Jako że paru osób zapytało się o przepis na "moje" ciasto, podaję jeden z wariantów. Jeżeli ktoś zdecyduję się zrobić, to pomogę on-line
Gibanica (Ciasto nadziewane serem)
W serbskim słowniku słowo Gibanica pojawiło się w
1818 roku. Wywodzi się od czasownika gibati oznaczającego ruszać się ew. kołysać, czyli po prostu gibać się. W kuchni chodzi o cienko wałkowane ciasto nadziewane przede wszystkim serem – tradycyjnie wzbogacano go także kajmakiem, niekiedy też mlekiem i jajami. Z biegiem czasu farsz wzbogacał się o inne dodatki, takie jak chociażby warzywa, a także mięso – w książce kucharskiej Sofii Maksimović z 1913 roku wymienionych jest aż
17 przepisów. Dziś jest uznawana jako jedno z kluczowych dań narodowych Serbii – mrożona Gibanica trafia nawet na eksport.
Ciasto już dawno zrobiło karierę na całych bałkanach. W byłej Jugosławii bardziej znane są jednak raczej jej słodkie warianty, które mogą mieć już nie wiele wspólnego z oryginałem – np. słoweńska Prekmurska Gibanica to raczej ciastko bardziej przypominające polską stefankę.
W samej Serbii nieco podobnym ciastem jest nadziewana roślnami liściastymi Zelianica.
SKŁADNIKI:
– 2 arkusze ciasta filo (ok. 300 gr każdy - Tesco 5,50 zł/szt )
– pół kg kremowego białego sera, może być też mieszanka takich serów jak sirene, feta, serek śmietankowy czy wiejski – wybór wedle upodobań
– 200 ml śmietany lub kefiru lub jogurtu naturalnego
– 5 jajek
– masło do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
Sery wymieszać ze śmietaną oraz jajkami na gładką masę. Doprawić solą.
Formę do pieczenia ciast wysmarować masłem.
Na spodzie naczynia ułożyć podwójną warstwę ciasta.
Farsz podzielić na trzy części. Pierwszą rozsmarować na płacie ciasta, przykryć go kolejnym arkuszem, rozprowadzić kolejną część sera, znów ułożyć ciasto i jeszcze raz powtórzyć operację, aby zużyć całe nadzienie, a na wierzchu znajdowała się podwójna warstwa ciasta.
Formę na ok. trzy kwadranse piec, aż pojawi się chrupiąca skórką.
Przed pokrojeniem i podaniem odstawiać na kwadrans. Serwować z jogurtem.
Do nadzienia można dodać różne dodatkowe składniki – np. smażona cebula, boczek lub smażone mięso.
http://www.notatnikkuchenny.pl/?p=9026