Autor Wątek: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.  (Przeczytany 16332 razy)

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #105 dnia: 25 Styczeń 2019, 15:04:46 »
Jest może już jakiś odpowiednik   decenta dla bojlera lub hx-a?
Ascaso Barista ma boiler i termoblok. Ale nie ma funkcjonalności Dedecent-a. Jednak IMHO tylko multibojlery, lub kombinacje nasyconej grupy z aktywnym grzaniem grupy.

@Krakus weryfikowałeś termopary we wrzątku?

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3168
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #106 dnia: 25 Styczeń 2019, 16:17:51 »
weryfikowałeś termopary we wrzątku?
Pracuję nad tym. Ponieważ nie chcę gotować termofiltru Antonia, robię to pośrednio. Najpierw chcę jednak skalibrować termistor.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3168
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #107 dnia: 25 Styczeń 2019, 18:53:44 »
weryfikowałeś termopary we wrzątku?
Pracuję nad tym. Ponieważ nie chcę gotować termofiltru Antonia, robię to pośrednio. Najpierw chcę jednak skalibrować termistor.

@hi_aro Wynik jest ciekawy.
Wykonałem "ekstrakcję" przez 160 sekund. Od mniej-więcej połowy, niezależnie od temperatury początkowej temperatura termofiltra ustalała się. Wyniki między Scace a NFT zależą od tego, czym się mierzy. Mierzę dwoma przyrządami - pożyczonym od @Antonio rejestratorem (tyle, że bez kabla szeregowego ;)) i MAX31856 podłączonym do sterowania ekspresu. Temperatura (stabilna) termobloku to 93,0*C. Wyniki (temperatura wody w 150 sekundzie) są następujące (pierwsza liczba rejestrator, druga - MAX31856:
  • Scace (termopara T): 90,0 / 89,5
  • NFT (termopara K): 90,6 / 90,3
Mogę programowo skorygować MAX31856 tak, aby oba pokazywały tyle samo.
Zmierzyłem jeszcze temperaturę moim Fluke 289. Miernik solidny, to należałoby pokładać jakąś wiarę we wskazania - i rzeczywiście, pokazuje tyle samo, co rejestratr Antonia.

Generalnie z pomiaru widać, że NFT pokazuje temperaturę o 0,6*C wyższą, niż Scace.

Offline Mireksm

  • Wiadomości: 222
  • Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #108 dnia: 25 Styczeń 2019, 19:12:50 »
to 93,0*C

Temperatura (stabilna) termobloku zmierzona w komorze. wykres idealnie prosty czy falowany? masz może możliwość rejestru takiego pomiaru przy pomocy nft i drugiej sondy wsadzonej w prysznic? najlepiej jeszcze przed prysznic.

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #109 dnia: 12 Luty 2019, 16:40:24 »
W końcu dotarły do mnie elementy NFT. Czujnik temperatury z "Czaki" zgodnie z zamówieniem (kod zamówienia na wcześniejszych stronach), ciastko (dzięki dla wiadomo kogo...) i inne. Do uszczelnienia użyłem silikon wysokotemperaturowy (do 300st/C). Budowa niemal identyczna jak u @Krakus ;) Współpraca z UNIT 325 wzorowa. Założona dysza nierdzewna 0,3 lecz lekko rozkalibrowałem ją, aby 50ml uzyskać po 25-27s.
« Ostatnia zmiana: 12 Luty 2019, 17:49:40 wysłana przez hi_aro »

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3168
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #110 dnia: 12 Luty 2019, 16:47:35 »
Czym przekalibrowałeś dyszę? Pokaż wejście termopary w sitko (to z mosiężną nakrętką).

Jakieś wyniki i wnioski?

PS. Dziwna sprawa z tymi dyszami. Ja osiągam 52ml/25s dla otworu pomiędzy 0,25 a 0,30. Scace, który ma 75ml/25s ma otwór 0,32mm.
@hi_aro jak mierzyłeś te 50ml? Z preinfuzją, czy bez?
« Ostatnia zmiana: 12 Luty 2019, 17:20:11 wysłana przez Krakus »

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #111 dnia: 12 Luty 2019, 17:33:10 »
Rozkalibrowałem "wyciorem" czyli drucikiem do przetykania dysz. Chyba jest on, do dysz 0,35. Dysza 0,35 była za duża. Termoparę przed montażem włożyłem do lekko bąbelkującego wrzątku, pokazało mi 99,8st.C.

Pobawiłem się kilka godzin, zmieniając nastawy PID, offsety dla poszczególnych temperatur. Potem chyba 10 pomiarów co 1min. Zadana 93st.C. Zadałem 50ml jako porcję i tyle wypływa po 25-27s. Wychodziło za każdym razem 52-54g.

Wyniki pierwszych pięciu.
StdDev
1- 0,25
2- 0,32
3- 0,28
4- 0,28
5- 0,3
 
« Ostatnia zmiana: 12 Luty 2019, 17:45:20 wysłana przez hi_aro »

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3168
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #112 dnia: 12 Luty 2019, 19:32:11 »
Niezła stabilność i powtarzalność. Ja o takiej w Ascaso mogę tylko pomarzyć.

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 711
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #113 dnia: 12 Luty 2019, 21:07:03 »
W jakim to ekspresie?
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #114 dnia: 13 Luty 2019, 09:37:10 »
@JanekdF
jest to własny projekt z bazą z Astorii CKE (boiler + HX).
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=6007.75

@Krakus
nic nowego nie napiszę, jak tylko to że NFT służy do pomiaru NFT...
Przez to że mam aktywnie grzanie grupy, po pierwszej teście kiedy NFT jest zwilżony, podpięte NFT wskazuje pomiędzy 90-91,5 st.C. Co nijak się ma do odwzorowania realnej kolby z kawą. Przed ekstrakcją odpinam kolbę, wylewam resztki wody i jak wskazuje mi 70st.C zapinam ponownie. Ciastko nie schładza się się tak bardzo a jedynie termopara... Więc należy podchodzić z przymróżeniem oka do całej "normy" a wyniki pomiarów nie można traktować w kategoriach bezwzględnych Czyli wiemy, że proces pomiaru ma wady i błędy...

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3168
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #115 dnia: 13 Luty 2019, 12:54:28 »
@hi_aro
że NFT służy do pomiaru NFT...
Też mi nowina ...
Choć z drugiej strony, jak już to wiemy, to możemy osiągać całkiem powtarzalne wyniki, które sporo mówią o ekspresie.

Martwi mnie trochę ta rozbieżność średnic dysz - czyżby aż taką różnicę robił fakt, czy to pompa rotacyjna, czy wibracyjna?

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #116 dnia: 13 Luty 2019, 21:54:05 »
czyżby aż taką różnicę robił fakt, czy to pompa rotacyjna, czy wibracyjna?
O, z pewnością. Pamiętam taki eksperyment z biofizyki gdzie efektywny przepływ laminarny przy tym samym ciśnieniu był identyczny w rurze sztywnej i elastycznej (szkło/wąż), po dodaniu pulsacji (o serce chodziło ale to też pompa wibracyjna) wąż napełnił wiaderko w podobnym czasie a szklana rura ponad dwukrotnie wolniej. Ciśnienie w obu przypadkach było takie samo.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3168
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #117 dnia: 13 Luty 2019, 22:48:06 »
Hmm, tylko, że tu jest dokładnie na odwrót, czyli, że pompa wibracyjna napełnia szybciej, niż rotacyjna.

Ale swoją drogą, należało by kalibrować termofiltr przed pomiarami.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3168
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #118 dnia: 20 Luty 2019, 20:24:39 »
Opowieść z cyklu "Czemu Pan Scace się pomylił i nie miał racji".

W założeniach sztuczne ciastko kawowe, tzw. proxy miało symulować przepływ ciepła. Niestety, jakoś nie został uwzględniony, a skądinąd znany, fakt, że prawdziwe ciastko kawowe pochłania wodę.

Poniżej wykres ilości wody, która została podana przez pompę oraz ciśnienia w czasie. Porównywane były ekstrakcja 17g kawy (34g w filiżance) w przeciągu 28s (sitko IMS 24,5mm) oraz NFT z dyszą 0,25mm. Jak widać, w kawę trzeba wpompować równo dwukrotnie więcej wody (44ml vs. 22ml), niż przyjmuje NFT. Krótkie obliczenie pokazuje, że ciastko proxy powinno być krótsze o 8,5mm żeby przepływ przez NFT był taki sam, jak w trakcie ekstrakcji kawy.



A tu jeszcze jedno porównanie, tym razem do sitka TheSingle IMS (8,5g kawy, 17g w filiżance w przeciągu 23 sekund). Widać, że NFT (jak i Scace thermofilter) bardziej symulują ekstrakcję pojedynczego, niż podwójnego Espresso - tyle, że przepływ przy tej okazji jest dużo za duży.

« Ostatnia zmiana: 20 Luty 2019, 20:33:49 wysłana przez Krakus »

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: Standardy WBC, pomiary, rozwiązania i wiele więcej.
« Odpowiedź #119 dnia: 20 Luty 2019, 20:56:23 »
ciastko proxy powinno być krótsze o 8,5mm żeby przepływ przez NFT był taki sam, jak w trakcie ekstrakcji kawy.
.. a proxy powinno być w temp pokojowej a kolba wygrzana... Czyli tak się nie da.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi