Autor Wątek: bestsellery espresso  (Przeczytany 58892 razy)

Offline maciek-rz Mężczyzna

  • Wiadomości: 190
  • Ekspres: Asacso Uno Prof + Melitta Aroma Signature + Drip
  • Młynek: Eureka Zenith 65E + Ceado E5SD
Odp: bestsellery espresso
« Odpowiedź #180 dnia: 13 Wrzesień 2020, 19:01:35 »
Moje palenie było z 7/7/2020.
a co możesz polecić "ciut jasniej palonego" ?
przerabiam właśnie Espresso oraz Escobar z Manufaktury i są niby ok, ale dają jakiś tępy nalot w posmaku, no i chyba wolałbym coś lżejszego

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: bestsellery espresso
« Odpowiedź #181 dnia: 13 Wrzesień 2020, 19:14:21 »
Próbowałeś Special?
https://www.manufakturakawy.com/sklep/kawa-espresso-special-1kg/? Akurat jest w dobrej cenie.

Zawsze w ciemno (że palone jasne) można polecać Synestezję: https://mastroantonio.pl/Synestezja-SWEET-p321.

Z singli warto spróbować: https://www.roastains.com/pl/p/Gwatemala-Escogido-do-ekspresow-i-kawiarek%2C-kawa-specialty-ziarnista-100-Arabica/157

PS.
Tępy nalot? W sensie cierpkość (https://en.wikipedia.org/wiki/Astringent_(taste))

Jeżeli tak, to spróbuj iść odrobinę w górę z dozą, grubszy przemiał, mniejszy uzysk.
« Ostatnia zmiana: 13 Wrzesień 2020, 19:19:52 wysłana przez pj.w »

Offline maciek-rz Mężczyzna

  • Wiadomości: 190
  • Ekspres: Asacso Uno Prof + Melitta Aroma Signature + Drip
  • Młynek: Eureka Zenith 65E + Ceado E5SD
Odp: bestsellery espresso
« Odpowiedź #182 dnia: 13 Wrzesień 2020, 19:29:56 »
Próbowałeś Special?
https://www.manufakturakawy.com/sklep/kawa-espresso-special-1kg/? Akurat jest w dobrej cenie.

Zawsze w ciemno (że palone jasne) można polecać Synestezję: https://mastroantonio.pl/Synestezja-SWEET-p321.

Z singli warto spróbować: https://www.roastains.com/pl/p/Gwatemala-Escogido-do-ekspresow-i-kawiarek%2C-kawa-specialty-ziarnista-100-Arabica/157

PS.
Tępy nalot? W sensie cierpkość (https://en.wikipedia.org/wiki/Astringent_(taste))

Jeżeli tak, to spróbuj iść odrobinę w górę z dozą, grubszy przemiał, mniejszy uzysk.
Dzięki,  W sumie myślałem  o tej special. Może następnym razem. Inne polecane też sprawdzę.
Muszę się jeszcze wpasować w gust wspólnika ( A On nie trawi zbyt dużej kwasowości),  bo razem w biurze bawimy się w espresso i o dziwo ostatnio wróciliśmy do kawy  New York i była bardzo ok. Chyba nawet lepiej wychodziła niż te od Manufaktury

Sprawdzę większą dozę,  sitko 18gram,  ostatnio kupilem nowe. Ascaso wprawdzie,  ale podobno na poziomie tych markowych.
Robię zawsze 2 espresso na raz.

Dzieki!!!

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka


Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: bestsellery espresso
« Odpowiedź #183 dnia: 13 Wrzesień 2020, 19:41:21 »
New York i była bardzo ok

Wbrew obiegowym opiniom na forum, włoskie palarnie są OK. Znają się tam na rzemiośle, w blendach espresso uzyskują dokładnie to co chcą.
Ja raz na jakiś czas wracam do Włochów (chociaż New York Caffe już dawno nie piłem). Dziś rodziców i przy okazji siebie częstowałam: https://www.bazzara.it/en/coffee/our-pure-origin-coffees/ethiopia-sidamo/. Super.

« Ostatnia zmiana: 13 Wrzesień 2020, 19:46:22 wysłana przez pj.w »

3DSK

  • Gość
Odp: bestsellery espresso
« Odpowiedź #184 dnia: 13 Wrzesień 2020, 20:21:21 »
Pj.w gdzie kupujesz włoską kawę? Trudno obecnie w Polsce świeżą kawę z włoskich palarni.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: bestsellery espresso
« Odpowiedź #185 dnia: 13 Wrzesień 2020, 20:30:39 »
W Konesso. Trzeba się naklikać trochę, sprawdzając daty palenia :). Zazwyczaj znajdzie się coś poniżej 3 miesięcy od daty palenia. Staram się kupować w małych paczkach po 250 gram, bo po otwarciu najlepiej spożyć te kawki w ciągu kilku dni.


https://www.konesso.pl/product-pol-433-Kawa-ziarnista-Zicaffe-Antico-Aroma-250g.html
https://www.konesso.pl/product-pol-1971-Kawa-ziarnista-Caffe-del-Faro-Gold-Extra-Bar-250g.html
« Ostatnia zmiana: 13 Wrzesień 2020, 20:44:29 wysłana przez pj.w »

Offline Kasper Mężczyzna

  • Wiadomości: 599
  • Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
Odp: bestsellery espresso
« Odpowiedź #186 dnia: 13 Wrzesień 2020, 21:06:07 »
Wbrew obiegowym opiniom na forum, włoskie palarnie są OK.
Jakiego stopnia palenia należy się spodziewać?

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: bestsellery espresso
« Odpowiedź #187 dnia: 13 Wrzesień 2020, 21:24:20 »
Zależy od palarnii. Klasyczne blendy będą średnio, bądź mocno palone.
Te z południa, np. PASSALACQUA, to już bardzo ciemne palenia.
Ale włoskie palarnie speciality palą też jaśniej: Ditta artigianale czy Gardelli Coffee (CIGNOBIANCO SIGNATURE BLEND - każdy powinien choć raz spróbować - w tym przypadku warto czekać na świeżą dostawę w CoffeeDesk).
« Ostatnia zmiana: 13 Wrzesień 2020, 21:26:55 wysłana przez pj.w »

3DSK

  • Gość
Odp: bestsellery espresso
« Odpowiedź #188 dnia: 13 Wrzesień 2020, 21:50:11 »
Hmmm...., trzy miesiące od daty palenia, sporo.
Dawno, dawno temu kupowałem w Cafe Silesia, mieli spory wybór świeżych włoskich kaw, ale nie najlepszej jakości. Mają fane Agust natura equa,

Offline Kasper Mężczyzna

  • Wiadomości: 599
  • Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
Odp: bestsellery espresso
« Odpowiedź #189 dnia: 13 Wrzesień 2020, 22:17:29 »
Gardelli Coffee
Pozycje z działu 'Premium Rarities' na stronie palarni robią wrażenie 😲.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: bestsellery espresso
« Odpowiedź #190 dnia: 14 Wrzesień 2020, 11:18:43 »
Hmmm...., trzy miesiące od daty palenia, sporo.
Fakt, dlatego warto szybko taką kawę po otwarciu zużyć.
Co ciekawe, mam wrażenie, że szczególnie tym blendo z Robustą, takie dłuższe leżakowanie służy.
Co nie zmienia faktu, że jeżeli jest wybór to warto szukać tych z najnowszą datą palenia.

Offline emwu Mężczyzna

  • Wiadomości: 110
  • Ekspres: Flair 58 LE, Aeropress, Clever Dripper, Moka Espress 3tz, 6tz, Picopresso
  • Młynek: Timemore Sculptor 064S, Flair Royal Grinder
Odp: bestsellery espresso
« Odpowiedź #191 dnia: 29 Wrzesień 2020, 22:29:46 »
Witam wszystkich, to mój pierwszy wpis, więc proszę o wyrozumiałość jeśli palnę coś głupiego  :lol2:
Co mogli byście polecić jako kawę do espresso robionego we Flair? Dodam tylko, że na razie parzyłem Brazylię Santos od TC, Meksyk SHG EP Esmeralda i Honduras SHG Estrella Lenca. Najbardziej smakowała mi ta pierwsza, druga była zbyt kwaskowa(z Aerooressu była ok), trzecia była niezła z Flaira ale trochę mało wyraźna.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: bestsellery espresso
« Odpowiedź #192 dnia: 06 Październik 2020, 10:43:09 »
Manufaktura Kawy: Etiopia Yirgacheffe
Obróbka: Myta, stacja obróbki firmy Haileslassie Ambaye
Stopień palenia: średni (City), omni-roast
Gatunek: Rożne zbierane w regionie
Wysokość upraw: 1500-2000 n.p.m.


Moja ulubiona receptura, to 14,2 gram kawy -> 35 gram uzysku. 5 sekund do zakończenia preinfuzji i około 25 sekund dalszej ekstrakcji.
Aromat: Czarna herbata, cytrusy, kakao
Kwasowość: średnia intensywność, przyjemna cytrusowa
Słodycz: owoców cytrusowych: pomarańczy
Body: Przyjemne, kremowe, z obfitą cremą
Finisz: Długi,  przyjemny, wyraźnie wyczuwalna klasyczna ciemna czekolada. 

Bardzo dobra kawa, lubię espresso z ziaren z Etiopii, najczęściej wybieram jednak ziarna z obróbki naturalnej. Tu mamy obróbkę mytą. Obawiałem się, że może to mieć negatywny wpływ na body, ale nic z tych rzeczy. Świetna zbalansowana filiżanka. Stopień palenia sprawia, że kawa jest dość prosta w ekstrakcji i smakuje naprawdę przednie. Gorąco polecam.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2202
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: bestsellery espresso
« Odpowiedź #193 dnia: 21 Styczeń 2021, 10:08:12 »
Common Greens Coffee - Ethiopia Wolichu Wachu
Obróbka: natural
Stopień palenia: średnie (espresso)
Gatunek: Heirloom
Region: Guji
Wysokość upraw: 1900-2200m n.p.m.

dostałem ta kawkę od znajomych z Amsterdamu. Malutka palarnia, mało o niej w internetach, kilku obserwujących na insta. Pierwszy shot przestrzeliłem - 89 sekund. Zdziwiło mnie jak grubo muszę mielić żeby żeby uzyskać czas około 30 sekund. Drugi shot - poezja. Tego się nie spodziewałem. Naturalna Etiopia pod espresso to stereotypowo wino, ciemne owoce. Tutaj mamy słodycz, ale okreslilbym ja jako „białą” - biała czekolada, bita śmietana, vanilia i trochę Shake truskawkowy. Dość wyraźnie czuć maliny, ale nie są one na „pierwszym planie”.
Jestem zachwycony, fenomenalnie słodka kawa.
https://www.commongreenscoffee.com/shop/wolichuwachu
« Ostatnia zmiana: 21 Styczeń 2021, 10:14:41 wysłana przez Szczympek »
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: bestsellery espresso
« Odpowiedź #194 dnia: 21 Styczeń 2021, 10:26:38 »
Naturalne Etiopie to zawsze coś ciekawego i fascynującego :).

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi