcji warto więc zrobić flusha tak aby mieć pewność że woda nie bulgocze wylatując z prysznica.

Flusha robi się gdy ekspres "przepala" wodę. Czyli woda wylatuje z prysznica o tem. powyżej 95 C, lub też w sposób niekontrolowany(czas) podnosi temperaturę wody ponad wartość zadaną. W ekspresach które trzymają temperaturę spuszczanie wody przed ekstrakcją przyniesie więcej strat (smak) niż pożytku. Mówię o ilości stosunkowo sporej np. 100 ml.
Osobiście flusha staram się przed ekstrakcją nie robić. Jak go robię to tylko na opłukanie kolby. Ilość ok. 40 ml.


Jeszcze chciałbym wiedzieć jak to jest z kontrolą temperatury na HX?

Wyłącznik ciśnieniowy (presostat) a konkretnie jego nastawa jest przypisana określonej temperaturze wody znajdującej się w wymienniku.
Dla przykładu 1 bar = 92 C. Czyli gdy chcesz zrobić ekstrakcję na tem. 90 C to ciśnienie musisz obniżyć, gdy chcesz uzyskać 94 C, ciśnienie musisz wtedy zwiększyć.
Wszystko wydaje się proste jak budowa cepa. Szkoda, że w realu już tak kolorowo to nie wygląda.
Żeby mieć jakąś podstawę która pomoże w stabilizacji temperatury wody zalecam zmierzyć tem. grupy i dla tej temperatury przypisać temperaturę wody w ilości od 35 do 70 ml.  w czasie 25 s. tak, żeby zadana temperatura np.90 C wypływała z prysznica grupy.
Pomiar temperatury wody możesz zrobić termometrem z sondą typu K który kosztuje 47 zł.


https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=5871.msg151551#msg151551


 :szampan:
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: początek z HX
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Listopad 2018, 16:35:55 »
No ale presostat nie steruje temperaturą ekstrakcji ale temperaturą wody w bojlerze i ta z reguły jest zauważalnie ponad 100c stopni. Temperatura ekstrakcji to pochodna tej temperatury oraz szybkości przepływu wody/efektywności wymiennika hx.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: początek z HX
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Listopad 2018, 17:52:53 »
No i presostat to nie jest tylko:
Wyłącznik ciśnieniowy (presostat)
Poza tym, w jego miejsce, coraz częściej jest stosowany Pid. Warto o tym wspomnieć.

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4814
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: początek z HX
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Listopad 2018, 20:41:55 »
Żeby mieć jakąś podstawę która pomoże w stabilizacji temperatury wody zalecam zmierzyć tem. grupy i dla tej temperatury przypisać temperaturę wody w ilości od 35 do 70 ml.  w czasie 25 s. tak, żeby zadana temperatura np.90 C wypływała z prysznica grupy.
Pomiar temperatury wody możesz zrobić termometrem z sondą typu K który kosztuje 47 zł.

To może lepiej nie zawracać sobie tym głowy i wziąć termoblok z najlepszą stabilnością temperatury podczas ekstrakcji kawy.  ;)
Czuję że znów wkładam kij w mrowisko ale właśnie jestem w Barcelonie i łykam wiedzę...
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: początek z HX
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Listopad 2018, 21:01:09 »

To może lepiej nie zawracać sobie tym głowy i wziąć termoblok z najlepszą stabilnością temperatury podczas ekstrakcji kawy.  ;)
Czuję że znów wkładam kij w mrowisko ale właśnie jestem w Barcelonie i łykam wiedzę...


Trochę żartem, odrobinę serio, Januszu tak to zabrzmiało?  ;)
Zrobisz test z sondą umieszczoną w sitku z kawą, to będzie naprawdę coś.  :ok:
Co do wiedzy prosto z Barcelony   :mhh:  podziel się ją z nami, a ja powiem o pewnej "petardzie" która jest montowana powiedzmy w tych "smaczniejszych" HX.  :)
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4814
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: początek z HX
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Listopad 2018, 21:15:55 »
Tedi, o testach to poczytaj sobie w innym wątku. Popatrz tu:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=4972.msg120795#msg120795

Oprócz mnie nikt inny testów nie pokazał. Ja już testów robić nie muszę. Są zrobione metodą WBC i nie zawracaj mi już nimi głowy.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: początek z HX
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Listopad 2018, 08:56:55 »
A może nie bawić się w żadne pomiary temperatury, tylko zrobić flusha do momentu aż woda przestanie skwierczeć, i jeszcze chwilkę i cieszyć się z doskonałej kawy, z owocową lekko kwaskową słodyczą jak ty to określasz @Tedi w pierwszej linii?

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi