forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: Tadeusz.K w 17 Grudzień 2019, 23:42:37
-
Witam serdecznie. Zamierzam wkroczyć w świat kawy. Przymierzając się do zakupu ekspresu zastanawiam się nad jedną rzeczą. Niestety, o kawie wiem bardzo mało stąd niniejsze pytanie dotyczące ekspresu Ascaso Arc. Jak wygląda proces przygotowania espresso podwójnego? W jaki sposób ustawiam, czy popłynie ilość wody na jedno espresso czy podwójne? Wiem już, że do podwójnego espresso muszę użyć 2x większej ilości kawy. Jednak na obudowie Ascaso widzę na zdjęciach tylko jeden przycisk. Jak więc ustawić ile wody popłynie, na jednego, czy dwa shoty? Jeżeli znowu podstawię 2 filiżanki, chciałbym aby w każdej było jedno pełne espresso a nie pół z tego co wypłynie z portafiltra.
Rozumiem, że to dość amatorskie pytanie ale dopiero wkraczam w ten świat.
Pozdrawiam, Tadeusz K.
-
Możesz użyć wagi i przerwać ekstrakcję wtedy, kiedy waga espresso osiągnie mniej więcej 2 x wagę kawy.
Pojedyncze espresso robi się z podwójnego sitka i wtedy zostaje ci drugie pojedyncze espresso, albo z pojedynczego (ale pojedynczego sitka prawie nikt nie używa).
-
W jaki sposób ustawiam, czy popłynie ilość wody na jedno espresso czy podwójne? Wiem już, że do podwójnego espresso muszę użyć 2x większej ilości kawy. Jednak na obudowie Ascaso widzę na zdjęciach tylko jeden przycisk.
W przypadku tego ekspresu nie ma programowanych przycisków. Wciskasz przycisk ekstrakcji, kawa płynie tak długo aż go nie przełączysz z powrotem w pozycję zero. Żeby ocenić ilość kawy w filiżankach możesz użyć wagi, sugerować się objętością lub czasem ekstrakcji...
-
Lub ilością mililitrów kawy w filiżance / dwóch filiżankach lub szklaneczkach do testu espresso. Tak bardziej "po włosku". Włączasz ekstrakcję i po osiągnięciu 30 ml kawy w każdym z naczyń ją wyłączasz ponownym naciśnięciem przycisku.
-
i po osiągnięciu 30 ml kawy w każdym z naczyń
Nie za dużo? Jakiej dozy trzeba by użyć.
-
Na doppio nie za dużo. W sam raz. Ile ml zajmuje crema na kawie ? Chyba, że masz na myśli ristretto. ;)
-
42g naparu z świeżo palonej kawy daje zaraz po zaparzeniu ok. 60ml objętości łącznie z cremą. Więc 30 ml na jedną filiżankę będzie jak najbardziej odpowiednią wartością
-
Chciałem tylko powiedzieć że trudno dyskutować o "uzysku" bez ustalenia dozy. :)
-
"Uzysk" i "doza" to dane dla wtajemniczonych i wciągniętych w temat "kawomianiaków". Dla większości pijających espresso i doppio istotne jest sitko pojedyncze lub podwójne, namielenie kawy do pełna, ubicie i wykonanie kawy płynącej w postaci "mysiego ogonka" w odpowiednim czasie i w odpowiedniej ilości w ml. Metoda wagowa stosowana jest od stosunkowo krótkiego czasu i większości nie jest ona znana ani też nie jest na co dzień stosowana. Co nie znaczy, że nie należy jej upowszechniać. :)
-
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Zapoznałem się z pojęciami doza i uzysk i zainteresowałem się tą techniką z wagą. Póki co nie mam na nią funduszy, więc będę robił moje espresso bez niej, ale na przyszłość - są jakieś tanie wagi godne polecenia? Czy może wystarczy jakakolwiek dość mała i dokładna powiedzmy do 0,1g?
-
Waga z dokładnością do 0,1g w zupełności wystarczy. Jeśli chodzi o tanie wagi to polecane są np. takie:
https://s.click.aliexpress.com/e/qUbzsRcqn?fbclid=IwAR0RObW0pCAtDvY6V64xKuM2VdK07xA7ptzJZ53OhuK9aPy2h4GgrRtu0EU
@fresh może coś więcej na jej temat powiedzieć, bo ja dopiero czekam na swoją :)
-
On ma moją wagę teraz :P Więc raczej czuję się wezwany do odpowiedzi ;) Co powiedzieć? W porównaniu do Hario szybciutka, timer działa fajnie - po jego włączeniu się nie wyłączy, generalnie świetna sprawa. Na dokładność i powtarzalność nie narzekam(choć chyba czeka mnie w końcu kalibracja, od kupna się za to zabieram), szybkość pracy też jest bardzo dobra więc generalnie za te pieniądze świetny nabytek. Jedyny "minus" to to, że ciężko pod kolbę w ekspresie wsadzić ;) Z akcesoriów różnego rodzaju to chyba mój najlepszy zakup. No i kupiłem drugą na zapas :D
-
Cena tej wagi jest świetna, dziękuję za polecenie. Nie myślałem o AliExpress w kontekście kupowania wagi, no ale w takiej sytuacji ją zamówię.
-
Ja używam wagi jubilersko-dealerskiej z Allegro za 19 pln. Z uwagi na kształt tacki ociekowej, trudno by mi było postawić większa wagę pod portafiltrem. Tą samą wagą ważę ziarna przed mieleniem, choć na pewno lepszą powtarzalność dało by ważenie kawy po zmieleniu z kolbą. Na pewno moja waga zaraz zdechnie od zalewania kawą, ale na razie kwartał wytrzymała.