Autor Wątek: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.  (Przeczytany 16372 razy)

Offline Mireksm

  • Wiadomości: 222
  • Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #90 dnia: 24 Styczeń 2019, 14:01:52 »
Możliwy błąd pomiarowy metody.(plastik i brak odbioru wody na całej powierzchni) W rzeczywistości temperatury końcowe i pomiędzy czasem 6-24 mogą być wyższe .(Stabilność temperatury).  Dodatkowo przy termobloku uśrednianie temperatur.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #91 dnia: 24 Styczeń 2019, 14:04:35 »
Najwyraźniej pierwszy pomiar różni się w jego przeprowadzeniu od kolejnych.
Właściwie, to chciałem pokazać tę drugą część - spójność pomiarów przy kolejnych ekstrakcjach. Oraz fakt, że samo przebywanie termofiltra w grupie, nawet przez godzinę nie wystarcza.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #92 dnia: 24 Styczeń 2019, 14:07:00 »
Samo przebywanie nie może raczej niczego gwarantować. Dopiero jakiś przepływ gorącej wody coś zmienia...

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #93 dnia: 24 Styczeń 2019, 14:09:38 »
Dopiero jakiś przepływ gorącej wody coś zmienia...
Teraz to widać.

A na Twoje pytanie jest jeszcze jedna odpowiedź - popatrz, jaki mam stabilny ekspres ;)

Sam jestem ciekaw, jak to będzie wyglądać w jednobojlerowcu.

EDIT: A jak już skończę te pomiary, to będę się mógł spokojnie zabrać za robienie espresso  :kawa:
« Ostatnia zmiana: 24 Styczeń 2019, 14:42:51 wysłana przez Krakus »

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #94 dnia: 24 Styczeń 2019, 14:49:11 »
Jeszcze podaj interwał. Dla mnie trochę nie spójnie, bo jeżeli interwał jest ten sam to pierwszy i drugi są od czapy.

Jak zrobisz pełen cykl 14 pomiarów, to się pewnie okaże że z ARC można pojechać na zawody ....;)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #95 dnia: 24 Styczeń 2019, 15:09:59 »
Jeszcze podaj interwał.
Co chwilę. To znaczy, przerwa między ekstrakcjami jest około dwu - trzech minut. Nie mierzyłem dokładnie, ale też i nie to sprawdzam - nie bawię się w przygotowanie do WBC, bo tego tym ekspresem zrobić się nie da, natomiast sprawdzam, co jest wart NFT.

że z ARC można pojechać na zawody
Nie do końca. Żeby coś wycisnąć z termobloku, przed ekstrakcją robię flush a potem podgrzewam termoblok do określonej temperatury. Trwa to około 35 - 45 sekund, a termofiltr jest wtedy zdjęty.

A to podobny pomiar dla Scace:



Co ciekawe, widać dwie zasadnicze różnice:
  • Temperatura bezwzględna - to akurat zweryfikuję wrzucając NFT do gotującej się wody.
  • Dużo większą pojemność cieplną ciastka (a właściwnie użytego tworzywa) w Scace thermofilter niż w NFT (poliamid PA6). Każdy kolejny pomiar z użyciem Scace daje wyższą temperaturę.
« Ostatnia zmiana: 24 Styczeń 2019, 15:23:32 wysłana przez Krakus »

Offline Mireksm

  • Wiadomości: 222
  • Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #96 dnia: 24 Styczeń 2019, 15:38:47 »
temperatury końcowe też są niższe

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #97 dnia: 24 Styczeń 2019, 15:45:24 »
@Krakus a przepływ skorygowałeś?

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #98 dnia: 24 Styczeń 2019, 15:53:56 »
temperatury końcowe też są niższe
O tym pisałem. Nie wiem, czy to wynika z różnego odczytu różnych typów termopar, czy z nagrzewania się ciastka.

a przepływ skorygowałeś?
Tj. czy oba (NFT i Scace) mają ten sam? Prawie. W NFT jest dysza (przerabiana) 0,32mm.

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #99 dnia: 24 Styczeń 2019, 15:57:58 »
Nie wiem, czy to wynika z różnego odczytu różnych typów termopar,
Do wrzątku go... i wszystko będzie jasne.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #100 dnia: 24 Styczeń 2019, 16:00:45 »
czy z nagrzewania się ciastka.
A jaką temperaturę osiąga ciastko? Teoretycznie, jak ma symulować kawę, to w zasadzie ta temperatura powinna być stała niezależnie od numeru próby i bliska pokojowej.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #101 dnia: 24 Styczeń 2019, 16:15:38 »
A jaką temperaturę osiąga ciastko?
Nie bardzo mam jak zmierzyć. Termopara go w końcu nie dotyka.

i bliska pokojowej
No właśnie na pewno nie jest.

Offline Mireksm

  • Wiadomości: 222
  • Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #102 dnia: 24 Styczeń 2019, 16:17:03 »
A jaką temperaturę osiąga ciastko? Teoretycznie, jak ma symulować kawę, to w zasadzie ta temperatura powinna być stała niezależnie od numeru próby i bliska pokojowej.

i tutaj takie filterki w temperaturze pokojowej lub wygrzane od prysznica(stabilność maszyny lub temperatura parzenia) pomiedzy wygrzanym ciastkiem a sondą. Podgrzane ciastko tylko by odprowadzało zużytą wodę kanałami.

Offline Mireksm

  • Wiadomości: 222
  • Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #103 dnia: 25 Styczeń 2019, 11:35:45 »
Opisałeś budowę DECENT.

Jest może już jakiś odpowiednik   decenta dla bojlera lub hx-a?

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #104 dnia: 25 Styczeń 2019, 11:50:17 »
decenta dla bojlera lub hx-a?
Chyba nie ma. Decent Espresso opiera się od patent kupiony od ludzi, którzy na Kickstarterze robili ekspres ze stabilizację i profilowaniem temperatury - oparli go o termoblok, bo tak najłatwiej.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi