Autor Wątek: Forumowe klasyki  (Przeczytany 2770 razy)

Offline maciek-rz Mężczyzna

  • Wiadomości: 192
  • Ekspres: Asacso Uno Prof + Melitta Aroma Signature + Drip
  • Młynek: Eureka Zenith 65E + Ceado E5SD
Odp: Forumowe klasyki
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Marzec 2024, 09:36:16 »
A co sądzicie o palarni LaCava?
Pod przelew same średnie wg mnie.
Pod espresso bardzo ciekawa jest La Fragola.
Ale ogólnie też mam zdanie,że poza cenami od pewnego czasu się nie wyróżniają.

Pod espresso polecam zawsze sprawdzić sobie Bazzara Piacepuro,  New York jak ktoś lubi ciemniej palone. Wg mnie w materii espresso te kawy mają coś,czego wielu polskim brakuje,  choć trudno mi tu zdefiniować.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka


Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5309
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Forumowe klasyki
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Marzec 2024, 09:52:09 »
Bazzara Piacepuro,  New York
Kiedyś piłem te i inne podobne kawki z Italii, ale zawsze jest ten sam problem, że nie udaje się kupić takiej tygodniowej od wypału, dlatego odpuściłem i co jakiś czas wracam do Javy classic 001, jeśli chcę poczuć włoskie klimaty.
》tertium non datur《

Offline maciek-rz Mężczyzna

  • Wiadomości: 192
  • Ekspres: Asacso Uno Prof + Melitta Aroma Signature + Drip
  • Młynek: Eureka Zenith 65E + Ceado E5SD
Odp: Forumowe klasyki
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Marzec 2024, 12:16:57 »
Bazzara Piacepuro,  New York
Kiedyś piłem te i inne podobne kawki z Italii, ale zawsze jest ten sam problem, że nie udaje się kupić takiej tygodniowej od wypału, dlatego odpuściłem i co jakiś czas wracam do Javy classic 001, jeśli chcę poczuć włoskie klimaty.
Rozumiem, sam nie kupuje tych kaw jeśli  są zbyt dawno palone.
Znam Java, wręcz wydaje mi się,że jako jeden z pierwszych tu polecałem te kawy z serii classic od nich, ale jednak te wloskie mają coś w sobie,  co IMHO warto przetestować.
Tak samo Illy  klasyczne jak w miarę świeże uważam należy spróbować

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka


Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5309
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Forumowe klasyki
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Marzec 2024, 12:59:15 »
Tak samo Illy  klasyczne jak w miarę świeże uważam należy spróbować
Zgadzam się i też co jakiś czas popijam, ale cena 250g jest już zbliżona do blendów świeżo palonych.
》tertium non datur《

Offline maciek-rz Mężczyzna

  • Wiadomości: 192
  • Ekspres: Asacso Uno Prof + Melitta Aroma Signature + Drip
  • Młynek: Eureka Zenith 65E + Ceado E5SD
Odp: Forumowe klasyki
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Marzec 2024, 15:03:08 »
Tak samo Illy  klasyczne jak w miarę świeże uważam należy spróbować
Zgadzam się i też co jakiś czas popijam, ale cena 250g jest już zbliżona do blendów świeżo palonych.
Fakt, cena konkretna. Podobnie Bazzara

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka


Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5309
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Forumowe klasyki
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Marzec 2024, 16:29:48 »
Z 7 lat temu znajomy dużo ściągał kawy bezpośrednio z Włoch. Jak tylko miał jakąś bardzo świeżą, tzn w okolicach 1÷2 miesiąca, to dawał mi znać. Moje ulubione były: Bazzara dodicigrancru, New York extra i tzw papieska Palombini roma (delikatna, a intensywna :D), no i wspomniana Illy, choć moim zdaniem jest ona zbyt czekoladowa, aż do przesady, że tak ujmę ;)
》tertium non datur《

Offline ikpara

  • Wiadomości: 176
Odp: Forumowe klasyki
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Marzec 2024, 11:59:02 »
Swoją drogą, gdyby nie Wasze polecenia to nie kupiłbym nic z Euro, w dobie dzisiejszych produktów design skutecznie by mnie odstraszył, sugerując brak dbałości o szczegóły.
Co człowiek to inny gust - mnie te opakowania przyciągają, nie odstraszają. Kupuje się jak kiedyś gumę Donald - w każdym inna historyjka.

Offline THRaKeD Mężczyzna

  • Wiadomości: 68
  • Ekspres: AeroPress, kawiarka
  • Młynek: Timemore C3
Odp: Forumowe klasyki
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Marzec 2024, 09:00:40 »
Swoją drogą, gdyby nie Wasze polecenia to nie kupiłbym nic z Euro, w dobie dzisiejszych produktów design skutecznie by mnie odstraszył, sugerując brak dbałości o szczegóły.
Co człowiek to inny gust - mnie te opakowania przyciągają, nie odstraszają. Kupuje się jak kiedyś gumę Donald - w każdym inna historyjka.
Mnie też się te grafiki bardzo podobają.

Offline maciek-rz Mężczyzna

  • Wiadomości: 192
  • Ekspres: Asacso Uno Prof + Melitta Aroma Signature + Drip
  • Młynek: Eureka Zenith 65E + Ceado E5SD
Odp: Forumowe klasyki
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Marzec 2024, 21:37:38 »
Dzisiaj chyba większość przyzwyczajona jest do spójnej tzw architektury marki, co ułatwia rozpoznanie między rodzajami w obrębie marki.
Nie znoszę no w piwach tej anarchii.
Niby fajne, ale męczące sa opisy po których i tak nie wiem co kupuję.


Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka


Offline kris1772

  • Wiadomości: 4
  • Ekspres: Sage
Odp: Forumowe klasyki
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Marzec 2024, 23:08:08 »
A ciągnąc trochę temat, macie jakieś kawy, które na początku wam nie podeszły, ale z czasem stawały się lepsze, nie w kontekście "dojrzewania" tylko podniebienie się np. przyzwyczaiło do smaku i odwrotnie - kawy, które na początku bardzo smakowały, by potem stracić to z czasem?

Offline Hyoah

  • Wiadomości: 33
  • Ekspres: Ascaso Steel Duo PID v2
  • Młynek: DF64
Odp: Forumowe klasyki
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Marzec 2024, 10:36:10 »
A ciągnąc trochę temat, macie jakieś kawy, które na początku wam nie podeszły, ale z czasem stawały się lepsze, nie w kontekście "dojrzewania" tylko podniebienie się np. przyzwyczaiło do smaku

oczywiscie,
u mnie taką kawa była El Salwador Lyquidamba z palarni Paloma. Na poczatku byla to jedna z gorszych kaw, a ostatnie paczki ktore zamowilem to jedne z lepszych :).

Offline radekzaj

  • Wiadomości: 207
  • Ekspres: Bezzera Aria MN PID, Hario Switch/V60, Bialetti New Venus
  • Młynek: Niche Zero, 1Zpresso ZP6
Odp: Forumowe klasyki
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Marzec 2024, 22:54:34 »
Dzięki temu wątkowi kupiłem trochę kaw z Praskiej, następna w kolejce będzie palarnia Paloma.
Dziś wjechała Brazylia Cerrado, rzeczywiście palenie jest trochę jaśniejsze niż zazwyczaj typowe "medium", ale bardzo smaczny szocik, pomimo tego, że za drobno zmieliłem, bo wyszło 20/46g w 54 sekundy, bez zabawy z profilowaniem, 93C na PID:

1000005720.jpg

Odnośnie klasyków to ja wracam do tych kawek od czasu do czasu:
https://nieczapla.pl/produkt/brazylia-guaxupe-espresso
https://momentocoffee.pl/produkt/cup-of-joe-momento-coffee-espresso

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5309
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Forumowe klasyki
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Marzec 2024, 23:10:14 »
Dobrze wyszło👍
Cerrado dark też jest fajna. Porzuciłem z jej powodu Javę classic.

Pod espresso bardzo ciekawa jest La Fragola.
Truskawkę naprawdę czuć  :taktak:
« Ostatnia zmiana: 28 Marzec 2024, 23:22:24 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline radekzaj

  • Wiadomości: 207
  • Ekspres: Bezzera Aria MN PID, Hario Switch/V60, Bialetti New Venus
  • Młynek: Niche Zero, 1Zpresso ZP6
Odp: Forumowe klasyki
« Odpowiedź #28 dnia: 28 Marzec 2024, 23:40:39 »
Dobrze wyszło
Cerrado dark też jest fajna. Porzuciłem z jej powodu Javę classic.

W ofercie sklepu nie widziałem opcji Dark, trzeba poprosić o ciemniejsze palenie w notatkach do zamówienia?

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5309
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Forumowe klasyki
« Odpowiedź #29 dnia: 28 Marzec 2024, 23:47:00 »
Tak, cała nazwa to: Brazylia Cerrado Dark Roast.
》tertium non datur《

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi