Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1067421 razy)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2805 dnia: 20 Październik 2018, 09:19:42 »
Vst 15 g podwójna wylewka pite na raz. Nie rozumiem innego postępowania :-)

Offline Lukhasz

    • -
  • Wiadomości: 142
  • Ekspres: V60 forever, Aeropress, Chemex, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Timemore Chestnut Nano
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2806 dnia: 20 Październik 2018, 09:20:13 »
Zawsze robię doppio, piję czasem na spółkę.

W kawiarniach (takich bardziej speciality) ostatnio zacząłem się spotykać z pojedynczą pozycją w menu - espresso, w praktyce 18-20g/35-40ml.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2807 dnia: 20 Październik 2018, 11:51:59 »
Jakie szociki najczęściej pijecie - z pojedynczego sitka i pojedynczej wylewki, doppio, czy espresso robione jako "połowa" z podwójnego sitka?

Jak mam z kim, to piję "połówkę", a tylko dla siebie parzę doppio. Zaś pojedyncze espressso dla małżonki, jako baza do americano.

Offline Jakkolwiek

  • Wiadomości: 78
  • Ekspres: Poccino cappuccino, Rancilio Silvia v2
  • Młynek: Hario slim, Astoria SJ.
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2808 dnia: 06 Listopad 2018, 20:52:09 »
Nie mam wagi żeby robić wszysko w stylu purystów...
Ziarna odmierzam tyle ile mieści się w sitku i sypie do młyna.
Tak mi wyszło 60ml w 27sekund (mierzone od pierwszej kropli)
 
Smak rewelacyjny, crema niezbyt wysoka ale długo się trzymała - praktycznie do końca.
Coś powinienem poprawiać czy jest stosunkowo dobrze?

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2809 dnia: 06 Listopad 2018, 21:02:33 »
Jaka to kawa?

Offline Jakkolwiek

  • Wiadomości: 78
  • Ekspres: Poccino cappuccino, Rancilio Silvia v2
  • Młynek: Hario slim, Astoria SJ.
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2810 dnia: 06 Listopad 2018, 21:10:28 »
Taka

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2811 dnia: 06 Listopad 2018, 21:14:34 »
Nie wiem jak to jest wypalane, czy jasno do przelewu czy średnio do espresso. Jeśli jasno, to crema u Ciebie ma przyzwoity kolor, tylko dwie jaśniejsze plamki świadczą o tym, że ekstrakcja trwała za długo i poszedł blonding, a to nic smacznego.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2812 dnia: 06 Listopad 2018, 21:17:02 »
Ja na Twoim miejscu mieliłbym na zasypanym hopperze a nie robił pojedynczego dozowania.
Do tego zmieliłbym drobniej, tak aby w tym samym czasie uzyskać koło 45 ml.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2813 dnia: 06 Listopad 2018, 21:18:04 »
Tak mi wyszło 60ml w 27sekund

Chyba za dużo tych mililitrów.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2814 dnia: 06 Listopad 2018, 21:19:50 »
Zdecydowanie tak, jasno palona kawa ma niską cremę, więc te 60 ml bardziej dla włoskich mieszanek z robustą i obfitą cremą niż dla takich bladzioszków. [emoji106]

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2815 dnia: 06 Listopad 2018, 21:24:03 »
Ja co prawda na maszynie nie robię espresso jednak z doświadczeń z różnych urządzeń ciśnieniowych od AP przez mokę i kompresso, to jednak jaśniejsze palenie będzie smaczniejsze przy wyższym ratio niż ciemne.

Offline Jakkolwiek

  • Wiadomości: 78
  • Ekspres: Poccino cappuccino, Rancilio Silvia v2
  • Młynek: Hario slim, Astoria SJ.
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2816 dnia: 06 Listopad 2018, 21:25:14 »
Kawa sporo jaśniejsza niż espresso od Antonio:

W oczekiwaniu na wagę bawię się w single dose i dlatego nie zasypuję więcej.
60ml to za dużo na podwójne sitko, czy za szybko się przelało?

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2817 dnia: 06 Listopad 2018, 21:57:34 »
To pojedyncze sitko?
Jeżeli mierzysz na oko, to i tak powinieneś zapełniać sitko zmieloną kawą a nie całą. W ten sposób co robisz na pewno masz za małą dozę.
Zasyp hopper, zmiel tyle żeby była górka w PF, usuń nadmiar, wyrównaj, ubij tamperem.
60 ml to za dużo. Dla podwójnego sitka nie przekraczaj 45 ml.
Dla pojedynczego koło 20 ml.

I kup wagę.

Fajnie że smakuje, ale to nie jest poprawne espresso. Zobacz jak smakuje bardziej klasycznie przyrządzone.

Offline Jakkolwiek

  • Wiadomości: 78
  • Ekspres: Poccino cappuccino, Rancilio Silvia v2
  • Młynek: Hario slim, Astoria SJ.
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2818 dnia: 06 Listopad 2018, 22:41:27 »
W podwójnym sitku po ubiciu mam tyle kawy ze na ciastku lekko odznacza się śruba prysznica (niestety jeszcze nie zmieniłem szesciokatnej na taką ze stożkowym łbem) wiec chyba więcej nie powinienem sypać?


To pojedyncze sitko?
To na zdjęciu to pojedyncze ale go nie używam - chciałem tylko pokazać jak wygląda ziarno.
« Ostatnia zmiana: 06 Listopad 2018, 22:45:50 wysłana przez Jakkolwiek »

Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 683
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2819 dnia: 07 Listopad 2018, 21:21:57 »
Link do filmiku Grzegorza. Idealnie pokazane ile mielić kawy bez wagi. Sprawdza się idealnie.



 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi