Autor Wątek: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.  (Przeczytany 16447 razy)

Offline Mireksm

  • Wiadomości: 222
  • Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #60 dnia: 23 Styczeń 2019, 14:35:43 »
Spróbowałbym też wygrzać nft we wrzatku i temperaturze o 2c wyższej niż ustawiony pid. Ekspres wygrzalbym z innym pfem i porównał wykresy.

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #61 dnia: 23 Styczeń 2019, 14:53:13 »
@Krakus
jak byś mógł zrobić średnią arytmetyczną dla obu "przyrządów" przy 93st. zadanej :) Czyli tak jak robi to WBC.   

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #62 dnia: 23 Styczeń 2019, 15:43:52 »
Czyli tak jak robi to WBC.
A od którego momentu? Bo od zera to raczej nie ma sensu.

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #63 dnia: 23 Styczeń 2019, 20:54:27 »
@Krakus wcześniej wskazywał dwie normy i skoro obieramy się na nowszej to od teraz powinniśmy pisać o standardach WCE.

Norma jasno wskazuje, jaki jest czas pojedynczego cyklu, czyli 25s+-3s i 52g wody. Jak sobie przyjmiemy 28s dla naszych testów, to będzie jak najbardziej OK.

Norma również jasno wskazuje, że pierwsze 3 sekundy należy pominąć w wyliczaniu średniej arytmetycznej. Piszą w niej również, że te 3s są właśnie na wyeliminowanie bezwładności temperaturowej samej termopary ;) A wcześniej piszą, że termopara musi uzyskać 99,75% pomiaru po 1,5s. Sami nie wiedzą czego chcą, ale to nie mój problem...

Czyli, pomiar przez 28s, uzysk 52g wody, pomijamy 3 pierwsze sekundy, średnia arytmetyczna z 25s.

@Krakus, proszę przelicz średnią jak powyżej dla obu "przyrządów".

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #64 dnia: 23 Styczeń 2019, 21:05:47 »
że pierwsze 3 sekundy należy pominąć
Fakt, później to doczytałem.

proszę przelicz średnią
Przeliczę, ale muszę raz jeszcze zrobić pomiary, bo te robiłem na szybko.

Czyli, pomiar przez 28s, uzysk 52g wody
I tu będzie duży problem, bo Scace Antonia jest skalibrowany na większy przepływ wody. Żeby porównania były wiarygodne (nie zapominaj proszę, że mierzę na termobloku, w którym temperatura na wyjściu jest zależna od prędkości przepływu - im szybciej woda się leje, tym mniej ciepła zabiera - bo wężownica króciutka) przepływ obu filtrów musi być mniej więcej ten sam. W mojej konstrukcji można dysze sobie dowolnie wymieniać, ale dla przepływu Scace dysza musi mieć 0,32 - 0,33mm. A takiej nie ma i trzeba kombinować.

Piszą w niej również, że te 3s są właśnie na wyeliminowanie bezwładności temperaturowej samej termopary
A g :cenzura: o prawda, Wysoki Sądzie. Chodzi o napełnienie termofiltra wodą. Dopiero po 5,5 sekundach ciśnienie się stabilizuje na poziomie 9 barów.
« Ostatnia zmiana: 23 Styczeń 2019, 21:19:18 wysłana przez Krakus »

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #65 dnia: 23 Styczeń 2019, 21:15:40 »
I tu będzie duży problem, bo Scace Antonia jest skalibrowany na większy przepływ wody.
No tak nie pomyślałem o tym.

Tak więc to my mamy NFT wg. WCE a @Antonio i reszta musi się dostosować... [emoji12] i nikt nie jest w stanie podważyć naszych pomiarów.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #66 dnia: 23 Styczeń 2019, 21:20:36 »
@Antonio i reszta musi się dostosować...
Masz rację. Musi wysłać swój termofiltr do przeróbki u autora :evil:

PS. NFT jest wielostandardowy, że tak powiem.

