forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: Zrób mi przelew w 26 Luty 2024, 20:29:41
-
Hej. Zastanawiam się jak przeliczać kropeczki zazwyczaj znajdujące się na opakowaniach arabiki na mg. Czy ktoś miał może podobne przemyślenia ?
-
Nie uda się :) Kropeczki symbolizują zazwyczaj stopień wypalenia, intensywność. Ale nie kofeinę.
Sama arabika ma niewielką zawartość kofeiny. Jeżeli chcesz więcej - musisz sięgnąć po robustę, ta bije na głowę każdą arabikę (pod względem zawartości kofeiny),
-
Nie uda się :) Kropeczki symbolizują zazwyczaj stopień wypalenia, intensywność. Ale nie kofeinę.
Sama arabika ma niewielką zawartość kofeiny. Jeżeli chcesz więcej - musisz sięgnąć po robustę, ta bije na głowę każdą arabikę (pod względem zawartości kofeiny),
Niektórzy piszą też o kofeinie. Tylko jak przeliczać coś, co każdy robi kompletnie inaczej...
-
Przyjmij, że w arabice jest ok.1,5% a w robuście ok.4% kofeiny
-
Czas kontaktu z wodą ma też znaczenie, bo w przelewach praktycznie wypłukujemy całość kofeiny, a przy krótszych ekstrakcjach np. espresso znacznie mniej kofeiny będzie w naparze. Generalnie ok. dwóch minut woda potrzebuje, aby rozpuścić całość kofeiny z przemiału. Espresso z tej samej ilość kawy będzie zawierać ok. 1/3 kofeiny mniej niż przelew.
-
https://www.facebook.com/palarniamalaczarna/posts/pfbid02Qy7wb9TopETMJjfnwBJrPoyuiHQe8tUkE6whan73bTDDmDPcCz6gG4DBwUVEov6gl
W espresso jest mniej kofeiny tylko dlatego, że pijemy sporo mniejsze porcje.
-
W espresso jest mniej kofeiny, w skrócie dlatego, że ekstrakcja jest inna, nie tylko dlatego że napar jest mniejszy. Ja mówię o tej samej dozie. np 18 g i poprawnym espresso. Jednak jeśli ktoś robi sobie cały kubek kawy z automatu czy domowej kolby, to oczywiście kofeiny rozpuści się więcej.
-
Jeszcze mamy inne związki chemiczne, które mają pozytywny i również negatywny wpływ na nasze zdrowie. Inne są w kawie pod filtr i pod kolbę. Wyjaśnił to Hoffmann jakiś czas temu na Youtube
-
Wiem,że kropeczek nie przeliczymy, ale przyjmując, że część palarni podaje takie info ciekawiło mnie czy ktoś zgłębiał temat, szczególnie jeśli chodzi o ilość w arabice.
@siewcu dzięki za posta:) a do małej czarnej uczęszczam na kaweczkę jeśli się zdarzy spacerek przy olimpijskim😊
-
Jeszcze mamy inne związki chemiczne, które mają pozytywny i również negatywny wpływ na nasze zdrowie. Inne są w kawie pod filtr i pod kolbę. Wyjaśnił to Hoffmann jakiś czas temu na Youtube
Dlatego 3 pojedyncze espressi rozwalają mnie na łopatki ;). A lurki lubię popijać przez cały dzień.
-
część palarni podaje takie info
Ale każdy robi to po swojemu. O takich rzeczach jest łatwiej rozmawiać jeśli została wcześniej przyjęta jakaś skala, sprecyzowany punkt odniesienia, cokolwiek konkretnego - a tu nic, każdy sobie rzepkę skrobie. Nie da się nic wymyślić po prostu.
-
Wiem,że kropeczek nie przeliczymy, ale przyjmując, że część palarni podaje takie info ciekawiło mnie czy ktoś zgłębiał temat
Generalnie jest to zabieg marketingowy. Tak komuś wyszło z badań i tak się realizuje projekty w dużych firmach, żeby podawać jakieś info, choć nie koniecznie musi to mieć duże znaczenie.
Generalnie skala wygląda tak - jeśli chodzi o ilość kofeiny:
Decaf - zero kropeczek/ziarenek czy innych graficznych reprezentacji
Arabika 100% - początek skali
Mieszanki Arabiki z Robustą - środek skali
Robusta 100% - koniec skali
Teraz w zależności ile tych "kropeczek" kofeiny mamy, to tak odpowiednio rozłożą się proporcje.