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #67 dnia: 23 Styczeń 2019, 21:24:59 »
Dopiero po 5,5 sekundach ciśnienie się stabilizuje na poziomie 9 barów.
... o co w przypadku pomp rota, gdzie ciśnienie 9bar jest po 2-2,5s.?

Cyt." Ignoring results during the first three seconds negates the effect of thermometer lag on the result"..
« Ostatnia zmiana: 23 Styczeń 2019, 21:29:13 wysłana przez hi_aro »

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #68 dnia: 23 Styczeń 2019, 21:33:17 »
Ale przecież ustaliliśmy, że autorzy sami nie wiedzą, czego chcą. Wywalili te 3 sekundy, bo im średnio tak z wykresu wyszło. Pamiętaj, że to nie musi być dokładnie - musi być powtarzalnie.

Offline Mireksm

  • Wiadomości: 222
  • Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #69 dnia: 23 Styczeń 2019, 22:32:33 »
Pamiętaj, że to nie musi być dokładnie - musi być powtarzalnie.
😁

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #70 dnia: 23 Styczeń 2019, 23:11:45 »
Pamiętaj, że to nie musi być dokładnie - musi być powtarzalnie.
😁
I tak i nie...
Cyt.."Espresso machines suitable for competition must supply an average brew temperature as defined in 6.2 of between 90.5 and 96 oC (195 to 205 oF) per the WBC Rules and Regulations, with a maximum individual group brew temperature reproducibility (per 6.3) of 1.1 °C (2.0 °F)."

Czyli:
- średnia temperatura parzenia dla pojedynczego cyklu (i każdego z 14) musi się mieścić w zakresie od 90,5 do 96 st.C
- odchylenie standardowe temperatury parzenia dla pojedynczego cyklu (i każdego z 14) musi być mniejsze lub równe +- 1,1 st.C (amplituda 2,2st.C)

ale w sumie to nie musi...
« Ostatnia zmiana: 23 Styczeń 2019, 23:15:38 wysłana przez hi_aro »

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #71 dnia: 23 Styczeń 2019, 23:33:40 »
jaką średnicę ma płaszcz w SCACE?.
1,5 mm. Dokładnie 1,54 - Scace jest cały calowy (gwinty, otwór restyktora)

I jaka jest objętość stożka (podtoczenie) SCACE vs. NFT?
Podobna. Średnica 33mm, kąt około 30*.

Skok w dół po kilku sekundach upatruję w bezwładności termobloku + położenie czujnika temperatury w bloku.
Raczej nie. Przez pierwsze 10 - 15 sekund nie ma mowy o jakiejkolwiek regulacji. Potem trochę tak.
Spadek temperatury następuje po około 30ml wydatkowanych przez pompę - jest to woda, która była zgromadzona w termobloku (i mocniej zagrzana). Potem napływa świeża woda ze zbiornika - chłodniejsza, a w dodatku płynąca dość szybko, czyli odbierająca mniej ciepła.

Czyli:
- średnia temperatura parzenia dla pojedynczego cyklu (i każdego z 14) musi się mieścić w zakresie od 90,5 do 96 st.C
- odchylenie standardowe temperatury parzenia dla pojedynczego cyklu (i każdego z 14) musi być mniejsze lub równe +- 1,1 st.C (amplituda 2,2st.C)
O powtarzalności zamiast dokładności mówiłem o pomiarze. Tak po prawdzie, to jest nam wszystko jedno, czy temperatura będzie wynosiła 92 czy 94 stopnie - byle zawsze była taka sama. Różnicę skorygujemy na smak.

A na koniec dnia, żeby wam uzmysłowić, co my na prawdę mierzymy - temperaturę wody wypływającej z ekspresu, czy temperaturę wody nad kawałkiem tworzywa sztucznego - następujący obrazek:



Oba termofiltry mierzące temperaturę wody w podobnych warunkach - raz termofiltr prawie zimny, raz po kliku flushah i "ekstrakcjach" - bez odpinania kolby. Oba zachowują się podobnie, oba pokazują temperaturę zależną od własnej temperatury, a nie od temperatury wody.

Brązowy - Scace, zielony - NFT (od koloru kabelka termopary).
« Ostatnia zmiana: 24 Styczeń 2019, 00:31:59 wysłana przez Krakus »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #72 dnia: 24 Styczeń 2019, 07:48:07 »
Czy jest w tym coś dziwnego?

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #73 dnia: 24 Styczeń 2019, 09:22:37 »
Czy jest w tym coś dziwnego?
I tak, i nie. Z jednej strony, to można było podejrzewać, że jakiś wpływ otoczenia na pomiar będzie widoczny. Z drugiej strony, metoda okazuje się być  do bani, bo przy tak silnej zależności wyniku pomiaru od temperatury termofiltra nie ma żadnej gwarancji, że mierzymy rzeczywistą temperaturę ekstrakcji.
Zwóć uwagę, że standard WBC żąda, by termofiltr był rozgrzany. Kawa, którą sypiesz do sitka ma co najwyżej temperaturę pokojową. Myślę, że rzeczywisty przebieg temperatury ekstrakcji może być sporo odmienny od tego zmierzonego termofiltrem.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #74 dnia: 24 Styczeń 2019, 09:56:04 »
Po pierwsze gratulacje za stworzenie świetnego przyrządu pomiarowego. Dobra robota!

Jak mierzymy, to zawsze jest pytanie co, w jakim celu. Przy WBC, wydaje mi się, że chodzi o sprawdzenie maszyny, na której będą przeprowadzone zawody. Ma być powtarzalna, czyli dostarczać nad ciastko kawowe wodę dla każdego zawodnika o tych samych parametrach (a te parametry, tolerancje definiuje nam już sam dokument).

I to Twój przyrząd zmierzy. Pozwoli Ci też sprawdzić ekspres, zachowanie PID, zapewnić pewną powtarzalność i stabilność temperatury.

Jak to się teraz ma do ekstrakcji, to zupełnie inna kwestia. Nie wiem czy mamy jakieś obiektywne badania, które pokazują optymalną temperaturę ekstrakcji w każdej sekundzie ekstrakcji espresso. Nie wiem czy ta temperatura parzenia powinna być stała przez cały czas ekstrakcji, czy lepiej jak się zmienia, a jeżeli się zmienia to czy powinna rosnąć, maleć, jak powinna zachowywać się w stosunku do ciśnienia. A skoro mamy już kawę w sitku, to czy temperatura ekstrakcji na górze ciastka, jest taka sama jak na dole? Czy w środku jest to samo co przyściankach? Temperatura ciastka po przemiale to pewnie koło 30C. Czy zmienia się jak pobędzie 5 sekund w PF względem tego jak pobędzie 35 sekund? Czy inna będzie jak mielimy do kubeczka a inna bezpośredni do PF? Z każdą sekundą ekstrakcji temperatura ciasta rośnie. Jaki w wpływ ma na to stopień przemiału i równomierna bądź nie dystrybucja? Czy jeszcze coś się dzieje w filiżance (zimna vs gorąca)? A sama kawa? Jak zachowa się nisko uprawiona ciemno palona Brazylia, a jak kawa z Etiopii. A co będzie jak ktoś obydwie wymiesza?
Na koniec wciskasz guzik albo ciągniesz dźwignię, i woda pod ciśnieniem blisko 9 bar, masakruje te kilkanaście gram rozdrobionej kawy. W fizyce ciężko nam rozwiązać problem oddziaływań na siebie 3 ciał, potrzebujemy założyć, że nie dojdzie do kolizji żadnej pary... W PF mamy Chaos w czystej postaci.

Masa pytań, a na koniec dostajemy 30 gram napoju, najczęściej bardzo smacznego :). Jak bardzo się nie uda, można zrobić kolejny, koszt pewnie koło 1-2 złote.

Więc moim zdaniem, masz super przyrząd, pozwoli Ci ustawić ekspres, żeby zachowywał się w znany i przewidywalny dla Ciebie sposób, a reszta to loteria ;)
« Ostatnia zmiana: 24 Styczeń 2019, 09:58:29 wysłana przez pj.w »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi